Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Türk mutfağının aslı Orta Asya’ya dayanır”

“Türk mutfağının aslı Orta Asya’ya dayanır”
"Türk mutfağının aslı Orta Asya'ya dayanır"

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın oturum başkanlığı yaptığı sempozyumda konuşan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci, Türk mutfağının Orta Asya’ya dayandığını belirtti

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile Makedonya St. Climent Ohridski-Bitola Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen “Adriyatik’ten Kafkaslara 2. Uluslararası Geleneksel Gıdalar Sempozyumu”, Makedonya’nın Struga şehrinde gerçekleştirildi. Açılış oturumunun başkanlığını Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak yaptı. Sempozyumda Türkiye, Makedonya, Sırbistan, Arnavutluk, Hırvatistan, Kosova, Slovenya, İtalya, Kazakistan gibi ülkelerin üniversite ve araştırma kuruluşlarından 600’den fazla uzman ve özel sektörden katılımcı iştirak etti.
Makedonya Cumhuriyeti Devlet Bakanı Hadi Nezir’in de katılımıyla gerçekleştirilen sempozyum açılış töreni sonrasında AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın başkanlık ettiği açılış oturumuna geçildi. Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu “Türk Mutfak Kültürünün Sağlık ve Beslenme Alışkanlıkları Üzerindeki Etkileri” başlıklı bildirisinde, Orta Asya’dan Anadolu’ya göçen Türklerin tarihsel geçmişleri nedeniyle zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu belirterek, “Orta Asya göçebe insanının et ve mayalanmış süt ürünlerini kullanmaları, Mezopotamya’nın tahılları, Akdeniz çevresinin sebze ve meyveleri, Güney Asya’nın baharatı ile birlikte kullanılarak zengin bir Türk yemek kültürünün oluşmasında etkili olmuştur” dedi.
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci ise “Atalarımız Ne Yerlerdi?” başlıklı bildirisinde “Osmanlı mutfağı, dünyaca meşhur birkaç mutfaktan biriydi. Bu zengin mutfak, yavaş yavaş fast-food’a yenik düşüyor. Modern hayat, sofralarımızdan çok şeyi alıp götürdü. Türk mutfağının aslı, Türklerin anavatanı olan Orta Asya’daki hayatlarına dayanıyor. Bu devre ait gıda kültürü, bilhassa en son yerleşik hayata geçen göçebe Türkmenler vasıtasıyla günümüze intikal edebilmiştir” diyerek, Türk mutfağının tarihsel gelişiminden bahsetti. (Kocatepe Haber Merkezi)