Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yaşlılık ve Türkiye’de sağlıklı yaşlanma konuşuldu

AFSÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri

AFSÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından, online olarak “Yaşlılık ve Türkiye’de Sağlıklı Yaşlanma” konulu sempozyum gerçekleştirildi

 

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından, yaşlılık ve bu dönemin gereksinimlerine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen “Yaşlılık ve Sağlıklı Yaşlanma Sempozyumu” AFSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Dündar’ın selamlama konuşması ve alan uzmanlarının sunumlarıyla tamamlandı. Yaşlılara Saygı Haftası dolayısıyla çevrim içi düzenlenen etkinlikte Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, AFSÜ Hukuk Müşavirliğinden Avukat Gökhan Kılıç ve Afyonkarahisar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Emine Sağlam birer sunum yaptı.
“YAŞLANMA KESİNTİSİZ BİR SÜREÇ”
AFSÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Sağlık Bakım Hizmetleri Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ayten Küçük’ün moderatörlüğünde yürütülen sempozyumda selamlama konuşması yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Dündar, yaşlanmanın, ana rahminden başlayıp ölene kadar süren kesintisiz bir süreç olduğunu söyledi. Yaşlılığın biyolojik yaşam döngüsünde bütün insanların uğradığı ya da uğrayacağı bir durak ve bu yönüyle kaçınılmaz bir dönem olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Dündar, bu dönemdeki bireylerin kendine özgü ihtiyaçları ve sorunları olduğunu kaydetti.
“YAŞLILARIN SORUNLARI SADECE SAĞLIKLA İLE SINIRLI DEĞİL”
Prof. Dr. Dündar sözlerini şöyle sürdürdü: “Biliyoruz ki bilimsel gelişmelerle insan ömrü uzarken bazı kronik hastalıklar da yaygınlaşmıştır ve yeni yeni hastalıklar da gündeme gelmektedir. Tabii yaşlılarımızın sorunları sadece sağlık ile sınırlı değil. Dolayısıyla bu etkinlikte ele alınacak konular, esasen her yaş grubundaki bireyi ve yaşlıların yaşam kalitesini yükseltmekten sorumlu olanları yakından ilgilendiriyor. Birçok demografik ve toplumsal faktörün etkisiyle ve nüfus artış hızında yaşanan düşüş sebebiyle genel nüfus içindeki yaşlı nüfus, oransal olarak artmıştır. Pek çok ülke gibi Türkiye’de de nüfus piramidinde değişiklikler ortaya çıkmıştır. Bu durum, yaşlı ihtiyaçlarının daha fazla gündeme gelmesini sağlamış ve eğitimden çalışma hayatına, sosyal güvenlikten sağlık hizmetlerine kadar birçok politikayı etkiler hâle gelmiştir. Kadınlar, çocuklar ve engelliler gibi toplumun özellikle gözetilmesi gereken kesimleri hakkında kamu kurumları, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum tarafından çeşitli düzeylerde çalışmalar yapıldı ve yapılmaya da devam ediliyor. Ancak ne yazık ki her kesim, ismini zikrettiğim o kesimler kadar avantajlı değildir. İhmal edilen ve haklarında yapılan çalışmaların, diğerlerine nazaran ve nispeten az olduğu kesimlerin başında da yaşlılarımız geliyor. Maalesef çocuklar, kadınlar ve engelliler için elde edilen kazanımların ve ortaya çıkan güzel gayretlerin yaşlılar açısından aynı düzeyde gerçekleşmediğini görüyoruz.”
“AFSÜ OLARAK YAŞLILARLA İLGİLİ UZUN VADELİ PROJELERE İMZA ATMAK İSTİYORUZ”
Prof. Dr. Dündar, “Toplumsal ve kültürel tecrübeleri geçmişten bugüne taşıyan yaşlılarımız, öz değerlerimize uygun olarak, aile kurumunun unsurlarından biri, yol göstericilerimizdir. Yaşlılar, toplumumuz için bereket kaynağıdır. Ne yazık ki son yıllarda, yaşlılara yönelik algının büyük bir erozyona uğradığına tanıklık ediyoruz. Yaşlıların çağın koşullarına ayak uyduramadığı, tutucu, değişmez ve aileye külfet oldukları şeklindeki önyargılar, özellikle şehir hayatında şahit olduğumuz toplumsal bir yara olarak bizi üzüyor. Şimdi soru şu: Çekirdek aile yapısının yaygınlaşması ve plansız kentleşmenin doğurduğu sorunları bir gerçeklik olarak kabul ederek yaşlılarla ilgili bütün sorumluluğu devletin ve STK’ların üstlenmesini mi bekleyeceğiz? Yoksa bir bütün olarak tüm fertlerin, yaşlılara hak ettiği saygıyı ve değeri gösterme konusunda sorumluluğu olduğunu mu savunacağız? Bilimsel özerkliğe ve kamu tüzelkişiliğine sahip yüksek düzeyde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapan üniversitelerin bir fonksiyonu da toplumun bütün kesimlerine ayrım gözetmeksizin hizmet etmektir. Biz de AFSÜ olarak yaşlılarla ilgili yapısal ve uzun vadeli projelere imza atmak istiyoruz. Bu konuda yürüttüğümüz çalışmalar belirli bir olgunluğa ulaşınca kamuoyunu bilgilendireceğiz. Dolayısıyla bu aşamada, konuya ilişkin temel perspektifimizi belirten birkaç hususa değinerek sözü, konuşmacılara bırakmak istiyorum.” ifadelerini kullandı.
“PROJELERİMİZİ UYGULAYACAĞIZ”
“Toplumda, başarılı ve sağlıklı yaşlanan insanların sayısını artırmak için alınması gereken önlemler, atılması gereken adımlar vardır ve bu adımların atılmasında bilinçli bir akademik vizyonun önemi yadsınamaz.” diyen Dündar, “Biz, yaş almış bireylerin toplumda etkin bir rol alamayacağı düşüncesinin, kültürümüzle bağdaşmadığını düşünüyoruz. Bu açıdan yaşlıların sahip oldukları birikimleri topluma aktarmaya devam etmeleri bakımından; onların yaşamlarının bu döneminde de hayata katılmalarına imkân verecek koşulların sağlanması gerektiğine inanıyoruz. İnşallah üniversite olarak bu konudaki somut projelerimizi uzak olmayan bir gelecekte uygulayacağız. Bu düşüncelerle, sempozyumumuzun bereketli ve etkili sonuçlar doğurmasını diliyor, organizasyonun gerçekleşmesinde katkısı olan herkese bir kez daha kurumumum ve şahsım adına şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.
YAŞLILARA YÖNELİK YASAL DÜZENLEMELER ANLATILDI
Prof. Dr. Dündar’ın selamlama konuşmasının ardından konuşan Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, “Yaşam Boyu Öğrenme” başlıklı sunumunda yaşlılık ve yaşlılığın fiziksel ve sosyal boyutlarına değinerek yaşlılık döneminin önemli gereksinimlerine vurgu yaptı. Akdeniz Üniversitesinde kurulan 60 yaş üstü bireylere yönelik Tazelenme Üniversitesinin kuruluş amaçları ve kampüsleri ile bu çalışmaya ilişkin gözlemlerini aktaran Prof. Dr. Tufan, gerontoloji bölümü ve mezunlarının istihdamı konusunda da dikkat çekici bilgiler paylaştı.
Avukat Gökhan Kılıç’ın, “Yaşlılığın Hukuksal Boyutu” başlıklı sunumunda yaşlılığın ulusal mevzuattaki hukuksal boyutunu anlatmasıyla devam eden sempozyumda Türkiye’deki ve Dünya çapında yaşlılara yönelik yasal düzenlemeler hakkında detaylı açıklamalar yapıldı.
Son konuşmacı Sosyal Hizmet Uzmanı Emine Sağlam ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yaşlılara yönelik hizmetleri ve özellikle pandemi sürecinde gerek kurumlarda gerekse de evde bakım alan yaşlılara sunulan hizmetler hakkında açıklamalarda bulundu.
>> Burak AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti