Son sözlerimi bile sormadılar – Kocatepe Gazetesi
Müebbet hapse mahkum olan Orgeneral Başbuğ, 'Mahkemede son sözlerimi bile sormadılar' derken, Genelkurmay Başkan Özel TSK'nin sessiz kalmadığına işaret etti. Mahkeme heyetinden gelen açıklamada ise 'Gerekçeli karar beklenmeden yargısız infaz yapılıyor' denildi Tarihi Ergenekon Davası’nın tutuklu sanığı 26. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral hemşehrimiz İlker Başbuğ'un terör örgütü yöneticiliği suçlamasıyla “ağırlaştırılmış müebbet cezasına” çarptırılması ve cezasının [&hellip]
Müebbet hapse mahkum olan Orgeneral Başbuğ, “Mahkemede son sözlerimi bile sormadılar” derken, Genelkurmay Başkan Özel TSK’nin sessiz kalmadığına işaret etti. Mahkeme heyetinden gelen açıklamada ise “Gerekçeli karar beklenmeden yargısız infaz yapılıyor” denildi
Tarihi Ergenekon Davası’nın tutuklu sanığı 26. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral hemşehrimiz İlker Başbuğ’un terör örgütü yöneticiliği suçlamasıyla “ağırlaştırılmış müebbet cezasına” çarptırılması ve cezasının mahkemedeki iyi halli tutumu nedeniyle müebbede indirilmesiyle ilgili yankılar sürüyor. Silivri F Tipi Cezaevi’nde emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile aynı odayı paylaşan Başbuğ, Avukatı İlkay Sezer aracılığıyla Sözcü gazetesine bir mektup yolladı ve “Saddam’a bile son sözü soruldu” diye sitem etti. Bugünkü Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ise TSK’nın sessiz kaldığı eleştirilerini Milliyet’e değerlendirdi.
“Son sözlerim
bile sorulmadı”
Başbuğ mektubunda özetle şunları söyledi; “Duruşma salonunda bulunan sanıklar son sözlerini söylemiştir. Raporlu olduğum için o günkü duruşmada bulunamamıştım. Avukatım, Mahkeme Başkanı-‘ndan benim cezaevinden getirilerek, son sözlerimin alınmasını istemiş ise de, avukatımın isteği kabul edilmedi. 5 Ağustos 2013 günü yapılan, karar duruşmasında kararın açıklanmasından önce duruşma salonunda bulunan ve son sözlerini söylememiş sanıklara mahkemenin son sözlerini sorması beklenmiş ise de, yasanın amir hükmüne karşı, mahkeme kendisini bu konuda yine zorunlu hissetmemiş ve doğrudan kararın açıklanmasına geçmiştir. Milattan önceki yıllarda bile, Sokrates’in idama mahkumiyet kararı açıklanmadan önce, kendisine son sözleri sorulmuştur. Günümüzde ise, ülkesini ve milletini felakete sürükleyen, diktatör Saddam hakkında da karar açıklanmadan önce, onun son sözleri dinlenilmiştir. 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, mazeretim nedeniyle bulunamadığım 21 Haziran 2013 günü yapılan duruşmada, ani bir kararla, sanıkların son sözlerini alması, avukatımın her şeye rağmen duruşma salonuna getirilerek son sözlerimin alınması isteğini dikkate almaması, 5 Ağustos 2013 günü yapılan duruşmada ise duruşma salonunda bulunmama rağmen hükmün açıklanmasından önce, son söz söyleme hakkını şahsıma tanımaması, yasaya mutlak bir aykırılık oluşturmaktadır. Yargıtay içtihadı da dikkate alınırsa, mahkemenin yapmış olduğu bu usûl hatası, şahsım hakkında verilen mahkeme kararının Yargıtay tarafından bozulması için tek başına bile yeterli bir nedendir. 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin aldığı 5 Ağustos 2013 günü açıklamış olduğu hükmünde elbette daha çok tartışılacak noktalar vardır.
“Hiç susmadık ki”
Öte yandan Başbuğ’un, konuşmadığını söylediği bugünkü Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milliyet’te Fikret Bİla’ya, “Devlet katında bunları hep konuşuyoruz. 28 Şubat tutuklusu askerlerin tahliyesi ve Balyoz’un Yargıtay aşamasındaki iyileşke, bunun sonucudur” dedi. Ergenekon davası kararları için üzüldükleri ancak hukuka saygılı oldukları ve hakkaniyetli bir “kesin” karar bekledikleri yolunda yazılı açıklama yapan Orgeneral Özel’e, “sessizliğini daha ne kadar sürdüreceğini” soran Başbuğ, “Bugün, Genelkurmay Başkanlığı makamında oturan komutan, verilen bu kabul edilemez karar karşısında, kurumsal sorumluluğu gereği olarak, Sn. Başbakan’ın da kabul etmeyerek tepki gösterdiği bu konuda, devam eden sessizliğini sürdürecek midir” diye sormuştu. Bila’ya konuşan askeri kaynaklar, “Genelkurmay Başkanı’nın kamuoyuna açıklama yapmamış olması, sustuğu anlamına gelmez. Dışarıdan sessiz görünebilir ama hemen her gün bu konuya mesai ayırmış ve resmi ikili görüşmelerde de İlker Paşa başta olmak üzere komutanlara yöneltilen suçlamaların kabul edilemez olduğunu hep yüksek sesle söylemiştir” dedi.
Gerekçeli kararı bekleyin
Ergenekon davasının ilk safhası 5 Ağustos’ta açıklanan kararla tamamlandı. Karara imza atan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hakimleri ise karar sonrası ilk kez konuştu. Kararlarla ilgili eleştirilere yanıt veren yedek hakimlerden Mehmet Fatih Uslu, “Kişilerin durumlarını hassas terazide tartar gibi inceledik” dedi. Hakim Ercan Fırat ise, “Verdiğimiz kararda vicdanen çok rahatız” ifadesini kullandı. Milliyet gazetesine değerlendirme yapan yedek hakimlerden Mehmet Fatih Uslu, “Kişilerin durumunu hassas terazide tartar gibi inceledik. Gerekçeli karar beklenmeden yargısız infaz yapılıyor. Maalesef kimse dosyanın içeriğini bilmiyor” dedi. (Kocatepe)
Bakmadan Geçme





