Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sarıçam Nerede Yetişir?

Uzun gövdesi ve genellikle sivrileşmiş tepe noktalarında daha da artan yoğun dal, yapraklar ve kozalakları ile tanınan sarıçam nerede yetişir?

Uzun gövdesi ve genellikle

Troy Kart Kimlere Verilir?

 

 

Sarıçam, Türkiye’de yaygın bir yayılıma sahip, tanınan, bilinen ağaç türlerinden. Uzun gövdesi ve genellikle sivrileşmiş tepe noktalarında daha da artan yoğun dal, yapraklar ve kozalakları ile tanınıyor. Bir pinus yani çam cinsi. Bununla birlikte çok kompleks bir tür, yani daha farklı, ayrım noktaları belirgin alttürleri, varyete ve formları da mevcut. Peki sarıçam nerede yetişir, nereleri, ne tür iklimi sever? Yüksekte mi yetişir yoksa coğrafi açıdan engebenin olmadığı sadelikten mi yanadır? İşte yanıtlar…

 

Dünyanın birçok ülkesinde, çok sayıda bölgede görülen sarıçam adı 1753’te botanikçi LINNE tarafından Pinus silvestris olarak verilmiş. Gymnospermae sınıfından, Pinaceae familyasının Pinus (Çam) cinsi türü.

 

Farklı iklimlerde, coğrafi koşullarda yetişebiliyor

 

Farklı iklimlerde, coğrafi koşullarda yetişebiliyor. Don ve kuraklığa son derece dayanıklı. Ayrıca kanaatkâr, yani fazla toprak istemiyor. Bu denli geniş bir yayılıma sahip olmasının arkasında da bunlar var. Gevşek, derin, nemli kum topraklarında daha iyi yetişebildiği biliniyor. Sarıçam nerede yetişir sorusunun yanıtları burada akla gelebilir. Bu arada sarıçam kullanım alanları da hayli fazla.

 

Sarıçam kullanım alanları neler?

 

Yapı malzemesi tarafından sıklıkla kullanılıyor. Çok kolay işlenen odunu düzgün ve parlak bir satıh verir, boya cila ve tutkalı kolay emer ve iyi çivi tutar. Kapı, pencere, tavan ve taban kaplamasından mobilyaya, oymacılığa kadar çeşitli alanlarda kullanım alanları buluyor kendine.

 

Kuzeyin sahibi

 

Morfolojik özellik adı da verilen yetiştiği, bulunduğu yerler/bölgeler arasında Kuzey Avrasya’nın hemen hemen tamamı ön planda. İspanya’nın kuzey kısımlarından İskoçya’ya, oradan Rusya ve Moğolistan’a uzanan hatlar boyunca yayılım gösteriyor. Bir kuzey türü adeta. Güneyde ise Türkiye ve Kafkasya’da yoğun.

 

Saf ve karışık ormanlar kurduğu Türkiye’de en güney sınırı Kayseri. Kuzey Anadolu’da ve Orta Anadolu’da daha yaygın. Karadeniz’de Of-Sürmene arasında denize iniyor. En yüksek noktaları ise Doğu Anadolu’da 2700 metrelik Sarıkamış-Ziyaret Tepesi. Bunların yanı sıra Kayseri- Kahramanmaraş arasında odacıklar halindedir.

Bu bölge, sadece Türkiye’deki değil tüm dünyadaki en güney noktalarından birine işaret eder aynı zamanda. Türkiye’de Anadolu sığla ağacı, kara meşe, ıstranca meşesi gibi asli orman ağacı olarak geçtiğini de belirtelim.