Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Utku Anıtı Mı Daha Eski, Kocatepe Anıtı Mı?

Afyonkarahisar Milli Mücadele’nin simgesi olan şehirlerden birisidir. Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Mücadelesi’nde vatanın düşmanlardan kurtulması için kilit şehirlerden birisi olan Afyonkarahisar’da çok çetin mücadeleler vermiş ve bu mücadelelerden de zaferle ayrılmıştır

Afyonkarahisar Milli Mücadele’nin simgesi

Bu mücadelelerin ve savaşların anısına Afyonkarahisar’da Mustafa Kemal Atatürk’ün adını ilelebet yaşatmak için birtakım simgeler yapılmıştır. Bu simgelerden birisi herkesin önünden geçtiği Anıtpark Meydanı’nda bulunan Utku Anıtı’dır. Büyük Utku Anıtı, kentin Yunan işgalinden kurtarılışı ve Büyük Taarruz anısına yapılmıştır. Ünlü heykelci Heinrich Krippel tarafından 1934-1936 yılları arasında yapılmış olup 24 Mart 1936 günü dönemin başbakanı İsmet İnönü tarafından açılmıştır. Anıt tunçtan yapılmış, düşmanı bertaraf etmiş Türk’ü simgelemektedir.

Kocatepe; Anadolu’nun ve Türk Ulusu’nun kurtuluşunu sağlayan Büyük Taarruz’un sevk ve idare edildiği yerdir. Coğrafi yapısı Afyonkarahisar ve Sinanpaşa ovalarını tamamen gören bir noktadır. Atatürk, ve silah arkadaşları 25 Ağustos 1922 gecesi Kocatepe’ye gelerek, 26 Ağustos sabahı Büyük Taarruz’u burada başlatmıştır. Milli Mücadele’nin önemli bir noktası olan Kocatepe’ye 1953 yılında Milli Savunma Bakanlığı tarafından kesme taştan yapılmış bir anıt yerleştirilmiştir. Üzerinde ise mermer yazıt bulunmaktadır.

Özetle Anıtpark Meydanı’nda bulunan Büyük Utku Anıtı, Kocatepe Anıtı’ndan daha eskidir.