Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sigarayı bırakmak imkansız değil – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Sigarayı bırakmak imkansız değil

Özel Fuar Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sami Şahan, 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü dolayısı ile bir açıklama yaptı. Dr. Şahan, sigaranın vücuttaki tüm doku ve organlara, hatta dumana maruz kalan hayvanlarda bile çok zararı olduğunu, sigarayı bırakmanın zor ama imkansız olmadığını hatırlattı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sami Şahan, sigarayı bırakmanın zor ama, imkansız olmadığı vurgusunu yaptı. Dr. Şahan, sigara tiryakilerinin yüzde 80’nin sigarayı bırakmayı istediğini ve tiryakilerin üçte birinin en az üç kez ciddi bırakma çabası gösterdiklerini kaydetti. Bu verilerin araştırmalar sonucu ispatlandığını belirten Dr. Şahan; “Sigarayı bırakmak isteyen tiryakilerin çoğu, bu alışkanlıktan kurtulma şansına sahiptir. Bunun için kararlı olmak gereklidir. Sigarayı bırakmaya karar vermek ve başarılı olmayı istemek sigarayı bırakmak için önemli adımlardır. Gerektiğinde sağlık birimlerinde çalışan hekim ve sağlık personelinden destek istenmelidir” dedi.
PEK ÇOK ZARARI VAR
Özel Fuar Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sami Şahan, sigaranın vücuttaki tüm doku ve organlara sayılamayacak kadar çok zararı olduğuna dikkat çekti.
Yüzde 10 ile 15 arasında kilo eksikliği ve zeka geriliği ile anne karnındaki bebeğin zarar göreceğini, tütün içinde bulunan karbonmonoksit, nikotin, katran gibi zararlı maddelerin akciğer kanseri başta olmak üzere, solunum sistemi hastalıklarından olan bronşit ve amfizeme gibi hastalıklara neden olabileceğini aktaran Dr. Şahan; “Sigara içenlerde akciğerlerin doğal savunma sistemini bozulabileceğinden, enfeksiyon kapma riskini artar. Sigarada bulunan karbonmonoksit kandaki oksijeni yok etmesiyle damarlarda kolestrol depolanıp, kalp krizi riski artar. Mide ve yemek borusunda ülser, kanama ve kanser oluşumu artabilir. Pankreas kanseri riskinin fazlalaşır. Sigara içen erkeklerin içmeyenlere oranla daha fazla mesane kanserine yakalandıkları görülmektedir. Kol ve bacak damarlarında çeşitli hastalıklara neden olup, özellikle, damarlardaki tıkanıklık nedeniyle ancak organların kesilmesiyle tedavi edilebilen Burger hastalığının oluşabilir” diye konuştu.
YARALARI DAHA ZOR KAPANIYOR
Ağız kokusu, diş ve diş eti hastalıkları, diş kaybı ve tat alma duyusunda bozulmaların yanı sıra beyin hücrelerinin ölümüne ve hafıza zayıflığına sigarının sebep olabileceğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sami Şahan; “Sigara içen bayanlarda rahim ve yumurtalık kısırlığı, erken menopoz ve rahim kanseri gibi tehlikeler görülebilir. Sigaranın gözlerde katarakt ya da körlük, vücutta yorgunluk, ruhsal gerilim, aşırı stres ve uykusuzluk, cinsel organlarda iktidarsızlık, ereksiyonda azalma ve döllenme yetersizliğine yol açabilmektedir. Vücuttaki insülin salgılama yeteneği azalarak şeker hastalığı ortaya çıkabilir. Sigara bağımlılarında kronik baş ağrılarına rastlanmaktadır. Deri yapısı bozularak, kırışıklıklar oluşabilmektedir. Sigara içenlerin yaraları çok daha zor iyileşebilmektedir” şekilnde konuştu.
BIRAKMAK İSTEYENLERE
PROFESYONEL YARDIM
Sigarayı bırakmak için kararlı olunması gerektiğini söylen Dr. Sami Şahan sözlerine şöyle devam etti: “Sigarayı bırakmayı hedeflediğiniz ilk gün ve sonraki günlerde mümkün olduğunca sigaranın yasak olduğu yerlerde bulunun. Günde yaklaşık dört litre su için. Çay, kahve ve alkolden kaçının, şekersiz sakız çiğnemeye çalışın. Dişlerinizi her yemekten sonra uzun uzun fırçalayın. Düzenli egzersiz yapın. Evinizde sigara içilmesine izin vermeyin. Sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir gelecek için sigaranın bırakılmasını tavsiye ediyoruz. Günde 1 paket sigara içmemekle, sağlığın yanında ekonomik olarak da neler kazanılacağının farkında olunması gerekiyor. Hastanemizin Sigara Bıraktırma Polikliniği’nde hastalara yardımcı oluyoruz.” (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti