Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AKÜ Devlet Konservatuvarı AKM’nin açılışında yer alacak

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ)

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı, Mimar Murat Tabanlıoğlu tarafından tasarlanan ve yapımı Taksim Meydanı’nda devam etmekte olan yeni Atatürk Kültür Merkezinin (AKM) açılışında yer alacak “Koca Sinan” operası ile AKM’nin bünyesinde bulunan Müzik Müzesi için büyük katkı sağlayacak

 

Prömiyeri yeni AKM’nin açılışıyla yapılacak “Koca Sinan” operasında Cumhurbaşkanlığınca görev tevdi edilen besteci Hasan Uçarsu ile librettist (metin yazarı) AKÜ Devlet Konservatuvarı Dr. Öğretim Üyesi Bertan Rona yer alacak.
AÇILIŞ “KOCA SİNAN”
OPERASI İLE YAPILACAK
AKM’nin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sipariş edilen ve Mimar Sinan’ın hayatını anlatan “Koca Sinan” operasıyla yapılacak.
AKÜ’den yapılan açıklamda, “Bugüne dek opera sipariş eden tek Cumhurbaşkanı, Mustafa Kemal Atatürk’tü. Yeni AKM’nin açılışı için ısmarlanan “Koca Sinan” operasıyla, hem yapının ruhuna uygun ve anlamlı bir açılış gecesi yaşanacak, hem de ulusal opera repertuvarımıza bir yapıt daha kazandırılacak. Sinema yönetmeni Halit Refiğ’in aynı adlı senaryosundan yola çıkılarak yazılan libretto Süleymaniye Camii’nin inşa ve açılış sürecine yaşanan gerilimlere odaklanırken, kompozisyon ise sabit ayağı Anadolu’da, hareketli ayağı ise dünyaya açık olan bir bestecilik anlayışıyla yazılıyor. Tek perde olarak tasarlanan “Koca Sinan” operasında Mimar Sinan’ın yanı sıra Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan, Ebussuud Efendi, Mihrimah Sultan ve Rüstem Paşa gibi tarihsel karakterler de yer alıyor. Prömiyeri yeni AKM’nin açılışıyla birlikte yapılacak olan opera için şimdiden pek çok kişinin çalıştığı belirtiliyor.” denildi.
Cumhurbaşkanlığınca kendilerine görev tevdi edilen besteci Hasan Uçarsu ile librettist (metin yazarı) Bertan Rona, çalışmalarını şevkle sürdürdüklerini ve önemli bir aşamaya geldiklerini ifade ettiler.