Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ücretsiz Kedi Çipi Nerede Takılır?

5199 Sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu ile evcil hayvanların Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınması zorunlu hale gelmesinin ardından, kedi çiplerinin ücretsiz olarak nerede takılacağı sorgulanmaya başladı. Peki, ücretsiz kedi çipi nerede takılır?

5199 Sayılı Hayvan Hakları

Türkiye’de evcil hayvanlar için mikroçip kullanılması, 5199 Sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu ile kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına dair Yönetmelik’e göre zorunlu hale getirildi. Evcil hayvanlara çip taktırmayan kişilerin tespit edilmesi sonucu 3 bin 642 TL para cezası kesilecek.

 

 

Evcil hayvanlar için bir başka merak konusu da yavru kedilerde çipin ne zaman taktırılması gerektiğidir. Yeni doğan yavru kedilerde ilk 3 ay içerisinde çip taktırmak zorunlu. Ayrıca kişinin yeni sahiplendiği yetişkin veya yavru olsun tüm kedilere 60 gün içerisinde çip taktırmak gerekiyor. Kedi ve köpeklere çip doğumdan üç ay sonra, eğer evcil hayvan sahiplenilmiş ise 60 gün içinde takılabiliyor.

 

2024 Yılı itibariyle hayvanlara çip taktırma ücretleri, çip takılacak hayvana göre değişiklik göstermektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı il ve ilçe müdürlükleri ile özel veteriner kliniklerinde de hayvanlara takılan çip ücrteleri farklı oluyor.

TARIM İL VE İLÇE MÜDÜRLÜKLERİNDE DAHA UYGUN FİYATA TAKILIYOR

Geçen yıl özellikle veteriner hekim kliniğinde mikroçip fiyatları ortalama olarak 150 TL ile 250 TL arasında değişkenlik gösteriyordu. 2024 yılı itibariyle bu fiyatların yükseldiği ön görülmekterdir. Evcil hayvanına çip taktırma işlemleri için bir İl ve İlçe Tarım Orman Müdürlüklerinde çip takma için sadece 75 ile 100 TL arasında ücret ödeniyor.