Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tarlaya nadas yerine Aspir ekilebilir

Bu haberin fotoğrafı yok
Tarlaya nadas yerine Aspir ekilebilir

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, çiftçilerin arazilerini nadasa bırakmak yerine Aspir ekimi yaparak, hem tarlayı dinlendirip hem de araziyi boş bırakmadan iyi bir gelir elde edebileceklerini kaydetti

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ülkesel bazda yürütülen Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi kapsamında Türkiye’nin yağ açığını kapatmak üzere yağlı tohumlu bitkilerin yetiştiriciliğine ayrı bir önem veriliyor. Bu kapsamda bölgesel ürün planlaması yapılıyor.
KURAKLIĞA DAYANIKLI BİTKİ
Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde yapılan toplantıda Aspir tanıtımı ve yetiştiriciliği ile ilgili bilgiler verildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, Bakanlık ve İl Müdürlüğü olarak Aspir ekilişine pozitif ayrımcılık yapıldığını belirtti. Arap; “Yağlı tohumlu bitkiler içerisinde en yüksek desteği Aspir ürününe vermekteyiz. Bu yıl kilogram başına 45 kuruş olarak destek verilmekte ve bu miktar dekar başına 70 TL’yi bulmakta ve mazot-gübre-toprak analizi desteği ile sertifikalı tohum desteğini ilave edersek dekar başına 91 TL ‘ye ulaşmaktadır. 2006-2012 yılları arasında ülke genelinde 22,5 milyon TL destekleme ödemesi yapılmış. Yapılan bu ödemelerden ilimiz çiftçilerinin de yüksek oranda yararlanmalarını istiyoruz. Bakanlığımızın yapmış olduğu çalışmalar sonucunda ülke genelinde son 10 yılda ekiliş alanı 40 dekardan 16 bin dekara ve üretimi de 25 tondan 20 bin tona çıkartılmıştır. Kuraklığa dayanıklı bir bitki olmasının yanı sıra yüzde 40 yağ içeriyor olması İlimiz ekonomisi açısından önem arz etmektedir. Yağ üretiminin yanı sıra boya, vernik, ilaç ve bio dizel yapımında da kullanılan bir ürün olması nedeniyle ilimiz çiftçilerinin bu ürüne yönelmeleri bizim için önemlidir.” dedi.
TOPLANTIYA GENİŞ KATILIM
Afyonkarahisar’da özellikle tarımsal faaliyette kullanılan kıraç alanlarda nadas işlemi uygulandığını kaydeden Arap şöyle konuştu: “Bu alanlara haşhaş bitkisinin de ekimi mümkün olmamaktadır. İşte, çiftçilerimizin nadasa bıraktıkları bu arazilerini nadasa bırakmak yerine Aspir ekimi yapmaları, hem tarlayı dinlendirecek hem de arazi boş kalmadığından ve ekilen ürün iyi kalitede olduğundan iyi bir gelir elde edeceklerdir.” Toplantıda Bakanlığın Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığından Ziraat Yüksek Mühendisi Kanber Ülker ile Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Dr. Arzu Köse tarafından konu ile ilgili birer sunum yapıldı. Toplantı katılımcılar tarafından sorulan sorulara cevap verilmesi ile devam etti. Toplantıya; Bakanlık Temsilcileri, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Uzmanlar, Özel Sektör Temsilcileri, İl Müdürlüğü, İlçe Müdürlüklerinden Teknik Personel ve Aspir tarımına ilgi duyan üreticiler katıldılar. (Kocatepe Haber Merkezi)