Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Samanyolu Galaksisi Kaç Kilometre Hızla Dönüyor

Samanyolu veya Kehkeşan, Güneş Sistemi’ni içeren bir galaksidir. Samanyolu galaksisinin kaç kilomere hızla döndüğü de gökyüzü ile ilgilenenler arasında merak konusudur.

Samanyolu veya Kehkeşan, Güneş

Samanyolu, Dünya’dan görünümünü açıklayan tanımıyla; gece gökyüzünde görülen ve çıplak gözle tek tek ayırt edilemeyen yıldızlardan oluşan puslu bir ışık şerididir. Yerel Küme’nin bir parçası olan çubuklu sarmal türdedir.

SAMANYOLU ÇOK SAYIDA YILDIZDAN BİRARAYA GELDİ

Samanyolu Gök Adası’nın birçok yıldızdan oluşmasının ilk kanıtı Galileo Galilei’den geldi. 1610 yılında Samanyolu Gök Adası’nı bir teleskopla inceleyen Galilei, bunun çok sayıdaki yıldızın bir araya gelmesinden oluştuğunu fark etmiştir. 1750 yılında İngiliz Astronom ve Matematikçi Thomas Wright, “Evren’in orijinal bir teorisi ya da yeni hipotezi” adlı eserinde gök adanın Güneş Sistemi’ne benzer tarzda, fakat daha büyük ölçekte, kütleçekim gücüyle birbirlerine bağlı çok sayıdaki dönen yıldızlardan oluşmuş bir kitle olduğu görüşünü ortaya atar. Bu düşünceye göre söz konusu yıldızların oluşturduğu ve bizim de içinde bulunduğumuz bu disk, bizim gökyüzüne bakışımız açısından bize gökyüzünde “Süt Yolu” olarak görünüyor olabilirdi. Samanyolu sarmal model dönüş periyodu 220 ile 360 milyon yıl olarak değerlendirilmektedir.