Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Ustamdan Öğreniyorum” projesine tam destek

Bu haberin fotoğrafı yok
"Ustamdan Öğreniyorum" projesine tam destek

Gazeteniz Kocatepe yazarlarından Ümit Demir’in “Ustamdan Öğreniyorum” proje önerisine esnaf teşkilatı temsilcilerinden tam destek geldi

Kocatepe Gazetesi yazarı Ümit Demir’in Milli Eğitim’e yönelik önerisi ile gündeme taşıdığı “Ustamdan Öğreniyorum” projesine esnaf teşkilatı başkanlarından olumlu karşılık geldi.
KONAK:
ESNAF TEŞKİLATI
OLARAK
DESTEKLERİZ
Kocatepe Gazetesi yazarı Ümit Demir’in “İnsan ve Anlam” isimli köşesinde “Ustamdan Öğreniyorum” proje önerisinde, Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde bir proje başlatılmasını önerdi. Demir, Esnaf Odası’nın desteği, ailelerin de onayı ile çocukların yaz tatilinde küçük esnafın yanına, bir ustanın terbiyesine verilmesi yönünde bir proje hazırlanması gerektiği düşüncesini aktarmıştı. Ümit Demir, ilkokuldan liseye kadar ister saatlik, ister yarım gün ya da tam gün bir usta terbiyesinin yararlı olacağını ifade etti. Demir’in proje teklifini yerinde bulan Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları (ESOB) Başkanı Abdülkadir Konak, çırak ihtiyacının önemli bir sorun haline dönüştüğünü söyledi. Böylesi bir projenin hayata geçirilmesinin ciddi kazanımlar sağlayabileceğine değinen Konak; “Böylesi bir proje hayata geçirilir ise esnaf teşkilatları olarak bu projeyi destekleriz. Düşünce ve proje anlamında konuya olumlu bakmamak mümkün değil. Çırak sayısı gerçekten çok azaldı. Bu çalışma teşvik edici olacaktır. Aynı zamanda mesleklerin gelişmesine de katkı sağlar” dedi.
BİRLİKTİR: TEKLİF YERİNDE
Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı M. Emin Birliktir, 8 yıl kesintisiz eğitim dönemi başlangıcı ile esnaf ve sanatkarın çırak bulma da zorluk çektiğini kaydetti. Çıraklık döneminin 14-15’li yaşlarda bitip kalfalık döneminin başladığını belirten Birliktir; “Küçük esnaf ve zanaatkarın özellikle de zanaatkarın çırak bulma şansı hiç kalmamıştı. Çıraklık Eğitim Merkezi’nde bu iş yapılmaya çalışılıyor. Ama bir çocuğun 13-14 yaşından sonra ahilik terbiyesi alması son derece güç, hatta imkansız derecededir. Hatta bazı çocukların terbiye edilmesi noktasında zorluk çekiliyor. Çünkü ne usta terbiyesi görüyor ne de aile sahip olamayabiliyor. Biz çırak yetiştirilmesi noktasında uzun zamandır söylüyoruz. Bu teklif gayet uygun bir teklif. Ama bununla ilgili bir yasa hazırlanmalı. Hem zorunluluk getirilmeli hem de özendirilecek bir hale büründürülmeli” diye konuştu.
ÜSTÜN: USTA
TERBİYESİ ŞART
Afyonkarahisar Bakkallar Odası Başkanı Cengiz Üstün, “Ustamdan Öğreniyorum” projesinin gayet olumlu bir öneri olduğunu söyledi. Çırak yetiştirilmesinin ve usta terbiyesinin gerçek anlamda önemli olduğuna değinen Üstün; “Usta-çırak ilişkisinde hayatın işleyişi, ticaret ve beşeri münasebetler öğrenilir. Her meslek grubu için önem taşıyan bir zorunluluktur. Bariz bir gerçek ki uzun zamandır çırak yetişmiyor. Aile terbiyesi kadar usta terbiyesi de önemlidir” şeklinde konuştu.
YÖRÜK: ÇIRAK
OLMADAN USTA OLUNMAZ
Afyonkarahisar Kasaplar Odası Başkanı İbrahim Yörük, “Çıraklığı yapılmayan işin ustası olunamaz” sözünün çırak yetiştirilme zorunluluğunu açık bir biçimde anlattığını söyledi. Yörük şöyle konuştu: “Sözü edilen ‘Ustamdan Öğreniyorum’ projesi uygulanırsa bence çok yerinde olur. Ama bu proje sadece Afyonkarahisar’ı değil tüm Türkiye’yi kapsamalı. Yaz tatilinde çocuklarımızın verimli zaman geçirmeleri, ahilik terbiyesi almanın yanında hayatı öğrenme noktasında da çocuklarımızın bilekleri kuvvetlerin düşüncesindeyim.” >> Burcu AYDIN’ın haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti