Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Süt üreticisi ve çiftçinin halinin berbat olduğunu söyleyen İbrahim Göbel; Süte acilen zam istiyoruz

Süt üreticisi   ve çiftçinin halinin  berbat olduğunu  söyleyen  İbrahim  Göbel; Süte acilen  zam istiyoruz

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkan Yardımcısı İbrahim Göbel, üretici kesimin çok zor durumda olduğunu süt fiyatına acilen zam istediklerini söyledi

 

Afyonkarahisar Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkan Yardımcısı İbrahim Göbel, gazeteniz Kocatepe’ye besicilerin, süt üreticisinin sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattı. Göbel, acilen süt fiyatına zam beklediklerinin altını çizdi.
“KISIR DÖNGÜ SÜRÜYOR
BIRAKIN DA
ÜRETELİM”
Süt üreticilerinin son derece muzdarip olduğunu dile getiren Birlik Başkan Yardımcısı İbrahim Göbel, aşırı derece de zarar edildiğini, süte son olarak bir yıl önce zam verildiğini kaydetti. Bir yıl içerisinde artan ürün maliyetlerinin üreticinin belini büktüğünü kaydeden Göbel, “Sıkıntıya dayanamayan üreticilerimiz ineklerini kesime gönderiyor. İneklerimizin kesime gitmesi et sektörünü de etkiledi. Dişi hayvanların kesime gitmesi erkek hayvan varlığında değer kaybına neden oldu. Kesimhanelerde sıralar var. Malumdur bizim ‘Ana olmadan dana olmaz.’ diye bir sloganımız vardır. Bizler bugün yarın bunların ceremesini çekeceğiz. Süt aşırı derece artacak. Artış nedeniyle tekrar dışarıdan ithal hayvan getireceğiz. Bu sefer süt çoğalacak. Kısır döngü böyle devam edecek. Bu süreçte ithal sütün gündeme geleceğin zannetmiyorum. Ama bizim üreticilerimiz ‘olmazsa getiririz, bulunmazsa getiririz.”sözlerini pelesenk ettiler. Bırakın da üretelim.” dedi.
“İNSANLAR BIKTI HAYVANCILIK YAPMAK İSTEMİYOR”
Geçen yıl slajın ton fiyatının 180 TL olduğunu belirten İbrahim Göbel, bu yıl ki fiyatın 270-300 TL arasında olduğunu ifade etti. Saman fiyatının 60 kuruştan 90 kuruşa fırladığını söyleyen Göbel, “Yem fiyatlarına aşırı derece de zam geldi. Bu sorun nasıl çözülür diye sorulduğunda cevabımız; Bizim bir kilogram sütle 1,5 kilogram yemi alabilmemiz halinde sorun çözülür. Bu dengenin sağlanması lazımdır. Bir sene önce ki süt fiyatıyla kullandığımız hammaddeler elektrik, mazot, arpa, buğday fiyatları aynı değil. Her şeye zam geldi. Bizim süte beş kuruş zam yapılmadı. Hal böyle olunca üretici para kazanamıyor. Para kazanılmadığı içinde hayvan mecburen kesime gidiyor. Bir hayvanın yetişip verim alınabilir hale gelmesi için en az 3 seneye geçiyor. Etlik piliç misali 45 günde yetişmiyor. Piyasada fiyat dengesine ve üretimin kutsal gücüne ihtiyacımız var. Üretici para kazanabilirse üretir. Üreticilik kolay bir şey değildir. Benim üreticim sabah saatin 6.00’da ahıra girip önce hayvanının altını temizliyor. Sütünü sağıyor, yemini verdikten sonra kahvaltı yapmaya geçebiliyor. Besiciler aşırı derece yorgun ve bitkin. Artık insanlar bıkmış hayvancılık yapmak istemiyorlar. Dışarıdan getirilecek peki nereye kadar?” diye konuştu.
“KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİ DEĞİL IRGATI OLDU”
Ulusal Süt Konseyi tarafından 2019 yılında süt litre fiyatının 2,3 olarak açıklandığını hatırlatan Göbel şöyle konuştu: “Geçen yıl sonbaharda saman 55 kuruş, yonca 75 kuruş, yemin kilogram fiyatı 1,5 TL idi. Bu yıl gelinen noktada saman 85 kuruş oldu. Yonca 1,3 TL’ye, yemin kilogram fiyatı 2,2 TL’ye geldi. Girdi maliyetlerinde ortalama en az yüzde 50 artış olmuştur. Ama bizim süt fiyatımızda beş kuruş artış yoktur. Bakanlık açıkladı sus payı 40 kuruş prim verecekler. Sene başına kadar süte zam yok neden? Çünkü süt enflasyonu yükseltiyormuş. Sadece bizim süt mü tek başına enflasyonu yükseltiyor. Üreticinin hali berbat durumdadır. 40 kuruşluk primi de neye göre verecekler, ne zaman verecekler, kimlere verecekler, hangi süte verecekler tarih belli değil. İlgili ve yetkili çevrelerden, siyasilerimizden çok acil çare bekliyoruz. Biz çok zor durumdayız. Köylü milletin efendisiydi şimdi köylü milletin ırgatı oldu. Hizmetkârı oldu. Düşünebiliyor musunuz ürettiğiniz malı kaça satacağınızı bilmiyorsunuz. Bu tarladan kalkan üründe de aynı, sütte de aynı, ette de aynıdır. Bir danayı 6 ay beside bakıp para döküyorsunuz. 6 ay sonra bu danayı kaça kestireceğini bilmiyorsunuz. Böyle bir dengesizlik olmaz. Biz çok acil olarak süte zam istiyoruz.”
>> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi