'Teknoloji Bağımlılığı Birçok Sağlık Sorununu Beraberinde Getiriyor'
AFSÜ Tıp Fakültesi Başhekim Yardımcısı, Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Aydın Balcı, teknolojinin zararlı etkileriyle karşılaştığı bir çeşit dürtü kontrol bozukluğu olan teknoloji bağımlılığının birçok sağlık sorununu beraberinde getirdiğini açıkladı.
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Fakültesi (AFSÜ) Tıp Fakültesi Başhekim Yardımcısı, Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Aydın Balcı, Afyonkarahisar Gazi MTAL öğrencilerine okulda “Teknoloji Bağımlılığı” temalı seminer verdi.
Seminer okul öğrencilerini bilinçlendirme faaliyeti kapsamında Mayıs ayı etkinliği olarak gerçekleştirildi.
“ÖNLEYİCİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLMELİ”
Seminer programının açış konuşmasını yapan Gazi MTAL Okul Müdürü Şakir Gökhasan, şunları kaydetti: “Teknoloji Bağımlılığı üzerine araştırma yapan uzmanlar; sorunun oluşmasını beklemek yerine teknoloji bağımlılığının anlatılması, doğru teknoloji kullanımının öğretilmesi, teknoloji bağımlılığının zararlarının açıklanması yoluyla farkındalık oluşturulması ve risk faktörlerinin tespit edilerek önleyici çalışmalar yürütülmesini önermektedir.
Teknoloji bağımlılığı çocuk ve ergenler arasında giderek yaygınlaşan bir sorundur bu nedenle çocuk ve ergenlerin teknolojiyi bilinçli kullanmaları ve bağımlılık riskinden korunmaları için önleyici çalışmaların yürütülmesi bir ihtiyaçtır.’’ Dedi. Gökhasan, seminer programının hazırlanmasında emeği geçen Gazi MTAL Müdür Yardımcısı Keziban Üzmez’e, Elektronik Öğretmeni Sevim Saniye Ulusoy’a ve Doç. Dr. Aydın Balcı’ya katkılarından dolayı teşekkür etti.
“TEKNOLOJİK BAĞIMLILIĞIN PSİKOLOJİK ETKİLERİ DE VAR”
“Teknoloji Bağımlılığı” konulu seminerde konuşan AFSÜ Tıp Fakültesi Başhekim Yardımcısı, Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Aydın Balcı, şu ifadelere yer verdi: “Teknoloji bağımlılığının etkileri; Fiziksel etkiler, baş, boyun ve sırt ağrıları, karpal tünel sendromu, uykusuzluk (insomnia), kilo artışı ve obezite, kişisel bakım ve hijyenin ihmal edilmesi, göz kuruluğu ve diğer görüş problemleri, kalp-damar hastalıklarıdır.
Bu bağımlılığın psikolojik etkileri de vardır. Bunların başında depresyon ve anksiyete bozuklukları, suçluluk duygusu, yalnızlaşma, dış dünyadan ve çevreden izole olmak, iş ve sorumlulukları yerine getirmemek, ertelemek veya aksatmak, zaman kavramını yitirmek, ani duygu değişiklikleri gelir. ’ Teknolojik bağımlılığı; insan-makine etkileşimini içeren ve kimyasal olmayan davranışsal bağımlılıklar olarak tanımlanır. Teknolojik bağımlılığının temel belirtileri dikkat çekme (salience), duygu durum değişikliği (mood modification), tolerans, geri çekilme(withdrawal symptoms), çatışma (conflict) nüksetme (relapse) olarak tanımlamıştır.
Ekran maruziyeti ve buna bağlı olarak hareketsiz kalmak, başta çocuk ve gençler olmak üzere her yaştan kişide çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasında etkili rol oynuyor. Bilgisayar, internet, dijital oyunlar ve mobil cihazların aşırı kullanımı sonucunda kişinin, teknolojinin zararlı etkileriyle karşılaştığı bir çeşit dürtü kontrol bozukluğu olan teknoloji bağımlılığı birçok sağlık sorununu beraberinde getiriyor.”
Bakmadan Geçme





