Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkleri ‘küçük ordu’ koruyacak, yeni Sadr’da ‘bombacı’ yaşayacak

Bu haberin fotoğrafı yok
Türkleri 'küçük ordu' koruyacak, yeni Sadr'da 'bombacı' yaşayacak

Koçoğlu; “Bağdat yakınlarına Trabzon büyüklüğünde bir şehir kurucağız”

Irak Hükümeti, Bağdat yakınlarındaki Sadr Bölgesi’nde 600 bin kişinin yaşayacağı, 75 bin konutluk modern bir şehir inşaa edecek olan Türk firmalarının güvenliğini Küçük Irak Ordusu ile koruyacak. Irak’ın verdiği güvenceye göre, dört yıl sürece proje boyunca, şantiyenin, çalışanların ve firma yetkililerinin güvenliğini özel olarak tahsis edilecek ordu sağlayacak. Dev ihaleyi kazanan 6 Türk inşaat firmasından biri olan Kazova İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demir, “Yapılacak konutlara Irak’ın gecekondu bölgelerinde yaşayan ve genellikle bombalı saldırıları gerçekleştiren kesimdeki kişiler yerleştirilecek. Irak Hükümeti’de, bombacıları daha modern bir hayat sunarak bölgeyi bombacılardan kurtarmayı amaçladığı için projenin zamanında bitmesinde aceleci davranıyor. Hükümet proje boyunca güvenliğimizi de Küçük Ordu ile sağlayacağı güvencesi verdi” dedi.
Irak’ta Bağdat yakınlarında kurulacak Bağdat New Sar City (Bağdat Yeni Sadr Şehri) projesi için en iyi teklifi 11 milyar 285 Milyon 898 bin 950 dolar ve 47.5 ay inşaat süresi ile veren Koçoğlu İnşaat, Kur İnşaat, Kazova İnşaat, Tarmaş, Ulubol-İşkaya Ortaklığından oluşan Ankara merkezli Türk Grubu İş Ortaklığı şirketlerinin temsilcileri dün projeye ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenledi. Kazova İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demir projenin Irak için çok önemli olduğunu belirterek, “ Sonuçta Irak’ta yaklaşık 25-30 yıldır inşaat yapılmamış. 30 yıl öncesinin teknolojisiyle yaşıyor insanlar. Burayı, burnumuzun dibindeki yeri Çinliler’e kaptıramazdık. Bu Türkiye açısından çok büyük kayıp olurdu” diye konuştu.
Trabzon büyüklüğünde şehir
Koçoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, herkesin Irak ismini duyduğunda muhafazakar yaklaşabildiğini, ancak Türk ortakların gece gündüz durmadan çalışıp en iyi fiyat ve süreyi vererek ihaleyi aldığını söyledi. Şehir çalışmasının 75 bin konutun yanı sıra üniversite, sokak, otobüs durağı, cami, kütüphane, polis karakolu gibi sosyal donatılarda kapsadığını söyleyen Koçoğlu, “Konut ve diğer sosyal donatıları ile Bağdat yakınlarına Trabzon büyüklüğünde bir şehir kurucağız” dedi.
Yarış sadece eşit
silahla olmuyor
Koçoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, devlet desteğinin de önemine vurgu yaparak, şöyle konuştu: “Uzakdoğu ve İran bu tip işlerde ciddi devlet desteği alıyor. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, Başbakanımız Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanımız Zafer Çağlayan, Dışileri Bakanımız Ahmet Davutoğlu ve Bayındırlık ve İskan Bakanımız Mustafa Demir’e tavsiyeleri nedeniyle çok teşekkür ediyoruz. Yarış sadece eşit silahla olmuyor. Siyasi otorite ve politika desteğiyle de çok önemli adımlar atılabilir. Proje boyunca yaklaşık 20 bin işçi çalışacak. Türkiye adına da ciddi bir istihdam demek. Konutlar tünel kalıpla yapılacağı için Türkiye’den tünel kalıp ustaları götüreceğiz. Projeyi taahhüt ettiğimiz tarihte teslim edeceğiz. Iraklılarda proje için heyecanlı. Günlerdir bütün Irak televizyon kanallarında projemizin animasyon filmleri gösteriliyor.”