Yazılım Ve Üretim İçin 'Engel' Tanımadı
Afyonkarahisar'ın Çay ilçesinde yaşayan Fevzi Yıldızhan, bedensel engeline rağmen azimle çalışarak yazılımcı oldu. Yıldızhan, firmalara yazılım ile ilgili projeler üretiyor bir taraftan da akıllı telefonlar için uygulama programları tasarlıyor.
“Üretmek engel tanımaz” cümlesinin simgesi bir genç Fevzi Yıldızhan… Afyonkarahisar’ın Çay ilçesine bağlı Deresinek köyünde yaşayan Fevzi Yıldızhan, çok küçük yaşta karşılaştığı sağlık sorunu dolayısıyla tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kaldı. Yıldızhan, bu zor durumu düşünerek, üreterek ve paylaşarak aştı.
23 YAŞINDA, PIRIL PIRIL BİR YAZILIMCI
Fevzi Yıldızhan, bugün 23 yaşında ve geleceği parlak bir yazılımcı olarak Türkiye’ye hizmet etme gayretinde. Profesyonel yazılım firmalarıyla çalışan, kendisi için de akıllı telefonlara yönelik uygulama programları tasarlayan Yıldızhan, www.kocatepegazetesi.com takipçilerine başarı hikâyesini anlattı.
“ŞİRKETLERE DANIŞMANLIK YAPIYORUM”
Kocatepe: Fevzi Bey, en sondan başlayalım: Serbest çalışan bir yazılımcısınız. Yazılımcı olarak neler yapıyorsunuz?
Fevzi Yıldızhan: Mobil yazılımcıyım. Genelde e-ticaret ve iş takibi tarzı mobil uygulamalar geliştiriyorum. Şirketlere danışmanlık veriyor, destek oluyorum. Ayrıca mobil uygulamalar geliştirip satıyorum. E-ticaret mobil uygulama altyapıları geliştiriyorum ve bunları müşterilerime sunuyorum.
GÜNDE 10-15 SAAT ÇALIŞTIĞI OLUYOR
Kocatepe: Yazılım zor bir alan… Siz kendi emeklerinizle mi bugünkü konumunuza geldiniz? Bu konuma gelmek için günde kaç saat yazılım üzerine çalıştınız?
Fevzi Yıldızhan: 4 yıldır yazılımcıyım. Çalışma saatlerim araştırmalarıma ve geliştirme süreçlerime göre değişiyor. Ancak bizim mesleğimizde pek durmak olmaz, genellikle günde 10-15 saati bulabiliyor.
Kocatepe: Sizden birisi kod yazma, uygulama yapma gibi taleplerde bulunsa yerine getirebiliyor musunuz? Böyle bir durumda süreç nasıl işliyor?
Fevzi Yıldızhan: Tabii ki yerine getiriyorum. Süreç, projenin büyüklüğüne göre değişiyor. Hangi teknolojilerin kullanılacağı, karşı tarafın istekleri ve öncelikleri de bu süreçte önemli rol oynuyor.
BÖBREKLERİ İFLAS ETTİ
Kocatepe: Çocukluğunuz zor geçmiş, iki büyük ameliyat geçirmişsiniz. Bu dönemi anlatmanız mümkün mü?
Fevzi Yıldızhan: Doğuştan kalp hastası olarak dünyaya geldim ve ilk ameliyatımı 11 aylıkken oldum. Bu bir anjiyo ameliyatıydı. Ailem bu yüzden bana çok dikkat ediyordu, çünkü çok hareketli bir çocuktum. İkinci operasyonda uzun süre ameliyatta kaldım ve bu durum yürüme engelli kalmama neden oldu. Böbreklerim iflas etti, 52 gün diyalize girdim. O sırada komaya girdim; ama çok şükür bu zorlu süreci aştık.
ÖĞRETMENLERİ EVE GELDİ
Kocatepe: Okul hayatınızı kısaca anlatabilir misiniz?
Fevzi Yıldızhan: Yürüme engelli kaldıktan sonra 4’üncü sınıftan 12’nci sınıfa kadar evde eğitim aldım. Branş öğretmenlerim eve gelip ders verdiler. Üniversiteyi kazandığımda sınavlara girmek ve derslerimi vermek için üniversiteye gidiyordum.
12’NCİ SINIFTA YAZILIM ÖĞRENDİ
Kocatepe: Yazılım sektörüne nasıl adım attınız?
Fevzi Yıldızhan: Yazılımcı olmadan önce bir YouTube kanalım vardı ve içerik üretiyordum. Amcaoğlum, ağabeyim Süleyman Yıldızhan ve lisedeki din öğretmenim bana 9’uncu sınıftan itibaren "Neden yazılım öğrenmiyorsun?" dediler. 12’nci sınıfa kadar bu konuya ilgili araştırmalar yapmıştım ama öğrenmeye başlamamıştım. Daha sonra, 12’nci sınıfta pandemi döneminde yazılım öğrenmeye karar verdim. Araştırarak, video izleyerek ve danışabileceğim yazılımcı ağabeylerime sorular sorarak öğrenmeye başladım. Okulumun da bu süreçte bana katkısı oldu. Mesleğimi severek yapıyorum, çünkü üretmeyi ve geliştirmeyi seviyorum. Yaptığım projelerin insanlar tarafından kullanılması beni mutlu ediyor.
UYGULAMA ALTYAPILARI GELİŞTİRİYOR
Kocatepe: Şu ana kadar ürettiğiniz programlar ve uygulamalar nelerdir?
Fevzi Yıldızhan: Şu anda e-ticaret mobil uygulama altyapıları geliştiriyorum. E-ticaret süreçlerini hızlandırmak ve e-ticaret mobil uygulama sahibi olmayı kolaylaştırmak için çalışmalar yapıyorum.
Kocatepe: Birçok firma e-ticaret ve e-ihracat yapmak istiyor. Bu konuda özellikle yazılım ve görsel olarak tavsiyeleriniz nelerdir?
Fevzi Yıldızhan: Eğer pazara hâkimlerse, bu yapılabilir. Hem satışlarını hem de kullanıcı sayılarını artırmak istiyorlarsa güvenilir ve kullanıcı deneyimi yüksek projelerle bu güçlendirilebilir. Teknolojiye ayak uydurmak da çok önemli.
EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ, AİLESİ
Kocatepe: Siz bir başarı hikâyesi yazmışsınız. Bu başarı hikâyesini yazarken aileniz de büyük destek verdi değil mi?
Fevzi Yıldızhan: Tabii ki ailemin üzerimde büyük emeği var. Ailem, hayatlarını bana adadılar. Benim daha iyi olmam için uğraştılar. Ailemi her zaman ekip arkadaşlarım olarak görüyorum.
Kocatepe: Başarmak isteyen gençlere ve dezavantajlı gruplara tavsiyeleriniz nelerdir?
Fevzi Yıldızhan: Kendilerini sürekli geliştirsinler ve öğrenmeye devam etsinler. Hayat, tecrübelerle dolu bir yol. Düşe kalka öğrenir ve tecrübe ediniriz. Her alanda bilgi sahibi olsunlar, denesinler ama sevdikleri bir alanda uzmanlaşsınlar.
Kocatepe: Son olarak, bundan sonraki hedefiniz nedir?
Fevzi Yıldızhan: Sevdiğim mesleğimde işlerimi büyütüp ülkemde istihdam sağlamak istiyorum. Ülkemin teknolojik gelişiminde katkıda bulunmak istiyorum. Üzerinde çalıştığım projeler var ve yakın zamanda bunları hayata geçirmeyi hedefliyorum.