Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tedavi: organ nakli – Kocatepe Gazetesi

3-9 Kasım tarihleri arasında
Tedavi: organ nakli

3-9 Kasım tarihleri arasında organ bağışı konusunda toplumda farkındalık oluşturulması adına kutlanan Organ Bağışı Haftası dolayısıyla Gün FM’de özel bir yayın gerçekleşitirildi. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu yayına Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği (AFDİDER) Başkanı Ahmet Akdağ, Yönetim Kurulu Üyesi Sema Akdağ ile Gençlik Kolları Üyeleri Osman Çakmak ve Gökhan Akyel konuk olarak katıldılar. Programda herkese organ bağışında bulunma çağrısı yapıldı.
AMACIMIZ ORGAN
BAĞIŞININ ARTTIRILMASI
Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği’nin 2002 yılında kurulduğunu ve o tarihten bugüne faaliyette olduğunu kaydeden Dernek Başkanı Ahmet Akdağ, “Derneğimiz ilimiz merkez ve ilçelerimizde yaşayan diyaliz hastalarımızla paydaş olabilmek amacıyla kurulmuştur. En büyük amacımız organ bağışının arttırılmasıdır. Çünkü diyaliz tedavisi geçici bir tedavi olup sadece hastalarımızın hayatta kalmalarını sağlamaktadır. Böbrek yetmezliğinin tedavisi organ naklidir. Ülkemizde 3-9 Kasım tarihleri arası Organ Bağışı Haftası olarak kutlanmaktadır. Amaç organ bağışçı sayısının arttırılması ve bu konunun önemine dikkat çekebilmektir. Biz de dernek olarak hem bu hafta boyu hem de yılın her günü organ bağışı konusunda farkındalık oluşturabilmek adına çeşitli faaliyetler yapmaktayız” şeklinde konuştu.
ORGAN BAĞIŞÇI SAYISI ARTMALI
Afyonkarahisar’ın organ bağışı konusunda iyi bir seviyede bulunmadığını belirten Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sema Akdağ, “Ne yazık ki ülke genelinde alt sıralardayız. Bu bizleri çok üzüyor. Amacımız organ bağışçısı sayısının arttırılmasıdır. Ülke genelinde 70 bin diyaliz hastası var. Bunların 30 bini bekleme listelerinde ve her gün bana da bir organ çıkar mı diye umutla yaşıyor. Dinen organ bağışı caiz mi diye soruluyor. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da fetvası mevcuttur. İnsanlık adına yapacağımız mutlaka bir şeyler var. Bir insanı yaşatabiliyorsak ne mutlu bizlere diye düşünmeliyiz. Geçen hafta Gençlik Kollarımızla birlikte bir ağaç dikme etkinliği gerçekleştirdik. 8 Kasım Salı günü saat 19.30’da Halk Eğitim Merkezi RAM Salonunda, ‘Ya Bekleyen Siz Olsaydınız’ isimli bir belgesel gösterimimiz olacak. Bu belgeselde hastalarımız yaşadıklarını anlattılar. Bu belgesel sunumuna tüm halkımızı bekliyoruz” diye değerlendirmede bulundu.
BABAMIN BAĞIŞI İLE
SAĞLIMA KAVUŞTUM
AFDİDER Gençlik Kolları Üyesi Gökhan Akyel programda yaptığı konuşmada 3 yıl önce babasından alınan böbrekle böbrek nakli olduğunu belirterek, “Bu hastalığa 2010 yılında yakalandım. 3 yıl diyalize girdim. Yaşanan acıları anlatmak zor. Ancak yaşayan bilir. Nakil olalı 3 sene oldu, çok şükür ki her şey yoluna girdi. Artık kendi işimi görebiliyorum. Diyalizdeyken haftada 3 gün 3-4 saat geçen zamanlar çok zordu. Babamın böbrek bağışıyla sağlığıma kavuştum. Ama organ bekleyen birçok kişi var. Herkesi organ bağışına çağırıyorum. Bir insana hayat vermekten daha güzel ne olabilir? Yaklaşık 3 yıldır dernekte gönüllü olarak çalışıyorum. Derneğimiz bir aile ortamı sıcaklığında. Burada bulunmaktan çok mutluyum” dedi.
KANA KANA SU İÇEMİYORSUNUZ
Yaklaşık 1 yıl önce ablasından alınan böbrekle sağlığına kavuşan AFDİDER Gençlik Kolları Üyesi Osman Çakmak ise nakil olduktan sonra yaşadığı sevinci kelimelere dökmesinin imkânsız olduğunu kaydederek, “Buradan ablama ne kadar teşekkür etsem azdır. Yaklaşık 19 senedir böbrek hastasıyım. Diyalizin zorluğu çok fazla. Bir sürü sıkıntının yanı sıra sudan mahrum kalıyorsunuz. Kana kana su içemiyorsunuz. Aynı zamanda bu hastalık sosyal yaşantınızı da çok etkiliyor. Uzun süre iş bulamadım. Bir ağaca su verirseniz yeşerir. Ama vermezseniz kurur. Biz diyalize giren hastalarda bu ağaç gibiyiz. Herkesi organ bekleyen hastalara can katma adına organ bağışında bulunmaya çağırıyorum. Bu konuda duyarlı olalım. Organlarımız toprakta çürümesin, bir bedende can bulsun” şeklinde konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti