Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Prof. Dr. Bilge Yılmaz kimdir ve nerelidir?

1968 yılında Doğan Bilge Yılmaz Kimdir? İnternette en çok araştırılan sorular arasında yer alan Prof. Dr. Bilge Yılmaz kimdir ve nerelidir? Sorusunu sizler için araştırdık. Birçok alanda başarılı olan Yılmaz’ın hayatını akademik ve siyasi kariyerini nasıl gelişti? Detayları haberimizde…

1968 yılında Doğan Bilge

Dünyanın en iyi üç dergisi arasında yer alan Econometrica, American Economic Review ve Journal of Political Economy gibi dergilerde yayımlanan makaleleri ve projeleri  oldukça dikkat çekmiştir. Peki, Prof. Dr. Bilge Yılmaz kimdir ve nerelidir?

PROF. DR. BİLGE YILMAZ KİMDİR VE NERELİDİR?

1968 yılında Balıkesir’de doğan Bilge Yılmaz Türk ekonomist, mühendis, fizikçi, akademisyen ve siyasetçidir. Yılmaz, Üniversite de Yükseköğrenimini Boğaziçi Üniversitesi ve Princeton Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Yılmaz, 1998 tarihinde ise Wharton Okulu’nda ekonomi bölümünde akademisyenlik görevi yaptı. Pensilvanya’dan 2021 tarihinde Türkiye’ye dönerek, aynı yıl içinde İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanlığı’na atanan isim oldu. Yılmaz’ın babası matematik öğretmeni olurken annesi de ressam ve Kültür Bakanlığı’nda idareci olarak görev yapmaktadırlar.  Aile bireylerin mesleği sebebiyle Yılmaz ilkokul eğitimini Ankara’da Ergenekon İlkokulu’nda almaya başlamış fakat İstanbul’da bitirmiştir. Yılmaz 1981 yılında Galatasaray futbol altyapı takıma seçilmiş ancak bazı sebeplerden dolayı eğitimine devam etmiş. Lise eğitimine ise Kadıköy Anadolu Lisesi’nde başlayıp, Nişantaşı Anadolu Lisesi’nde mezun olarak tamamladı.

BİLGE YILMAZI’IN AKADEMİK VE SİYASİ KARİYERİ

Yılmaz döneminin en yüksek puanlı bölüm olması sebebiyle, lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde tamamlamıştır. Yılmaz aynı zamanda eğitimine Fizik alanında çift anadal yaparak devam etti. Yılmaz yapmış olduğu iki daldaki eğitimlerini de aynı yılda (1991) bitirmiş ve mühendis ve fizikçi unvanlarını alan isimler arasında yer almıştır. Eğitimin gördüğü dönemde derslerine giren hocası Prof. Dr. Murat Sertel’in sebep olması ile ekonomi alanına ilgi göstermeye başladı. Daha sonra Yılmaz eğitimine ABD’nin önde gelen kurumlarından Princeton Üniversitesi’nde iktisat alanında yüksek lisans yapmış olduğu eğitimini ise 1994 yılında bitirdi. İktisat eğitimini tamamladığı okulda doktora eğitimi alarak 2000 yılında ise doktor unvanına layık görülen isim olmuştur. Aynı zaman da Yılmaz, doktora eğitimi alırken Wharton Okulu’nda da akademisyen olarak görevlerde bulundu. Kariyerinde ise Stanford Üniversitesi’nde bir yıl geçirmiş ve Wharton Okulu’nda kariyerini devam ettirerek 2013 yılında Prafesör olmuştur. Yılmaz, görev aldığı Wharton adlı okulda Wharton School Harris Family Alternatif Yatırımlar Programı kurmakta büyük rol almıştır. Yılmaz’ın yaptığı proje akademik olarak başarılı bulunmuş ve tüm dikkatleri üzerine çekmesini de sağlamıştır. Yılmaz aynı zamanda da akademisyen olarak okulun özel sermaye, serbest fon, , sorunlu varlık yatırımları, girişim sermayesi, kurumsal yönetim, hissedar hakları altyapı finansmanı alanlarında ilgili olan araştırmaları ve faaliyetleri yürütmüştür. Yılmaz’ın akademisyen olarak yazmış olduğu makaleler ve projeler,  iktisat bölümünde Dünyanın en iyi üç dergisi arasında yer alan Econometrica, American Economic Review ve Journal of Political Economy gibi dergilerde yayımlanmıştır. Yılmaz bir şirketin varlık yönetiminde finansal alanda “start-up” yatırımcısı görevini yaptı. ABD Merkez Bankasının finans kuruluşunda ve danışmanlığında önemli görevler yapmış ve farklı kuruluşlarda yönetim kurulu ve üyeliği görevlerini devam ettirmektedir.

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanlığı’na atanmadan önce Yurt Partisi’nde Parti Meclisi Üyeliği yaparak siyasette bulundu. Yılmaz, Türkiye’ye geldiğinde ülke hakkında düşünceleri değişmiş ve siyasete başlamaya karar vermiştir. 2021 yılında iYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in danışmanı olarak görevlerde bulundu. Yılmaz, İYİ Parti’de Erhan Usta’nın göreve gelmesiyle  2021 yılında İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanlığına atanmıştır.