Spor Giyim Tarzının Sembolü Kot Pantolonların Hikayesi
Günümüzde gencinden yaşlısına herkesin üzerinde severek giydiği, hatta ve hatta bir ara modacıların etrafında çeşitli tarzlar çıkarttığı kotların ilginç bulacağınız hikayesini ortaya çıkardık.
Kot pantolonlar günümüzde fazlasıyla yer etmiştir. Günümüzün teknolojisinde kumaş pantolondan daha rahat ettiren, şıklıkları ile göz kamaştıran, herkesin ulaşabileceği rakamda oluşu, kombinlerimizle uyum sağlayan, aldığımızda uzun zamanlar kullandığımız kot pantolonun ilk çıkışında ki hikayesi hiç beklediğiniz gibi tasarım harikası olarak değildir.
İlk olarak Amerika da bir Alman’ın maden işçileri için ürettiğini hatta bunları ilk olarak çadır bezlerinden yaptığını söylesek şaşırır mısınız? Şaşırsak da işin özü buymuş. Şimdilerde zenginlerin bile alırken para yarıştırdığı kot pantolonları varken, bu pantolonların ise Amerikalı maden işçileri için üretilmiş olması absürt bir olaydır.
HİKAYE NASIL BAŞLAMIŞ?
Tarih sayfaları 1800’lü yılları işaret ediyor. Tüm dünyayı etkisi altına almış olan sanayi devrimi yaşanıyordu. Gün geçtikçe devrim büyüyor ve beraberinde fabrikaların kapasitesini de işçi isteğini de artırıyordu. Dünya nüfusu o zamanlar bu kadar kalabalık değildi. Sırf bu yüzden çoğu fabrika elinde ki sayıyla yetinmek zorunda kalıyordu. Ama siparişler çoğaldıkça üretimin artması gerekiyordu. İşçi sayısı artmadığı için çalışma saatleri artıyordu. Bu durumda işçilerin vücudunu etkilendiği gibi kıyafetlerini de etkiliyordu. Fabrika koşullarında çalışmak ağır koşullarda çalışmayı gerektiriyordu. Bu ağır koşullarda her hareketi rahatça yapmaya çalışan işçiler, kumaş pantolonlarla rahat hareket edemiyor ve ha bire parçalanıyordu. Bu durum işçileri ekonomi açıdan da etkiliyordu.
1850’li yıllara geldiğinde ise, çadır bezi üreticisi Alman Levi Strauss, Baverya’dan San Francisco’ya taşınmıştı. Bu taşınma tamamen ticari amaçlıdır. Fakat beklediği başarıyı yakalayamadı. Bir gün mağazasının önünde mağazayı kapatma kararı almak üzereyken, mağazanın önünden yırtık pırtık pantolonlarla fabrikadan evlerine giden işçileri gördü. Aklına bir fikir geldi. Hemen oturup ürettiği dayanıklı çadır bezlerinden pantolonlar dikti. Bu pantolonlar işçiler için adeta bulunmaz bir nimet olacaktır. Çünkü Dünya’da kıtlık var ve bu kıtlıkta ekonomik olan her şey işçilerin işlerine gelecekti.
Sürekli yırtılan bir pantolon mu yoksa yıllarca giyebileceğin bir pantolon mu giyersin? Levi Strauss’un ürettiği ilk pantolonlar çok konforlu değildi ama çok dayanıklıydı. Ve bu şekilde tüm dünya da bir furya olarak yayılmıştır. Günümüze ise evrimler geçirerek gelen pantolon şuan işçisinden patronuna, zengininden fakirine herkesin tercihidir. Ve böylelikle hepimizin bildiği Levi’S markası doğmuştur.
PEKİ NEDEN KOT?
Amerikalıların ‘’bluejean’’, Fransızların ise ‘’denim’’ dediği bu pantolon türüne biz neden kot diyoruz?
Bunun sebebi Levi Strauss nasıl adını markalaştırdıysa, Türkiye’ye, pantolonu ilk getiren kişi olan Muhteşem Kot’un ismini markalaştırmasından kaynaklıdır. İsminden şirket yaptığı için ve insanlar buna bir hitap eklemesi gerektiğinden halk arasında ismi kot olarak kalmıştır.