RUS BİLİMADAMININ İDDİASI: Frigya'daki teker izleri 14 milyon yıllık
Rus jeolog Alexander Koltypin, Afyonkarahisar'da Frig Vadisi bölgesinde incelemelerde bulundu. Koltypin, Frig Vadisi'nde 12 ilâ 14 milyon yıllık teker izine rastladığını belirtti. Rus bilimadamına göre Frig Vadisi'nde üstün zekâlı insanlar yaşadı Rus jeolog Alexander Koltypin, Afyonkarahisar'da yaptığı araştırmayı, Rusça ve İngilizce yayın yapan www.dopotopa.com isimli internet sitesinde okuyucuları ile paylaştı. Frig Vadisi'ni incelediklerini, bu incelemenin [&hellip]
Rus jeolog Alexander Koltypin, Afyonkarahisar’da Frig Vadisi bölgesinde incelemelerde bulundu. Koltypin, Frig Vadisi’nde 12 ilâ 14 milyon yıllık teker izine rastladığını belirtti. Rus bilimadamına göre Frig Vadisi’nde üstün zekâlı insanlar yaşadı
Rus jeolog Alexander Koltypin, Afyonkarahisar’da yaptığı araştırmayı, Rusça ve İngilizce yayın yapan www.dopotopa.com isimli internet sitesinde okuyucuları ile paylaştı. Frig Vadisi’ni incelediklerini, bu incelemenin sonunda önemli verilere ulaştıklarını belirten Koltypin, bölgede 12 ilâ 14 milyon yıllık tekerlek izlerine rastladıklarını aktardı.
KLASİK
MEDENİYETLERDEN ÖNCE
Moskova Uluslararası Bağımsız Fen Bilimleri Bilimsel Araştırma Merkezi’nin yöneticileri arasında bulunan Aleksander Koltypin, bilinen tarihin ötesinde bir bulguya rastladıklarını düşündüğünü açıkladı. Koltypin, “Frig Vadisi’nde, dünyadaki klasik insan medeniyetinden önce var olan bir medeniyetin izlerini görüyoruz. Frig Vadisi, antik uygarlıkların gelişmiş varlığını izlemenin mümkün olduğu merkezlerden birisi” ifadelerini kullandı.
İZLER BUGÜNE KADAR GELDİ
Koltypin, araştırmaları neticesinde doğal bir süreç sonunda meydana gelmeyen; üstün zekâlı insanlar tarafından yapıldığı varsayılan araçların teker izlerine bulduğunu belirtti. Koltypin, “Antik araçların, tekerlekler üzerinde ilerlerken, yumuşak toprak üzerinde, derin izler bıraktığını varsayıyoruz. Taşlaşmış yüzey, bu izleri korudu. Dinozorların ayak izleri de benzer şekilde korundu” dedi.
MODERN BİR ARABA GİBİ
3 bilimadamı ile birlikte Afyonkarahisar’da Frig Vadisi incelemelerinde bulunduğunu aktaran Koltypin, şöyle devam etti:
“Beyazımsı (açık bej) tüflü kayalarda geliştirilen tekerleklerin fosilleşmiş izleri olduğunu gördüm.
Hemen hemen her yerde araçların tek bir geçiş izlerini gördüm ve aynı pistlere 2 kez daha gittim.
Lastik izlerinin, berrak, (15-35 cm) oldukça derin olduğunu, modern bir arabanın tekerlekleri ile aynı genişlikte olduğunu gördüm. Sağ sol kenarına parçanın kenarı arasındaki mesafe aşınma ve dönme açısına bağlı olarak, 150 ile 160 cm arasında; tek parça sürüş yüksekliği üst tarafında 35 cm ve tekerleğin alt kenarında 23 cm genişliği; bir parçanın yüksekliği yaklaşık 10 cm, daha tipik olarak 15 ila 35 cm’ye kadar 1 metre kadar farklıdır.” >> Murat ARISOY’un haberi
Frig Vadisi yollarına övgü
Rus bilimadamı Alexander Koltypin, Frig Vadisi incelemelerini anlatırken, Gazlıgöl’ü Frig Vadisi’ne bağlayan yolları da methetti. Koltypin, “Orta Anadolu’nun ucunda, bizim çalışmamızda önemli bir yer vardır: Frig Vadisi. Bu Vadi’de birkaç yüz kişilik nüfusu sahip küçük köyler bulunur. Oralarda otel yok. Biz, bölgedeki tek kasaba olan Gazlıgöl’de kaldık. Gazlıgöl, Yazılıkaya’ya ve Midas Anıtı’na yakındır. Biz, çok sayıda kasaba ve köyü Frig Vadisi’ne bağlayan yolların kalitesine şaşırdık. Her iki tarafta asfalt var. Frig Vadisi’ne arazi aracına ihtiyaç duyulmadan, normal araba ile ulaşılabilir” dedi.
Süleyman Gönçer de yazmıştı
Afyon Müzesi’nin kurucusu Süleyman Gönçer, kaleme aldığı Afyon İli Tarihi’nde Frig Uygarlığı’nın dönemine göre ileride bir medeniyet olduğunu belirtmişti. Gönçer, Frigyalılar ile Orta Asya’daki Türklerin giyim tarzı ve kullandıkları eşyaların benzeştiğini aktarmıştı. Araştırmacı Ahmet Semih Tulay da Frigya’nın merkezinde Afyonkarahisar olduğunu söylüyor.