Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’nin güneş enerjisi verileri çıkarılıyor

Türkiye’nin güneş enerjisi verileri çıkarılıyor
Türkiye'nin güneş enerjisi verileri çıkarılıyor

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 1964 yılında global güneş radyasyon ölçümlerine başladığını, bu gözlemlerin, aktinograf ismi verilen mekanik aletler ile sürdürüldüğünü söyledi.
Prof. Dr. Eroğlu, güneşlenme gözlemi yapan istasyon sayısının zaman içerisinde 163’e kadar yükseldiğini ancak 2000’li yıllara gelindiğinde yeni güneş gözlem cihazlarının işletime alınmasıyla aktinograf aletlerinden elde edilen verilerin yetersiz olduğunun belirlendiğini ifade etti.
Bu nedenle yeni gözlem sistemlerinin oluşturulduğunu anlatan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şu anda 57 istasyonda yeni güneş gözlem sistemleriyle ölçümlerin devam ettiğini bildirdi.
Türkiye’nin güneş potansiyeliyle ilgili birkaç çalışma yapıldığını aktaran Prof. Dr. Eroğlu, Bu çalışmalardan en çok bilinenin Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası (GEPA) olduğunu, bu atlasın hazırlanma safhasında, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün eski güneş veri setinin kullanıldığını dile getirdi.
YENİ BİR MODEL GELİŞTİRİLDİ
Bakan Prof. Dr. Eroğlu, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün güvenilir bir veri seti elde etmek için birkaç yıldır yoğun çaba gösterdiğine dikkati çekerek, bu çalışmaların neticesinde, uydudan elde edilen verilerin kullanıldığı yarı dinamik bir model geliştirildiği bilgisini verdi.
Bu çalışmayla “Türkiye Güneş Radyasyon Dağılımı” haritasının çıkarıldığını söyleyen Prof. Dr. Eroğlu, şöyle konuştu:
“Model her gün için 3.610 noktada 20 kilometre çözünürlükle global güneş radyasyon verisi üretmektedir. Bugüne kadar 2004-2016 periyodunda ve 3.610 nokta için günlük global güneş radyasyon veri seti oluşturulmuştur. Elde edilen verilerin, yer gözlem istasyonları kullanılarak yapılan doğrulama çalışması neticesinde ortalama yüzde 98 oranında güvenilir oldukları tespit edilmiştir. Bu oranda bir güvenilirlikle ve bu sıklıkta güneş seti ülkemiz için bir ilki temsil etmektedir.”
Türkiye’nin güneş enerji potansiyelinin bugüne kadar yılda ortalama metrekareye bin 311 kiloWatt. saat olarak bilindiğini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yeni çalışmayla güneş enerji potansiyelinin yılda ortalama metrekareye bin 635 kiloWatt saat civarında olduğunun belirlendiğini kaydetti.