Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sağlık Bilimleri Kongresi’ne AKÜ ev sahipliği yaptı

Sağlık Bilimleri Kongresi’ne AKÜ  ev sahipliği yaptı

Uluslararası Biyoloji ve Sağlık Bilimleri Kongresi AKÜ’nün ev sahipliğinde çevrim içi gerçekleştirildi

 

Uluslararası Biyoloji ve Sağlık Bilimleri Kongresi (International Congress on Biological and Health Sciences) (ICBH), Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörlüğü, AKÜ Veteriner Fakültesi, Gıda Laboratuvarları ve Denetçileri Derneği (GLADER), Zafer Teknopark ve AKÜ Teknoloji Transfer Ofisi desteği ile 26-28 Şubat tarihleri arasında 3 gün süreyle çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
21 ÜLKEDEN 400’E YAKIN
BİLİMSEL BİLDİRİ SUNULDU
Ulusal ve uluslararası düzeydeki 11 akademik derginin destek verdiği ve 3 gün süren kongrenin bilim kurulunu 21 ülkeden 250’den fazla bilim insanı oluşturdu. Kongreye 8 farklı ülkeden, alanlarında uzman, dünyaca tanınmış 15 davetli konuşmacı katıldı.
Kongrenin açış konuşmasını yapan Düzenleme Kurulu Başkanı AKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ulaş Acaröz, 21 farklı ülkeden 400’e yakın bilimsel bildirinin sunulduğu Uluslararası Biyoloji ve Sağlık Bilimleri Kongresinde oldukça geniş bir bilimsel katılımın olduğunu ifade etti. Acaröz “tek sağlık” ve “sağlık bilimleri” ile ilgili konuların ele alındığı kongrede, disiplinlerarası yaklaşımların faydalarına odaklanıldığını belirtti. Acaröz, kongreye veteriner hekimlik, beşeri hekimlik, eczacılık, gıda mühendisliği, biyoloji, hemşirelik, çevre mühendisliği alanlarından katılım sağlandığını da sözlerine ekledi.
Kongrenin açış konuşmasını yapan GLADER Başkanı Dr. Can Demir, bir sivil toplum kuruluşu olarak Uluslararası Biyoloji ve Sağlık Bilimleri Kongresi gibi önemli bir multidisipliner kongreyi destekledikleri için gurur duyduklarını ifade etti.
“ZOONOZ HASTALIKLAR
DÜNYADA ÖNEMLİ HALK SAĞLIĞI SORUNLARINA YOL AÇIYOR”
Daha sonra söz alan AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek, tek tıp, tek sağlık terimlerinin insan ve hayvan sağlığına hizmet eden veteriner hekimleri, beşeri hekimleri ve diğer sağlık uzmanlarını kapsayan bir terim olmakla birlikte, hayvanlardan insanlara geçebilen ve halk sağlığı açısından tehdit oluşturan enfeksiyon hastalıklarının kontrolü ile bu hastalıkların yayılımı ve gelişiminin anlaşılmasını sağlayan bir kavram olduğunu belirtti. Civelek, “Özellikle zoonoz hastalıklar dünyada önemli halk sağlığı sorunlarına yol açmakta; iş gücü, ekonomik kayıplar ve can kayıplarına yol açmaktadır. Tek sağlık konseptinde yer alan çalışmaların ve güncel konuların saygıdeğer araştırmacılar tarafından ele alınacak olduğu üniversitemiz ve veteriner fakültemiz destekleri ile gerçekleşecek bu kongremizin başarılı ve verimli geçmesini temenni ediyorum.” diye konuştu.
“PANDEMİ KOŞULLARINDA SAĞLIĞIN ÖNEMİ BİR KEZ DAHA KAVRANDI”
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, tek sağlık kavramının yerel, ulusal ve küresel düzeylerde insanlar, hayvanlar ve çevre bakımında ideal sağlık elde etmek için farklı disiplinlerin iş birliği içinde çalışması olduğunu belirtti. Karakaş, tek sağlık ile amaçlananın yerel, ulusal ve küresel düzeylerde insanlar, hayvanlar ve çevre bakımından ideal sağlık elde etmek için farklı disiplinlerin iş birliği içinde çalışması olduğunu kaydetti. Günümüzde insanlarda hastalıklara yol açan patojenlerin yarıdan fazlasının hayvansal kökenli olduğu bilindiğinin altını çizen Karakaş, 2010 yılında Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ve Dünya Hayvan Sağlığı teşkilatı ortak bir bildiri yayımlayarak tek sağlık konseptini disiplinlerarası iş birliği ile sağlanabilecek bir yaklaşım olarak kabul ettiklerini kaydetti. Pandemi koşullarında bir kez daha sağlığın ve tek sağlığın öneminin kavrandığını ifade eden Karakaş, “Bununla birlikte multidisipliner çalışmanın önemini, sağlıktan büyük bir zenginliğin olmadığını da tekrar hatırlamış olduk.” dedi.
Kongrede daha sonra söz alan İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hazım Tamer Dodurka ise farklı bilim dallarından bilim insanlarının sağlık hakkında görüşlerini bildirmelerinin her zamankinden daha fazla önem arz ettiğini belirtti. Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak ise pandemi sürecinin insanlığı olumsuz etkilediğini belirterek, “Cıvıl cıvıl olan insanları odalarına, ofislerine, evlerine kilitledi. Bizleri sosyal hayatımızdan alıkoydu. Üniversiteleri kendilerine renk katan asıl varlık sebebi olan gençlerden mahrum kıldı. Bizleri renksiz hale getirdi. Dolayısıyla hepimizi olumsuz yönde etkiledi” dedi. Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan ise tek tıp ve tek sağlık konseptinde yapılan bilimsel çalışmaların bilimin güç olduğunun ve bilimin herkese ait olduğunu ispatlandığını ifade etti. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him ise tek sağlık konseptinin altının çizildiği kongrenin, multidisipler olarak gerçekleşmesinin önemli olduğunu vurguladı. 8 farklı ülkeden 15 davetli konuşmacının katıldığı ve toplam 3 gün süren kongrede 21 farklı ülkeden 400’e yakın bilimsel bildiri sunuldu.
>> Ş. Cüneyt BURSALIOĞLU’nun Haberi