Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TÜDEF iptal davası açtı – Kocatepe Gazetesi

TÜDEF iptal davası açtı – Kocatepe Gazetesi
TÜDEF iptal davası açtı

TÜKODER Şube Dönem Başkanı Hatice Gök, KKDF oranındaki artış ve kesintinin, bankaların uyguladıkları bir kesinti olmadığını uygulamanın hükümetin kendine kaynak yaratmak amacıyla aldığı bir karar olduğunu bildirdi. Gök, bankalar kanalıyla tahsil edilen bu bedelin doğrudan fona aktarılması gereken bir para olduğunu, sorunun tüketiciler ve hükümet arasında bir sorun olduğunu, dün itibariyle TÜDEF tarafından iptal davası açıldığını kaydetti

Tüketici mağduriyeti var
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Afyon Şube Dönem Başkanı Hatice Gök, 28 Ekim 2010 tarihli resmi gazetede yayımlanan 2010/ 974 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla “Kaynak Kkullanımını Destekleme Fonu Kesintilerinin yüzde 15′ e çıkarılmasına” karar verildiği ve bu karar üzerine Gelirler İdaresi Başkanlığı tarafından da Bankalar Birliği’ ne yazı yazılarak “Bu oranın kredi kullanım tarihine bakılmaksızın tüm tüketici kredilerine uygulanması” istenildiğini kaydetti. Gök, Bakanlar Kurulu’nun 2010/ 974 sayılı kararında “Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer” denilmesine karşın; geçmişe şamil olarak kanunun yayımı tarihinden önce kullanılan tüketici kredilerine uygulanmasının yasaya aykırı olduğu ifadesine yer verildiğini aktardı. Hatice Gök; “Ayrıca tüketicinin korunması hakkında kanunun 10. maddesinde ‘taraflar arasında akdedilen sözleşmede öngörülen kredi şartları, sözleşme süresi içerisinde tüketici aleyhine değiştirilemez ‘ denilmektedir. Açık yasa hükmüne aykırı olarak yapılan uygulama sonucunda şartlar tüketici aleyhine değişecek ve tüketiciler daha fazla ödeme yapmak durumunda kalacaklardır. Siyasi iktidar bir yandan geniş kapsamlı bir vergi ve sigorta affına giderek vergi ve sigorta primi ödemeyenleri ödüllendirirken, diğer yandan kredi kartları ve tüketici kredileri ile yaşamlarını sağlamaya çalışan tüketicileri mağdur etmektedir. Anayasanın 172. maddesinde ‘devlet tüketicileri koruyucu önlemleri alır’ hükmüne karşın; Hükümet, açık yasa hükmüne aykırı Bakanlar Kurulu Kararı ile tüketicilerimiz mağdur olacaktır.” dedi.
İhtarname örnekleri şubede
Söz konusu KKDF oranındaki artış ve kesintinin, bankaların uyguladıkları bir kesinti olmayıp, hükümetin kendine kaynak yaratmak amacıyla aldığı bir karar olduğunu ifade eden TÜKODER Şube Dönem Başkanı Hatice Gök sözlerine şöyle devam etti: “Bankalar kanalıyla tahsil edilen bu bedel doğrudan fona aktarılması gereken bir paradır. Dolayısıyla sorun, bankalarla tüketiciler arasında değil, tüketicilerle hükümet arasındadır. Bu konu ile ilgili derneğimizin de üyesi bulunduğu Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) tarafından 8 Kasım 2010 tarihinde iptal davası açılmıştır. Tüketicilerimiz bu hususta TÜKODER Afyon Şubesi’nden temin edebilecekleri ihtarname örnekleri ile yasal işlemleri başlatabilirler.Ayrıca bireysel olarak Bilg Edinme Yasası uyarınca Maliye Bakanlığına başvurarak bilgi isteyebilirler.
Bu aşamada Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvuru hakları bulunmamaktadır. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) tarafından açılan iptal davası sonucuna göre tüketicilerimiz ayrıca bilgilendirilecektir. Haklarımıza sahip çıkalım. Şubemizden temin edeceğiniz ihtarname örneklerini göndererek uygulamayı kabul etmediğimizi ve karar aleyhine açılan davanın sonuçlanmasını takiben yapılan tüm kesintileri faiziyle birlikte geri isteyeceğimizi bildirelim.” (Kocatepe)