Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Piroliz Yağı Nerede Kullanılır?

Sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen Piroliz yağı nerede kullanılır, içeriği ve kullanım amacı nedir? İşte ayrıntılı yanıtlar…

Sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen

 

Piroliz Yağı Nerede Kullanılır?

Piroliz yağı, Türkiye’nin gündeminde. Zira İzmir’de yakın zamanda bir piroliz yağı üretim tesisinin inşasına devlet desteği ile başlanacağı bildirildi. Piroliz, sürdürülebilirlik ile ilişkilendiriliyor ve geleceğin çevre dostu alternatifleri arasında yer aldığı ifade ediliyor. Peki bunlar doğru mu, piroliz yağı nerede kullanılır, nedir-ne değildir?

 

Piroliz yağı nedir?

 

Biotrend İleri Dönüşüm ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Sanayi AŞ, İzmir’de devlet desteği verileceği kaydedilen ve yapımının 2026’da tamamlanması planlanan modern bir piroliz yağı üretim tesisi açıyor. Proje kapsamında yıllık üretim miktarı da açıklandı: 55 bin ton benzinle gazyağı arasında bir ürün olan nafta geri dönüşümünden piroliz yağı. Elde edilecek piroliz yağının tonaj bilgisi net olmamakla birlikte 55 bin ton naftadan elde edilebilecek hatırı sayılır bir miktar söz konusu. Peki elde edilecek piroliz yağı nerede kullanılır, kavram olarak nedir, bu kapsamlı yatırımın amacı ne?

 

Alternatif bir enerji kaynağı olan Piroliz yağı nerede kullanılır?

Piroliz Yağı Nerede Kullanılır?

Organik malzemenin oksijensiz yüksek sıcaklıkta ayrıştırılmasına piroliz denir. Piroliz yağı da bu işlem sonucunda elde edilen ürüne verilen isimdir. İşlem genel itibarıyla odun, tarım atıkları, lastik gibi organik malzemelerin üzerinde yapılır ve süreç içerisinde katı, sıvı ve gaz fazlarında ürünler ortaya çıkarılır. Piroliz yağı burada organik malzemenin ayrıştırılması sonrasında ortaya çıkarılan su ve organik kimyasal bileşiklerden oluşan, son derece yoğun sıvı faz halidir. Yüksek miktarda enerji barındıran piroliz yağı, aynı zamanda asidiktir ve özel koşullar altında taşınıp saklanır. Peki elde edilen piroliz yağı nerede kullanılır?

 

Fosil yakıtlara alternatif bir enerji kaynağıdır. Bununla birlikte enerji yoğunluğu fosil yakıtlardan daha azdır. Yine de çevreci bir alternatif oluşturması yönüyle önemli bir inovasyon anlamı taşır. Elde edilen piroliz yağı nerede kullanılır sorusu bu doğrultuda önemli. Zira hem çevre dostu hem de kaynağı itibarıyla yerli bir ürün.

 

Farklı kullanım şekilleri mevcut

 

Elde edilen piroliz yağı çimento fabrikaları, cam fabrikalarında kullanılabilir. Seramik fabrikaları, tuğla fabrikaları, ağır petrol santralleri, çelik fabrikaları ve kazan fabrikaları da yine kullanım alanları içerisinde konumlanır. Ayrıca ağır sanayilerde (sıcak tedarik merkezi gibi) kullanılabilir.

 

Yakıt, kimyasal hammaddesi, biyodizel üretimi alanlarında kullanılabilir. Genel itibarıyla üretim sektörü tarafından yakıt olarak tercih edilecektir piroliz yağı. Yakıt olarak kullanımda ısıtma ve enerji üretiminde rol üstlenme esasıyla tercih edilebilir.

 

Özellikle bir bileşik olan fenol, metanol (odun alkolü de denir) gibi kimyasallara hammadde olabilir. İşlenme oranı artırılarak diğer yenilenebilir yakıtlara dönüştürülmesi de mümkündür.

Çevreci bir yaklaşımla üretilen yakıtlar, gezegenimizin geleceği için büyük önem taşıyor. Bu yöndeki yatırımların birçok açıdan faydaları olacağı aşikâr.