Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Köksal: Engelli vatandaşlara da “bayram ikramiyesi” verilsin

Köksal: Engelli vatandaşlara da “bayram ikramiyesi” verilsin

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, engelli vatandaşlara emekliler gibi dini bayramlarda ikramiyesi ödenmesi için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun” ile “Sosyal Hizmetler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair” kanun teklifi verdi.
“YAŞLILAR, ENGELLİLER,
GAZİLER VE ŞEHİT YAKINLARI
DÜŞÜK MAAŞLAR NEDENİYLE EKONOMİK SIKINTI İÇERİSİNDELER”
Sosyal devletin en önemli görevlerinden birisinin toplumun bütün kesimlerini ekonomik ve sosyal açıdan korumak olduğunun önemle altını çizen Milletvekili Köksal, “Sosyal devlet, toplumda sosyal adaleti sağlamak için, devletin elinde bulundurduğu kaynakları sosyal, politik ve ekonomik olarak adil dağıtılmasını, toplumdaki tüm kesimlere ulaştırılmasını ve güvenli bir hale getirilmesini öngören bir devlet modelidir. Sosyal devletin en önemli görevlerinden birisi toplumun bütün kesimlerini ekonomik ve sosyal açıdan korumaktır. Sosyal devletin korumaya öncelik verdiği kesimlerin başında yaşlılar, engelliler, gaziler ve şehit yakınları gelmektedir. Bu kesimlerin insan onuruna yakışan bir hayat sürmelerini sağlamak hem devletin bir görevi hem de vicdani bir sorumluluktur. Ancak ülkemizde bu kesimler çok zor ekonomik koşullar altında düşük maaşlar sebebiyle yaşamlarını sıkıntı içinde geçirmektedir.” şeklinde konuştu.
“ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZIN GELİRLERİNDEKİ
AYRIMCILIK KALDIRILMALI”
Köksal, kanun teklifinin gerekçesinde, “5510 sayılı SSGSS Kanununa eklenen Ek Madde 18 ile Kurumdan aylık veya gelir alanlara dini bayramlar için özel bir düzenleme öngörülmüş ve hali hazırda emeklilerimize dini bayramlar için Bayram İkramiyesi ödenmesi düzenlenmiştir. Ne yazık ki engelliler gibi korunması gereken bazı kesimlere bu ikramiye verilmemiştir. Ülkemizde engelli vatandaşlarımızın korunması, desteklenmesi ve toplumsal yaşama katılmalarının sağlanmasında büyük yetersizlikler bulunmaktadır. Ne yazık ki engellilerimizin istihdamından insanca yaşayabilecekleri bir gelir elde etmelerine, ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına kadar bir dizi önemli sorununun yanı sıra gelir açısından desteklenmelerinde de büyük sorunlar bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.
“ENGELLİ BİREYLERİN
GELİRLERİ VE SATIN ALMA GÜÇLERİ HIZLA ERİDİ”
Kanun teklifi ile engelli vatandaşlara dini bayramlarda ikramiyesi ödenmesini teklif eden Köksal, “Bu açıdan bakıldığında engelliler arasında da en çok korunması gereken ve gelir desteğine muhtaç kesim 2022 sayılı Kanun ile 2828 sayılı kanun kapsamında olan muhtaç durumdaki engellilerimizdir. Hiçbir güvencesi veya geliri olmayan bu engellilerimiz, gelir yetersizliklerinden dolayı hayatlarını sürdürmekte zorlanmaktalar, yaşamları için gerekli tıbbi desteklerden daha yoksun kalmaktadırlar. Anayasamızda da belirtildiği üzere pozitif ayrımcılık hakkına sahip olan engelli vatandaşlarımız Pandemi ve sonrasında siyasi iktidarın yanlış politikası yüzünden toplumsal yaşama katılamadıkları gibi engelli bireylerin gelirleri ve satın alma güçleri hızla erimiştir. Siyasi iktidar, ne yazık ki engelli vatandaşlarımıza ilişkin yardımlarını arttırmamakta ve mağduriyetlerini devam ettirmektedir. Bu kanun teklifi ile muhtaç durumdaki engelli vatandaşlarımızın korunması, gelir desteklerinin arttırılması amacıyla dini bayramlarda yüzlerini güldürebilecek, yeterli olmasa da gelirlerine katkı sağlayacak bayram ikramiyesi ödenmesi teklif edilmektedir.” dedi. >> Hayriye CANER’in Haberi