Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Taşkın yönetiminde AB standartını yakaladık

Taşkın Yönetim Planı ile
Taşkın yönetiminde AB standartını yakaladık

Taşkın Yönetim Planı ile taşkın riski ön değerlendirmesi, taşkın tehlike haritaları ve taşkın risk haritalarının çıktıları kullanılarak taşkın öncesi, taşkın anı ve taşkın sonrasında yapılması gereken çalışmalar, alınacak tedbirler ve taşkından korunma hususunda ki yatırımlar yönlendirilebilecek. Aynı zamanda taşkın tehlike haritaları ve taşkın risk haritaları ilgili kurumlarla işbirliği ve koordinasyonu sağlamaya yardımcı olacak.
Bu minvalde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’de havza bazında uygulanacak ve risk yönetimini sağlayacak Taşkın Yönetim Planı Yeşilırmak ve Antalya Havzaları için hazırlandı, diğer havzalarda ise çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2019 yılı sonuna kadar 17 havzanın, 2021 yılı sonuna kadar ise ülkemizde bulunan 25 havzanın taşkın yönetim planlarını hazırlamayı hedeflediklerini ifade etti.
Bu kapsamda Sakarya, Susurluk ve Ceyhan havzalarında 2015 yılında Taşkın Yönetim Planı çalışmalarına başlanmış olup, çalışmaların 2018 yılında tamamlanması planlanıyor. Kızılırmak Havzası’nın sözleşmesi de imzalanma aşamasında olup, yıl içerisinde projelere başlanacak. Kuzey Ege, Gediz ve Küçük Menderes Havzalarında ise taşkın yönetim planlarının hazırlanması için ihale süreci başlatıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından “Büyük Menderes ve Akarçay Havzaları Taşkın Yönetim Planı’nın Hazırlanması Projesi”nin sözleşmesi 10 Ekim 2016, “Batı Akdeniz ve Burdur Havzaları Taşkın Yönetim Planı’nın Hazırlanması Projesi”nin sözleşmesi 11 Ekim 2016 ve Aras Havzası Taşkın Yönetim Planı’nın Hazırlanması Projesi”nin sözleşmesi ise 12 Ekim 2016 tarihinde imzalandı. Söz konusu projelerin 2019 yılında tamamlanması öngörülüyor.
Taşkın Yönetim Planları kapsamında taşkın halinde su altında kalacak coğrafi alanı, su seviyesini veya derinliğini gösteren “Taşkın Tehlike Haritaları” ile taşkın tehlike haritaları kullanılarak taşkının olumsuz etkilerinin, taşkından etkilenmesi muhtemel nüfusun, ekonomik aktivitelerin cinsinin, kirliliğe sebep olabilecek tesislerin ve etkilenmesi muhtemel korunan alanların gösterildiği “Taşkın Risk Haritaları” hazırlanıyor.  
Taşkın yönetim planı ile taşkınların etkisini azaltmaya yönelik taşkın öncesi, esnası ve sonrasında kesiti yetersiz köprülerin rehabilite edilmesi, seddelerin yükseltilmesi gibi yapısal tedbirler ile taşkın tahmin ve erken uyarı sistemi, bilgilendirme faaliyetleri, tahliye haritaları gibi yapısal olmayan tedbirler alınacak. Vatandaşların, kamu kurum ve kuruluşların, yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının farkındalığı artırılarak can ve mal kayıpları azaltılacak. Risklerin önlenebilmesi için alınması gereken tedbirler belirlenerek havzada yapılacak olan yatırımların planlanması ve ülke kaynaklarının en iyi şekilde yönlendirilmesi sağlanacak. Taşkınla doğrudan ve dolaylı olarak ilgili olabilecek kurumların taşkın yaşanmadan önce yapması gereken çalışmalar belirlenerek bu kurumlar arasında koordinasyon sağlanacak. Yürütülen çalışmalar neticesinde de taşkın hususunda kriz yönetimi anlayışından risk yönetimi anlayışına geçilmiş olacak. (Kocatepe Haber Merkezi)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti