• Haberler
  • Genel
  • Sağlıkta kalite arttı, şimdi sırada konfor var

Sağlıkta kalite arttı, şimdi sırada konfor var

Afyonkarahisar Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ayhan Erenoğlu, göreve başlamasının birinci yıldönümünde Gazeteniz Kocatepe'nin sorularını yanıtladı. Erenoğlu, bir yılda sağlıkta kalitenin arttığını, bundan sonraki hedeflerinin konfor olduğunu belirtti Afyonkarahisar Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ayhan Erenoğlu, göreve başladığı 2 Kasım 2012'den bugüne kadar sağlık alanında yaşanan hızlı değişimi anlattı. Erenoğlu, en çok mutlu olduğu, en [&hellip]

Sağlıkta kalite arttı, şimdi sırada konfor var

Afyonkarahisar Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ayhan Erenoğlu, göreve başlamasının birinci yıldönümünde Gazeteniz Kocatepe’nin sorularını yanıtladı. Erenoğlu, bir yılda sağlıkta kalitenin arttığını, bundan sonraki hedeflerinin konfor olduğunu belirtti

Afyonkarahisar Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ayhan Erenoğlu, göreve başladığı 2 Kasım 2012’den bugüne kadar sağlık alanında yaşanan hızlı değişimi anlattı. Erenoğlu, en çok mutlu olduğu, en çok üzüldüğü olayları da aktarırken “Annem, bu hastanede tedavi oldu” dedi. İşte Erenoğlu’nu Gazeteniz Kocatepe’ye söyledikleri:
KOCATEPE: Göreve başlamanızın birinci yılındasınız. 1 yılda neler değişti?
Erenoğlu: Biz 2 Kasım’da göreve başladık. Daha önce geldik, sağlık tesislerimizi gezdik. Neler yapılabilir diye not aldık. Afyon’un merkezini de tanıtmış olduk. Afyon bizim için Kurtuluş Savaşımızın başladığı yer olarak bilinirdi. Göreve başladığımızda Acil Eylem Planı yaptık. Afyon’un o dönemde Ağız-Diş Sağlığı Merkezi’nin uygun olmadığını gördük. Yer tespit ettik. Eski Devlet Hastanesi C Blok’a 45 gün içinde taşıdık. Öyle bir yerin olması bizim önümüzü de açtı. Diyelim ki o yer olmasaydı, İstanbul’da yaptığımız gibi güzel bir binayı kiralayabilirdik. Şimdiki yerimiz, otel konforunda. Bundan dua aldık. Yaptığımız işlerde önümüz açıldı.
Kadın Doğum Hastanesi’nin bir kısmı taşındı…
İkinci tespit ettiğimiz konu, Kadın Doğum Hastanesi’nde çocuk servisinin yoğun olmasıydı. Çocuklarımızın 10-12 kişinin aynı koğuşta yatması bizi sıkıntıya soktu. Devlet Hastanemiz’in yanında Kadın Doğum Bölümü yaptırıyoruz. Çocuklarımızın rahat etmesi için, 2-14 yaş arasını eski Göğüs Hastanesi’ne taşıdık. 120 yataklık bir ek bina oldu. Acil hekimlerimizde eksiklik vardı, bir kısmı TUS’u kazandı, bir kısmı istifa etti. O sıkıntı şu anda en aza indirilmiş durumda. İnşallah bundan sonra da yaşanmayacak gibi görünüyor.
Acilden gelen hastaların sorunlarını nasıl çözdünüz?
O dönem hayati derecede önemsediğimiz bir başka konu da vardı. Özellikle ilçelerden acil bir hasta sevk edildiğinde sıkıntı yaşanıyordu. Hasta 112 vasıtası ile gelirken hastanelerimizin bazıları kabul etmiyordu. Bazıları sıkıntılar çıkarıyordu. Özellikle ağır hastaların sevk zincirinde gecikmeler oluyordu. Bu da tespit ettiğimizden dolayı hayati önem taşıyordu. O dönemde üniversite ve özel hastanelerimizle Sağlık Müdürlüğümüzün binasında toplantı yaptık. Gerekli kararları aldık. Sevk konusunda hassasiyet gösterildi. Şükürler olsun o sıkıntıyı düşürdük. 1 kişiyi kurtarmanın bütün dünyayı kurtarmaya bedel olduğuna inanan bir toplumda yaşıyoruz. Onu da çözdük.
Hastanenin altyapı sorunu var mıydı?
Daha sonraki süreçte, bizim güzide Hastanemizin ki yaptıranlardan vesile olanlardan Allah razı olsun, böyle bir binanın altyapı ile ile ilgili sıkıntıları vardı. Bu sıkıntıları ilgili firmayla ve yandaki inşaatı yapan firmayla kısa sürede çözdük. En son yağmur suyu ile ilgili bir sıkıntısı vardı. Yandaki inşaat yetkilisi bize yardımcı oldu. Herhangi bir ücret ödemeden yaptırdık. Şu anda alt tarafta 14 ünitelik Kan Alma yeri açtık. Afyonkarahisar Devlet hastanesi, devletimizin gücünü gösteriyor. Böyle bir ilde böyle bir hastane olması çok güzel. Bize düşen bu hastanede her şeyi yapabilmek. Cihaz envanterimizde olağanüstü bir gelişme oldu. Görüntüleme merkezinde her türlü şeyi yapabiliyoruz. Hekimlerimiz çok iyi çalışıyor. Hastanemizde Yanık Odası da açtık. Birinci ve ikinci derecedeki yanık hastalarımızı dışarı göndermiyoruz.
Yoğun bakımda da bir çalışma yürüttünüz…
En büyük sorunlardan biri olan yoğun bakım sıkıntımız vardı. Biz geldiğimizde 27 kişilik yoğun bakım yerimiz vardı. Bu hastanede her tarafta yoğun bakım yeri açabilirsiniz. Kısa sürede 13 tane yoğun bakım yeri açtık. 2023 yılına kadar bitirilmesi gereken 9 tane daha yoğun bakım ünitesini yılsonuna kadar açmayı düşünüyoruz. Hastalarımız mağdur olmayacak.
Kaç tane yoğun bakım ünitemiz olacak?
Merkezde 40 taneydi, 49 taneye tamamlayacağız. Afyonkarahisar için yoğun bakım sıkıntısı yaşanmayacak. Sırf Bolu’da yoğun bakım ünitesi olmadığı için buraya hasta gelmiştir. Biz hekim arkadaşlarımızla konuştuğumuzda, tıbbı cihaz envanterinde kullanabileceğiniz ne varsa hepsini alabiliriz. Paramız var. Geldiğimizde 20 trilyon 700 küsur bin lira borcumuz gözüküyordu. Firmalara borcumuz vardı. Gecikme olduğu zaman fiyatlar artıyor. Borcumuz yok şimdi. Belli, hatırı sayılır miktarda paramız da var.
Bu kamuoyuna ilginç geldi. Bir sihirli değnek mi dokundu Hastane’ye?
Sihirli değnekten daha ziyade, bütün hastanelerimize hasta giriş sayısı çok fazla arttı. Afyon Devlet Hastanemiz’de günlük 5 bin hastanın geldiği günleri görüyoruz. 4500-5000 arasında değişiyor. Daha önce 2500 civarında hasta geliyordu. 430 dolaylarında yatan hastamız var. Günlük ameliyat sayımız 50 ile 80 arasında değişiyor. Bölgesel bir hastane olma yolunda ilerliyoruz. Türkiye’de hiçbir devlet hastanesinde bulunmayan bir MR cihazı bize nasip oldu. Bunun yanında Nükleer Tıp Ünitemizi kurduk. Afyonun her tarafına hizmet ediyoruz. Güçlü bir ekip kurduk. Kendileri de çok mutlu. Nükleer tıpta Ankara ya da Eskişehir’e gitmek zorunda kalınıyordu.
İlçe hastanelerinde ne gibi çalışmalar yaptınız?
Biz bütün ilçe hastanelerine de destek verdik. Biz geldiğimizde yapılmaya başlanan hastanelerimiz vardı. Bu hastanelerimizdeki gelişmeleri takip ettik. Hızlandırdık, hepsini hizmete açtık. Bunların resmi açılışını sayın Başbakanımız açacak. 12 ay oldu. Bütün ilçeleri her zaman ve düzenli olarak inceledik. Her ay bütün hastanelerimizin yöneticilerini bir araya topladık. Biz oraya gittiğimizde Genel Sekreterliğin özelliği nedir, bunu anlattık. Bütün oradaki yöneticiler bilgi sahibi oldular. Bir ilçe ile başka ilçe arasındaki iletişimi sağladık. Kendi aralarında rekabet ve tıbbi cihaz paylaşımı sağladık. Kendileri tanışmış olduklarından rahatlıkla birbirilerine ulaşmış oldular. Bunun yararını gördük. Ağır bir vaka olmadıktan sonra, herkes kendi bulunduğu bölgede sağlık hizmeti almalı diye düşünüyoruz. Hekim eksikliklerimiz vardı, yeni atamalarla birlikte bu durumda da ihtiyaç karşılanacak. Emirdağ Devlet Hastanesi’ne gittik, sohbet ettik. Hastanenin deprem analizi yapılacak. Başhekim bir üniversite hastanesindeki ameliyatları orada yapabileceğini söyledi. İl Genel Meclisi, bize hoş bir sürpriz yaptı. Anjiyo cihazı alıp hediye edecekler. İleri gelenlere teşekkür ederiz. Her birimden destek alıyoruz. Bütün kapılar bize açık.
Dönem dönem ağır eleştiriler oluyor. Bunun gerekçesi nedir?
Hizmet yapıldığı zaman, herkesi memnun etmek mümkün değil. 663 sayılı kararname yayınlandıktan sonra belli arkadaşlarımız görev aldı, belli arkadaşlarımız da görev alamadı. Görev alanlar da almayanlar da değerli arkadaşlarımızdır. Görev almayan arkadaşlarımızın eleştirilerini anlayışla karşılıyoruz. Eleştiri olacaktır, hakaret olmadıkça eleştiriye açık olacağız. Bu eleştiriler Afyon’a ne kazandıracak, buna bakmamız lazım. Yapıcı eleştiriye evet diyorum. Varsa eksikliğimiz, bizi uyarın. Uyarmazsanız vebali vardır. Yapılan işi Hakk ve halk bilsin.

EN MUTLU OLDUĞUM OLAY…

Çok mutlu olduğum ve üzüldüğüm olay birbiri ile ilintili. Biz Ağız Diş Sağlığı Merkezi’nin eski halini görünce inanılmaz bir şekilde üzüldüm. Bu üzüntünün tarifi olamaz. Rüyalarıma girdi. Ondan sonraki süreçte o binaya taşındığımız gün, çok mutlu oldum. Bir de annem çok rahatsızdı, buraya gelip şifa bulması bizi çok mutlu etti. Keşke rahmetli babam da bu yapılan hizmetleri görseydi. İnşallah babam da hizmet için yapılan dualardan nasibini alır diye ümit ediyorum.

GÜLERYÜZLÜ KARŞILAMA PERSONELİ

Afyonkarahisar Devlet Hastanemiz çok büyük, yoğun bir hasta girişi var. Biz bunun için 16 personel alacağız. Güleryüzlü ve diksiyonu düzgün kardeşlerimiz, bilgi verecek, yol gösterecek. Güzel ve latif sözler söyleyip insanları rahatlatacak. Lise ve üstü mezunu personel alacağız. Hastanemiz için çok önemli. Bunların 4 tanesini Acil’de akşamları görevlendireceğiz. Hastalarımız bizim için misafirdir.

ANNEM AFYON’DA TEDAVİ GÖRDÜ

Dünyada en çok değer verilen kişi annemizdir. Bizim de annemiz İzmit’te rahatsızlandı. Hiç düşünmeden Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’ne getirdik. Vizyon hastanemize son derece güveniyoruz. Oradaki hastanemizin bölümleri ayrı ayrıydı, burada hepsi bir arada. Bütün tetkikleri yaptık. Bir doktor hanım sintigrafi istedi ve Afyonkarahisar’da çektirdik. Annem burayı öyle bir anlattı ki, bütün akrabalarımız sizin hastanenizde tedavi olmak istiyoruz dediler. Doktorlarımıza da yardımcı sağlık personeline de son derece güveniyoruz.

Bundan sonra ne yapacaksınız?

Sağlıkta kalite arttı, konfor artacak. 5 yıldızlı hastanelerimizin hakkını verecekler. Hastanelerde vatandaşlarımız evdeki huzuru bulacaklar. Personel ise personel, cihazsa cihaz olarak destek vereceğiz. Tüm tıbbı müdahalelerin hastanemizde yapılmasını istiyoruz. Biz gelecek sene bu vakitlerde Kadın Doğum Hastanesi’nin yeni binasına geçmeyi düşünüyoruz. Bu şekilde gidilirse gelecek yıl bu vakitlerde geçeriz. Hastanemizin çatısının yalıtımını hazırlayacağız. Dinar Devlet Hastanemizin de yapımını tamamlamak ve en geç 2015 Ocak’ta açmak istiyoruz. Emirdağ Devlet Hastanemizin deprem dayanıklılığını artıracağız, Bolvadin Devlet Hastanemizin de yalıtımını sağlayacağız. MURAT ARISOY

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme