'Teknolojiyi Takip Yetmiyor Tasarlamak Ve Yön Vermek Gerekiyor'
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi ile Türk Mühendisler Derneği iş birliğinde 'Yapay Zeka ve Mühendislik' konulu panel düzenlendi. Türk Mühendisler Derneği Afyonkarahisar İl Temsilcisi Tolga Şahiner, Türkiye'nin teknolojiye yön vermesi gerektiğini belirtti.

“YAPAY ZEKA, MÜHENDİSLİĞİN HER ALANINA DOĞRUDAN ETKİ EDEN YAPI TAŞI”
Ankara Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Karakuş ise “Yazılım Mühendisliğinde Yapay Zeka Kullanımı” temalı sunumu gerçekleştirdi. Yazılım mühendisliği ile yapay zekanın ilişkisinden bahseden Karakuş, şunları ifade etti:
“Yapay zeka, hayatımızı ciddi manada değiştiren bir süreç. Yapay zeka teknolojisi araştırma alanı olmaktan çıkmış durumda. Mühendisliğin her alanına doğrudan etki eden yapı taşı durumuna gelmiş durumda. Yapay zeka birçok disiplini etkilemiş durumda. Bunlardan bazılarını olumlu anlamda belirsizlik ve hatta çekince durumu oluşturarak etkilemiş durumda. Yazılım mühendisliği ile ilişkisi çok daha karmaşık durumda. Yazılım mühendisliğinde, sistematik olarak yazılım geliştirme süreçlerini mühendislik bakış açısıyla anlatıyoruz. Bu elbette sadece kod yazmaktan ibaret değil. Yapay zeka ise en temelinde makinelerin insanlar gibi düşünebilme yetenekleri kazandırılmasına yönelik süreçleri, modelleri, algoritmaları temsil eden bir süreç Yapay zeka, yazılım mühendisliği için birçok süreci dönüştürmüş durumda; kodun otomatik olarak yazılmasından tutun, kod içerisindeki hataların tespit edilmesinden ve yahut kodu canlıya aldığınızda hataların tespit edilmesine kadar birçok süreci etkileyen bir durum söz konusudur. Yapay zeka destekli kod geliştirme süreçleri ve test ile hata ayıklama süreçleri gibi etkileşimli taraflar var.”