Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

‘Helal’ Olsun…

Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar ve Türkiye için çok önemli bir kongre düzenlendi. Kongrenin ismi, 3. Uluslararası Helal (Müslüman Dostu) Turizm Kongresi…

Önce Kongre’ye katılanlara bakalım:

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Helal Akreditasyon Kurumu Başkanı Zafer Soylu, İslam Ülkeleri Standart ve Metroloji Enstitüsü Genel Sekreteri İhsan Övüt, MÜSİAD Turizm Sektör Kurulu Başkanı Murat Kundak, Uluslararası Helal Turizm Derneği Başkanı Yusuf Gerçeker, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elbeyi Pelit, Mali İşler ve Kaliteden Sorumlu Rektör Danışmanı. Prof. Dr. İsa Sağbaş, AKÜ Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Volkan Yüncü, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Pamukçu, Azerbaycan Turizm ve İşletmecilik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aras Aslanlı, Haridev Joshi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sudhi Rajiv, Hindistan Kota Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Neelima Singh, Endonezya Nasional Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ernawati Sinaga, Özbekistan Taşkent State Transport Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bakhodir Turaev, Malta Amerika Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Michel Najjar’ı temsilen Doç. Dr. Vianna Hassan, Sri Lanka Colombo Üniversitesi Sürdürülebilir Turizm Birliği Başkanı Prof. Dr. Suranga Silva, Endonezya Trisakti Turizm Enstitüsünü temsilen Avustralya James Cook Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hera Oktadina.

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin yayınladığı basın bültenleri neredeyse ‘sıfır hata’ ile gelir. Başlık, her yayın kuruluşunun kendi yaklaşımına göre değişir. Biz de bu haberi görünce “Helal turizmin kalbi Afyonkarahisar’da atıyor” diye başlık atacaktık ki…

Haber metninde, 3. Uluslararası Helal (Müslüman Dostu) Turizm Kongresi’nin Royal Teos Thermal Resort Clinic & SPA’da düzenlendiğini gördük.

Aradık, taradık; Afyonkarahisar’da böyle bir otel bulamadık. Sonra öğrendik ki otel, İzmir’in Seferihisar ilçesindeymiş.

Bu sefer de ‘Böyle büyük bir kongre, neden Afyonkarahisar’da düzenlenmedi’ diye düşündük.

Afyonkarahisar merkez ve Sandıklı’da birbirinden kıymetli 5 yıldızlı termal otellerimiz; bu otellerimiz ile birlikte 30 bine yakın yatak kapasitemiz var.

Özellikle Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun 2007-2018 yılları arasındaki Bakanlık görevlerinde Afyonkarahisar’ın önemli kongrelere ev sahipliği yaptığını, 2018 yılının ardından Valilik, Belediye, Üniversiteler’in girişimleri ile Afyonkarahisar’da büyük toplantılar düzenlendiğini biliyoruz.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve tüm idari kadronun, Afyonkarahisar hakkında hassas ve titiz olduğu da bir gerçek.

‘Bunda başka bir ayrıntı olmalı’ diye biraz sorguladık.

Ulaştığımız sonuç şu: Afyonkarahisar’da Helal Turizm Sertifikası sahibi otelimiz yok.

Neden yok, onu otel yetkililerimiz açıklamak isterse bu sütunlarda yer veririz.

Ancak Helal Turizm Sertifikası’nın şartlarına otellerimizin genelinin uyduğunu da söylemek isterim.

 

HELAL TURİZM SERTİFİKASI NEDİR?

Helal Turizm Sertifikası, Helal Akreditasyon Kurumu’nun yetkilendirdiği kuruluşlar tarafından otellerin başvurmaları sonucunda yapılan incelemeyle verilen önemli bir belge. Bu belgeye sahip olan işletmeler, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü’nün belirlediği standartları uygulayacağını taahhüt ediyor.

Bu sertifikayı almak isteyen turizm işletmelerinde pek çok ayrıntı inceleniyor. İşte onlardan bazıları:

Bulunması gerekenler: Helal mutfak (Yemeklerin hazırlanmasından sunumuna kadar her aşama), helal restoran, helal yiyecek, abdest ve su ile temizliğe imkan verecek ekipmanlarla donatılmış abdesthane, ibadet odası/mescit/namaz kılmaya uygun yer, kadınlar ve erkekler için ayrı havuz ve yürüyüş tesisleri ya da ayrı zamanlama, seccade, namaz saatleri panosu, istek üzerine Kur’an-ı Kerim. (Bazı kaynaklarda, namaz saatlerinin otel içinde anons edilmesi gerektiği de yazıyor), çocuklara özel oyun alanları, eğlenmek için düzenlenen animasyonlarda helal kavramına ters düşen imgelerin bulunmaması.

Bulunmaması gerekenler: Evcil hayvan, alkollü içecekler, insan ya da hayvan formunda sanat eserleri, kumarhane, diskotek, gece kulübü.

 

 

HELAL TURİZM POTANSİYELİ

Ekonomi uzmanları, Helal Turizm potansiyelinin 80 milyar doları geçtiğini ifade ediyor. Dünyada Helal Turizm Sertifikası alan otellerin yarısı ise Türkiye’de.

Afyonkarahisar, her ne kadar termal turizmde öne çıksa da önünde sağlık turizminde merkez olmak gibi büyük bir hedefimiz var.

Bu hedefe bir de Helal Turizm’i eklediğimizde, önümüzdeki yıllarda Afyonkarahisar’ın hem Avrupa, hem de Arap ülkelerinden büyük bir rağbetle karşılayacağını söyleyebiliriz.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER