Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Tarihi fesle dolaşan manyaklardan öğrendiğinizi zannederseniz batarsınız”

CHP 25 ve 26.

CHP 25 ve 26. Dönem Konya Milletvekili Dr. Hüsnü Bozkurt, “Atatürk ve Cumhuriyet” konulu konferansta Cumhuriyet ve kazanımlarını anlatırken, iktidarı açık bir dille eleştirdi. Bozkurt, “Bu coğrafyayı ve tarihi bilmezseniz tarihi kafasında fesle dolaşan manyaklardan öğrendiğinizi zannederseniz işte böyle batarsınız” dedi

 

Eğitim-İş Sendikası tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramına özel olarak “Atatürk ve Cumhuriyet” konulu konferans programı düzenlendi. Öğretmenevi’nde önceki gün akşam üzeri gerçekleştirilen konferansı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 25 ve 26. Dönem Konya Milletvekili Dr. Hüsnü Bozkurt verdi.
“TÜRK DEVLETİ DÜNYANIN EN NAMUSLU DEVLETİDİR”
CHP Konya eski Milletvekili KBB Uzmanı Dr. Hüsnü Bozkurt, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin dünya da görülen en ahlaklı, en şerefli, en namuslu devleti olduğunu ifade etti. “O kadar namuslu, o kadar ahlaklı, o kadar şerefli bir devlet ki bu tüm dünyayı kana bulayan emperyalizm denilen kar maksimizasyonu üzerine kurulmuş bir devletler âleminde antiemperyalist, antikapitalist bir halk hareketiyiz.” diyen Bozkurt, “Hedefimiz tam bağımsızlıktır. Cumhuriyetçilik, milliyetçilik, devletçilik, halkçılık, devrimcilik ve laiklik ilkelerimiz diyen bir adamın devamıyız. Adamı büyük harflerle yazıyorum. Her adam dediğimizin adam olmadığı böyle bir dünyada böyle bir devletin yurttaşlarıyız.” dedi.
“19 MAYIS TARİHİ İSYANIN ADIDIR”
Dr. Hüseyin Bozkurt, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919 yılında Samsun’da başlattığı yolculuğun üzerinden geçen 3 yıl 3 ay 22 gün sonra İzmir Kadifekale de 9 Eylül 1922 akşamında İsmet İnönü’ye gördüğü rüyayı anlattığını söyledi. Bozkurt, “Ancak çok namuslu, çok haklı adamların, çok inançlı adamların ancak çok haklı insanların görebilmeyi hak ettikleri bir rüyadır bu. 19 Mayıs tarihi bizim Anadolu insanının kendi boynuna Mondoros Mütakeresinde takılan sonrasında Serv’le perçinlenmek istenilen esaret ve zillet zincirlerine isyanının adıdır. Mustafa Kemal 6 ay İstanbul’da sayısı 300’ün üzerinde görüşmeler yapar. Üç defa Padişah Vahdettin’le, 2 defa da Damat Ferit Paşa ile görüşür. Tüm kabine üyeleriyle görüşüyor. Samsun’a çıkış hikâyesi ayrıdır. Samsun’dan sonra tam 7 ay süren kongreler düzenlenir. Amaç; Milletin istiklalini milletin azim ve kararlığının kurtarmasıdır. O milletin azim ve kararlılığı durduk yerde eyleme geçmiyor. Mondoros Mütakeresi imzalandıktan sonra Meclis-i Mebusan’da günümüz Türkçesi ile ifade ettiğimizde; Devletimizin namusuna düşmanlar tasallut etmeyecektir. Ama haftasına vatan dört bir yandan işgale uğruyor.” diye konuştu.
“SİVAS’TA 31 KİŞİ İŞGALE KARŞI HAYKIRDI”
Türkiye Cumhuriyeti Devleti topraklarında her bir adım atarken altında yatan binlerce şehidin kanı üzerinde yürünüldüğünün bilinmesi gerektiğini vurgulayan Bozkurt, “Her bir karışında şehit kanı bulunan toprakların üzerinde yaşadığımız bir coğrafyadayız. Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatına baktığımızda hiç tesadüf yoktur. Hiç rastlantıya bırakılmış bir iş yoktur. Hiç mucize arayışı yoktur. Herşeyi plan, program, bilim, akıl, hesap ve güven üzerine inşa etmiştir. Atatürk, Meclis-i Mebusan’da Misak-ı Milli’yi yani Milli Andı kabul ettiriyor. Misak-ı Milli’nin kabulü demek tüm emperyalist güçlere, Anadolu’yu dört yandan işgal eden güçlere işgale karşıyız anlamına gelir. Sivas Kongresinin toplandığı günkü delege sayısı 31’dir. Pek çok yere gidiyorum. Geçtiğimiz hafta sonu Almanya-Köln’de idim. 25 Ekim tarihinde Bursa-Kestel’de idim. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında Afyon’a geldim. Her gittiğim yerde diyorlar ki işte salonda şu kadar adam var. 4 Eylül 1919 tarihinde toplanan Sivas Kongresinde toplanan delege sayısı 31’dir. 11 Eylül tarihinde bir hafta sonra İstanbul heyetinin gelişiyle bu sayı 49’a çıkar. 31 kişi yedi düvele Sivas’tan ‘Vatan toprakları bir bütündür. Bölünemez, silah ve mühimmat asla teslim edilemez. Misak-ı Mili sınırları sağlanıncaya kadar be mahal direnilecektir.’ Anadolu ve Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri birleştirilmiştir. Bir temsil heyeti kurulmuştur’ diye haykırır. İstanbul’da bir hükümet var, bir Padişah var. Dünya onları tanıyor. Anadolu’nun ortasında Sivas’ta bir lise binasında 31 adam kalkıp ‘Biz sizi tanımıyoruz’ diyebilmişlerdir.” şeklinde konuştu.
“TÜRK ORDUSU 9 EYLÜL’E AYAĞINDA ÇARIKLA YÜRÜDÜ”
Emperyalistlerin planlarının milletin azim ve kararını harekete geçirmeyi bilenler sayesinde bozulduğuna değinen Bozkurt şu ifadelere yer verdi:
“Onun için 19 Mayıs tarihi bir isyandır. 23 Nisan 1920 tarihinde örgüt Meclis’tir. 30 Ağustos 1922 zaferdir. 9 Eylül 1922 kurtuluştur. Daldan dala atlarsak; Adalet Yürüyüşü yaptık Ankara’dan İstanbul’a 25 gün, 432 kilometrelik. Bu yürüyüşün 24 gününde yürümüş bir kardeşiniz olarak söylüyorum; Afyon’dayız. Kocatepe İzmir’e 350 kilometredir. Asfalttan değil dağdan bayırdan yürüyorsunuz. Biz Ankara’dan İstanbul’a kadar 430 kilometreyi 25 günde her yerde çadırlar kurarak, kumanyalar alarak, ayaklarımıza özel doktor bakımıyla fotoğraflar falan çektirerek yürüdük diye kahraman olduk. Bu ordu ayağında çarıkla 330 kilometreyi 30 Ağustos’tan 9 Eylül’e kadar yürüdü. Sırtında mavzeri, ağırlıkları ile. Yollar asfalt değil. Kocatepe’den aşağıya 50 metre kadar yürüyün de göreyim. Kardeşim o azimdir. Önünde Yunan Ordusu ve Mustafa Kemal 25 Ağustos gecesi Ankara Keçiören’de ‘Arkadaşlar kırbacımı indirip hücum dediğim zaman 15 gün sonra İzmirde’yiz.’ der. Erzurum’da ortada daha devlet, ordu hiçbir şey yokken boynunda idam fermanı, emir edebilecek emir eri bile yokken ortada olan inançtır.”
“ATATÜRKÇÜLER ATATÜRK’E İBADET ETMEZ”
Anlatımlarının hamaset içermediğinin altını çizen Bozkurt, “Biz Atatürkçüler Atatürkçüyüz derken Atatürk’e ibadet falan etmiyoruz. Anıtkabir’e gidip de bugüne kadar namaza duran kimseyi görmedim. Ama onu anlamamız gerekiyor. Tarihi bilmezsek geleceği kuramayız. Tarih şunun için çok önemli; Eğer Türkiye’yi yönetenler o tarihi bilselerdi, eğer ki 1. Dünya Savaşı tarihini iyi bilselerdi, eğer Bölge Tarihini iyi bilselerdi bu bölge de ki emperyal planları bilip Mustafa Kemal’i dinleselerdi durum böyle olmazdı. Vasiyet gibi söylüyor, ‘Türkiye’yi yönetirken Kuzey komşunuzla iyi geçineceksiniz. Yani Rusya ile. Ortadoğu da Arap devletlerinin kendi aralarında ki mezhep kavgalarına Türkiye’yi bulaştırmayacaksınız. Üçüncüsü bölgemiz petrol bölgesi emperyalistlerin bölge planlarına piyonluk etmeyeceksiniz. Bölge Planı BOP Eş Başkanı kim? Rus uçağı düşürülüp Rusya ile papaz olundu. Beş senede arayı zor düzelttin. Araplar’ın kendi aralarında ki mezhep kavgalarına laik Türkiye Cumhuriyeti Devletini soktunuz. Emevi Camiinde namaz kılacaktınız 3 Cuma’ya kadar. Yok, efendim şu zamana kadar Esed’i devireceğiz diyorlardı. Hani Esed orada duruyor. Sen şimdi dolan dur bakalım. Bir gidiyorsun Trump’tan, bir gidiyorsun Putin’den. Bu coğrafyayı ve tarihi bilmezseniz tarihi kafasında fesle dolaşan manyaklardan öğrendiğinizi zannederseniz işte böyle batarsınız. Bunları hep söyledik. Biz, CHP’liler, bu ülkenin akil insanları, okuryazarlar söylediler. İki ayyaş dediler, iki ayyaşın yaptığı anayasaya mı mahkûm olacağız dediler.” ifadelerini kullandı.
>> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti