Vali Yiğitbaşı'ndan Açık Mesaj: Belediye Programlarına Herkes Davet Edilmeli
Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Patiköy Mama Üretim Tesisi açılışında yaptığı konuşmada birlik ve dayanışma vurgusu yaparak, siyasi ayrım gözetmeksizin tüm paydaşların ortak etkinliklerde bir araya gelmesi gerektiğini belirtti. Vali Yiğitbaşı, belediye programlarına AK Parti il teşkilatının da davet edilmesini önererek, 'Acıda ve sevinçte birlikte olmayı Türkiye'ye Afyonkarahisar'dan gösterelim' dedi.
Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Valilik olarak sahipsiz hayvanların korunması için kararlı duruşlarını koruduklarını, Türkiye’de böylesi bir sorumluluğu ilk üstlenen mülki idare amiri olduğunu söyledi. Vali Yiğitbaşı, Patiköy Mama Üretim Tesisi açılışında yaptığı konuşmada nazik ve hassas bir üslupla açık mesajlar verdi.
“HAYVANLARI KORUMADA KARARLI DURUŞUMUZ DEVAM EDİYOR”
Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Patiköy Mama Üretim Tesisi açılışının hayırlara vesile olmasını diledi. Sahipsiz hayvanların yaşam kalitesine doğrudan katkı sağlayacak mama üretim tesisinin hayata geçirildiğini belirten Vali Yiğitbaşı, “Bu tesisin öncelikli olarak sahipsiz hayvanların beslenme ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmet verecek olması önemlidir. Ancak bunun yanında, gıda israfının önlenmesi ve sıfır atık yaklaşımına da katkı sunmak gibi gerçekten birden fazla çok yönlü bir amacı olduğunda görmek bizler için mutluluk verici.
Afyonkarahisar Valiliği olarak bizler sahipsiz hayvanların korunması, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinin geliştirebilmesi konusunda kararlı bir duruş sergilemeye devam ediyoruz. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan 2024 yılındaki kapsamlı değişikliklerin hemen ardından Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla İçişleri Bakanlığımız ve Tarım Orman Bakanlığımız koordinasyonunda bizim tarafımızdan imzalanan resmi bir genelge ile ilimizdeki tüm kamu, kurum ve kuruluşlarını, belediyelerimizi, ilçe idarelerini ve tarım birimlerini bizler ivedi olarak harekete geçirdik. Bu doğrultudaki sorumluluğu belki de Türkiye'de ilk defa üstlenen Mülki İdare Amiri olarak 21 Ocak 2025 tarihinde özellikle tehlike arz eden sahipsiz hayvanların barınakları alınmasına yönelik resmi bir talimat yayınladık.
Buradaki temel hedefimiz tabii sahipsiz hayvanların sağlıklı ve uygun şartlarda yaşamasını sağlamak ama bir yandan da vatandaşlarımızın sokakta huzurla hareket edebileceği güvenli ortamları tesis etmekti. Bu kapsamda yine İl Hayvanları Koruma Kurulumuzun yapısı, 7527 sayılı kanunun uygulanmasını düzenleyen ve 2024 tarihinde yine yürürlüğe giren hayvanların korunması hakkında uygulama yönetmeliğiyle güçlendirildi ve komisyon çalışmalarımız daha etkin, daha verimli hale getirilmiş oldu.” dedi.
“VALİLİK İL İZLEME VE DENETİM KOMİSYONLARI KURULACAK”
“İlgili yönetmelik uyarınca barınakların hijyen, kapasite ve personel yeterliliği gibi yönlerden sistematik olarak izlenmesi ve bu amaçla sistematik biçimde izlenmesi amacıyla Vali başkanlığında İl İzleme ve Denetim Komisyonları da önümüzdeki günlerde kurulacaktır.” diyen Vali Yiğitbaşı, şunları kaydetti:
“Barınak denetimleri 2 Mayıs 2025 tarihinde İçişleri Bakanlığımız İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nce gönderilen 5199 sayılı kanunun uygulanması konulu yazı uyarınca bundan böyle buradaki takip ve uygulamayla ilgili çalışmalar Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından değil artık Valiliğimiz İdare ve Denetim Müdürlüğü iş birliği ile buradaki yürütülecek. Bu son derece önemli bir gelişmedir. Bu sayede denetim süreçlerine daha yüksek kurumsal bir güvence ve sürdürülebilirlik kazandırılmış olmasını umut ediyoruz. Doğal yaşam alanlarının oluşturulması, kamu arazilerinin bu amaçta tahsisi, yıllık ve çok yıllık eylem planlarının hazırlanması gibi konularda da ilgili tüm kurumlarımızla koordinasyonlarımız arttırılmıştır.”
“HAVYAN BAKIM KORUMA BİRLİĞİ KURULACAK”
Patiköy Mama Üretim Tesisi ile sahipsiz hayvanların beslenme sorununa önemli bir çözüm sunulduğuna değinen Vali Yiğitbaşı, şöyle konuştu:
“Belediye Başkanımızın da konuşmasında ifade ettiği gibi otellerden okul ve kurum yemekhanelerinden toplanan artık gıdalarla üretilen mamalar sayesinde sıfır atık çalışmasına katkı sağlanacak. Aynı zamanda çevresel ve ekonomik sürdürülebilirliği de inşallah teşvik etmiş olacaktır. Yine bu kapsamda öte yandan konuyla ilgili olarak ilimizde yürütülen bazı çalışmalara da kısaca değinmek istiyorum.
İscehisar İlçemizde mevcut hayvan bakım evinin yanında en az 5 bin sahipsiz hayvana ev sahipliği yapabilecek doğal yaşam alanı standartlarında büyük bir yaşam merkezi inşaatımız başlatılmıştır. Bolvadin ilçemizde Hayvan Bakımevi kapasitesini arttırmaya yönelik genişletme çalışmaları da şu anda sürdürülmektedir. İl genelinde bu alanda hizmetleri tek merkezde toplamak üzere bir Hayvan Bakım ve Koruma Birliği kurulması için yürütülen çalışmalar, törene gelmeden az önce Sandıklı Belediye Başkanımızın Birlik Başkanı olarak getirdiği imzalarla, benim olurumla birlikte netleşerek, resmiyet kazandı.
Artık Hayvan Bakım ve Koruma Birliği'niz de resmi olarak kurulmuş durumda. Valiliğimiz koordinasyonunda İl Özel İdaremiz tarafından sadece ilimize özgü bir uygulama olarak 5 adet toplama aracını temin ettik. Bu araçlar köylerden gelen talepleri karşılamak ve Valiliğin ve İl Özel İdaresinin görev ve yetki alanındaki daha çok kırsal bölgelerimizdeki sahipsiz hayvanların güvenli bir biçimde toplanması amacıyla da hizmete sunulmuştur. Belediyelerimizin geçici toplama istasyonları kurmaları, veteriner hizmetlerini güçlendirmeleri ve gerektiğinde özel sektörle iş birliğine gitmeleri konusunda da rehberlikler r kurumlarımız tarafından sağlanıyor.”
“RİSKLİ ISIRMA VAKALARINDA ARTIŞ VAR”
Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, yerel yönetimlerin sahipsiz hayvanlarla ilgili temel sorumlulukları yerine getirmek zorunda olduğunu, kendilerinin de merkezi idareyi temsilen denetim ve takip işlerini yapmakla sorumlu olduklarını belirtti.
Vali Yiğitbaşı, şöyle konuştu:
“Yürürlükteki kanunlara göre yerel yönetimlerimiz Sahipsiz hayvanların barınması, kısırlaştırılması, aşılanması, kayıt altına alınması gibi temel sorumlulukları yerine getirmekle yükümlüdür. Bu görevler halkımızın huzur ve refahı için hayati öneme sahiptir.
Merkezi İdareyi temsil eden bizler de bu konuda denetim ve takip işlemlerini yapmakla sorumluyuz. Bugün buraya gelmeden önce bir müjdeyi de öğrenmiş paylaşmak istiyorum. Tarım ve Orman Bakanlığımızın yeni bir yazısıyla kısırlaştırma ücreti belediyelerimize hayvan başına üç yüz lira iken bin liraya çıktı. İnşallah tüm yerel yönetimlerimize hayırlı uğurlu olsun. Önemli bir diğer husus ilimiz genelinde riskli temas vakaları 2022'de 2 bin 807 iken 2023'te yüzde 28'lik bir artışla 3 bin 601'e ulaşmış ve belirgin bir yükseliş göstermiştir.
2024'te ise yine bu riskli temas yani ısırma vakaları 3 bin 483'e düşerek hafif bir gerilemeye yine maruz kalsa da 2022'ye kıyasla yüksekliğini yine korumaya devam etmektedir. Bunlar İl Sağlık Müdürlüğümüzden aldığımız verilerdir. 2025 yılının sadece Ocak-Nisan döneminde kaydedilen 795 vaka var. Bu veriler sahipsiz hayvanlar konusunda niçin hepimizin el birliğiyle daha hassas davranmamız gerektiğini gözler önüne sermektedir. Önemli bir uyarı olarak; Sahipsiz hayvanların başka bölgelere özellikle de idari sınır dışına bırakılması kesinlikle yasaktır. Bu hem ahlaka hem de mevzuata aykırı bir uygulamadır. Bu eylemler idari yaptırımlarla birlikte yüksek tutarlı para cezalarına ve gerekli görüldüğünde de idari soruşturmalara da konu olabilmektedir. Tüm ilgili birimlerimize bu minvalde gereken talimatlar verilmiştir.
Bu anlamda da gerekli işlemlerin vakit kaybetmeden yapılması şimdiden sonra sağlanacaktır. İnşallah bundan sonra bu konuda hassasiyet gösterip çözümü sadece bir ilçeye, beldeye bırakmak olmadığı daha fazla anlaşılacaktır diye umuyoruz. Sahipsiz hayvanlara ilişkin ihbar ve şikâyetlerin yalnızca CİMER üzerinden değil aynı zamanda 112 acil çağrı hatta aracılığıyla da yapılabildiği göz önünde bulundurularak konuyla ilişkin farkındalığın arttırılması amacıyla da valiliğimizce daha fazla afiş, broşür ve benzeri tanıtıcı faaliyetler gerçekleştirilecektir.”
“AFYON OLARAK CUMHURBAŞKANIMIZIN ÇAĞRISINA EN GÜZEL CEVABI VERDİK”
Vali Yiğitbaşı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Elbette her bir canlının yaşama hakkı vardır ve bu hakkı hep birlikte korumak zorundayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettikleri gibi ‘Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil, barınaklardır. Ancak sahipsiz hayvanlar için lütfen önlemler alın, sıcak ve güvenli barınaklar kurarak, gıda artıklarından hayvan maması üretimini teşvik ederek pek çok gönül kazanabilirsiniz, gönül kazanabiliriz.
Böylece hem vatandaşlarımızın sahipsiz hayvanların yol açacağı tehditlerden kurtulması sağlanır hem de kendisi de bir can olan hayvanlara karşı sorumluluğumuzu bizler yerine getirmiş oluruz.’ diye Belediye Başkanlarına seslenmişti. Biz bugün bu açılışla inşallah bu çağrıya en güzel cevabı vermiş oluyoruz güzel bir açılışla. Afyonkarahisar Belediyesi'ni, Belediye Başkanımızı, tüm ekibi bu açılış vesilesiyle sahipsiz hayvanlara yönelik örnek tesis için tüm paydaşlara, katkı sunan herkese teşekkürlerimi tüm vatandaşlarımız adına sunuyorum.”
“VALİ YİĞİTBAŞI’NDAN, BAŞKAN KÖKSAL’A ZEYTİN DALI”
“Bir şehrin daha yaşanabilir bir hale gelmesi için o şehirdeki kamu kurumlarından yerel yönetimlere, iş dünyasından, sivil toplum kuruluşlarına, siyasi partilerden sanat camiasına kadar herkesin uyum ve eş güdüm içerisinde hareket etmesi çok önemlidir.” diyen Vali Yiğitbaşı, sözlerini şöyle tamamladı: “Eşgüdümün altını çizmek istiyorum.
Çünkü bir takım konular bugün burada işte mesela sokak hayvanları, sahipsiz hayvanlarla ilgili yapılan çalışma gibi gerçekten tüm vatandaşlarımızın tüm şehrimizin gerçekten hayati olarak etkilendiği çok önemli bir çalışma. Dolayısıyla bu çalışmalar hepimizin el birliği içerisinde ortak çalışması gereken konular. Devlet nezaketi, ortak akıl ve birlikte yaşama kültürü de aslında burada hep birlikte bu çalışmalara omuz vermeyi gerektiriyor. Bizler bugüne kadar ortak akla ve istişareye önem verdik. Geçtiğimiz yıl her kesimden farklı farklı paydaşları davet ettiğimiz ortak akıl buluşmaları gerçekleştirdik ve 16 ayrı konu başlığında 271 hemşehrimizle bir araya gelerek şehrimizin sorunları ve çözüm önerilerini tartıştık.
Belki ortak akıl buluşmaları sonrası kamuoyuna bunu çok fazla açıklayamadık. Ama oradan gerçekten konuştuğumuz çok güzel projelerimizi hayata geçirmeye de başladık. Su ürünleri, termal suda su ürünleri yetiştiriciliği ortak akıl buluşmalarında bize önerilen şeylerden biriydi ve şu anda Tekno Parkımızda hayata geçiriliyor. İnsan hayatını ilgilendiren, şehrimiz ve vatandaşlarımız için kritik önemi olan her konuda siyaset üstü bir bakışla kapsayıcı, olgun bir tavır takınmamız gerekliliğine inanıyorum. Yerel yönetimlerin vatandaşımıza hizmet noktasında merkezi idare ve ilgili kurumlar tarafından mutlaka, muhakkak desteklenmesi gerekir.
Ve buradaki iletişimi, işbirliğini, karşılıklı nezaketi oturtmaya gayret etmek de bu çalışmaların ilk ve en önemli adımlarındandır. Herkes, hepimiz, her birimiz bu noktada özverili ve gayretli olursak şehrimiz ve vatandaşlarımızın inşallah hizmetleri çok daha pratik, kolay bir şekilde yürüyecektir. Biz birisi diğerinin alternatifi olmayan faaliyetleri yarıştıranların merkezi ve yerel yönetimler ya da kurumlar arasında gerilim oluşturmaya ve bu gerilimleri tırmanarak çeşitli şovlar peşinde koşmaya çalışanların yaptıkları küçük hesaplarında şehrimizdeki ahengi bozmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Bizim çabamız Afyonkarahisar'ın tüm kurumlarıyla el ele vererek şehrimizin geçmişini, ihya ve geleceğini de inşa etmektir.
İnşallah Sayın Başkan'ın bizlerin de katılacağı yine böyle açılışlarda, böyle ortak programlarda, bir sonraki etkinliklerde, bugün burada görüyorum bazı siyasi parti temsilcilerimiz var, bazıları davetli katılamadı. Ama inşallah sizlerin gayretiyle, özverisiyle güzel bir başlangıç ve adıma imza atalım. Ve şimdiye kadar sanıyorum belediyenin programlarına katılmadığı için davet edilmiyor. AK Parti il başkanlarımızı da bu tip programlarımıza davet edelim. Biz de onların katılımını da sağlayalım. İnşallah az önce başkanımızın söylediği gibi acıda ve sevinçle bir arada olmayı tüm Türkiye'ye biz buradan Afyonkarahisar olarak gösterelim diyorum.
Başkanımızın inşallah böyle bir daveti bir sonraki program için yapmasını bizlerin de katıldığı bir programda inşallah istiyoruz. İnanıyoruz ki kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum bu şekilde el ele vererek bizim buradan oluşturacağımız bir modeldir. Sadece kendi şehrimiz için değil, tüm Türkiye için çok örnek ve çok öncelikli bir model olacaktır.
Çünkü hepsinin, bütün ülkenin biliyoruz ki Afyonkarahisar tüm ülke nezdinde de çok kıymetli bir yerde. Şehrimiz gerçekten apayrı bir noktada ilgi çekiyor, merak uyandırıyor. Bizler de bu örnekliği buradan en güzel şekilde tekrar göstermiş olacağımıza inanıyorum. Tekrar tesisin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”