Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’nin En Fakir Şehri Hangisi?

Hayat pahalılığının can yaktığı süreçte Türkiye’nin en fakir şehrinin hangisi olduğu araştırılan konular arasında yer alıyor.

Hayat pahalılığının can yaktığı

Türkiye’de il bazında yıllık kişi başına düşen millî geliri ABD doları cinsinden göstermektedir. Dünya Bankası 1 Temmuz 2011 verilerine göre Türkiye gayri safi yurt içi hâsılası (SAGP): dolar 1.115.994.000.000 olarak hesaplandı. Dünya Bankasının hesabına göre Türkiye’de kişi başı yıllık millî gelir (SAGP) $15.340’tır. TÜİK verileri baz alınarak yapılan hesaplamaya göre ise kişi başına düşen millî gelir küçük bir sapmayla dolar 15.137 bulunmuştur.

ÜÇ İLDE YAŞLILILIK ORANIYLA YOKSULLUK TRENDİ YÜKSEK

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK)  yayınladığı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarına göre Türkiye’nin yoksulluk durumu netlik kazandı. Özellikle 65 yaş ve üzerindeki nüfusun dikkat çekici bir şekilde arttığı görülen araştırma, Kastamonu, Çankırı ve Sinop’un en yoksul iller olduğu belirlendi.

YAŞLI NÜFUS YAŞ ORANIYLA BİRLİKTE YOKSULLAŞIYOR

TUİK’in Türkiye genelinde yoksulluk oranlarını belirleyen araştırmada yaş gruplarına göre; 0-17 yaş aralığında yüzde 39,7, 18-64 yaş aralığında yüzde 28 ve 65 yaş ve üzerinde ise yüzde 26,6’lık bir yoksulluk oranı belirlendi. Özellikle 65 yaş ve üzeri grubunda yoksulluk oranında artış gözlemlendi.

TRA2 BÖLGELERİDE SIRALAMAYA GİRİYOR

Türkiye’deki yoksulluk oranlarının bölgesel dağılımı incelendiğinde ise Kastamonu, Çankırı ve Sinop’un yüzde 22’lik oranla en yoksul iller olduğu belirlendi. İstanbul’un yüzde 21,8 ve Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan illerini kapsayan TRA2 bölgelerinin yüzde 21,7’lik oranla sıralamada yer aldığı görüldü. 2019 ve 2020’de COVID-19 pandemisinin etkisiyle yoksulluk oranlarında artış gözlemlendi. Ancak 2023’te yüzde 31’e gerileyen yoksulluk oranı, önceki yıllara göre bir miktar azalış gösterdi.