Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeni müze bölge kültürünü yansıtacak

Bu haberin fotoğrafı yok
Yeni müze bölge kültürünü yansıtacak

18 Mayıs Müzeler Günü kutlama programı dün yapıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Müze Müdürü Arkeolog Mevlüt Üyümez, ulaşımın kavşak noktasında bulunan Afyonkarahisar’da bölgenin kültürünü yansıtacak turizme hizmet etmek ve kaynaklarından yararlanmak amacıyla modern bir işletme üzerine kurulu, çağdaş donanımlı müze kompleksinin yapım aşamasında olduğunu belirtti
Hattat Ahmet Karahisari Kültür ve Sanat Merkezi’nde dün saat 10.00’da başlayan programın açılış konuşmasını Müze Müdürü Arkeolog Mevlüt Üyümez yaptı.
GEÇMİŞ MÜZE ZİYARETİYLE ÖĞRENİLİR
Müzeler Haftası olarak en son 29’uncunun 2010 yılında kutlandığını hatırlatan Müze Müdürü Arkeolog Mevlüt Üyümez, 2011 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 18 Mayıs tarihinin Müzeler Günü olarak kutlanmasına karar verildiğini, böylece bu yıl ikinci Müzeler Gününün kutlandığını söyledi. Müzelerin, geçmişi bugünle ve gelecekle birbirine bağlayan, uygarlığın belge ve kanıtı olan kültürel mirasın sergilendiği ve geçmişi öğrenek bugünü anlamamıza yardımcı olan yerler olduğuna işaret eden Üyümez; “Müzeler yalnızca günümüzden binlerce yıl önceki kültür varlıklarının sergilendiği yerler değil, aynı zamanda etnografya, fen, doğa ve folklor müzelerinde yakın geçmişimizin sanat ve zeka ürünlerinin ortaya konduğu yerlerdir. Müzeler, bir ulusun kimliği olmanın yanında uygarlıkların düşüncelerinin, inançlarının, davranışlarının, yaşam tarzlarının ortaya çıkarıldığı ve bu mirasın geleceğe taşındığı mekanlardır. Geleceğimizi görebilmemiz için geçmişimizi bilmemiz ve geçmişimizi öğrenebilmemiz için de müzelerimizi ziyaret etmemiz gerekir.” dedi.
MÜZE KOMPLEKSİ
ZİYARETÇİLERİ ARTTIRACAK
Dünya kültür mirasının korunması ve müzeciliğin tanıtılması amacıyla UNESCO tarafından tüm dünyada 18 Mayıs Günü’nün “Müzeciler Günü” olarak ilan edildiğini ifade eden Müze Müdürü Arkeolog Mevlüt Üyümez, Afyonkarahisar’ın kültür varlıkları bakımından çok zengin olduğunu vurguladı. Üyümez; “İlimiz eski Tunç, Hitit, Frigya, Lidya, Klasik, Helen, Roma, Doğu Roma (Bizans), Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı gibi medeniyetlerin sinesinde yaşatarak bu medeniyetlerin bıraktığı canlı izlere sahiptir ve kültür varlıkları bakımından çok zengindir. Afyonkarahisar Müzesi 50 bine yakın eseri bulunan ve yıllık 10 binin üzerinde ziyaretçisi olan, çok ünik ve önemli eserleriyle Türkiye’deki ilk 5 müze içerisinde bulunmaktadır. Müze dışında, çevrede Frig kaya anıtları, Roma ve Doğu Roma kaya yerleşimleri, Apemeia, Synnada, Dokimeion, Amerion gibi antik kentleri, ören yerleri, höyük, tümülüs ve peribacaları gibi sit alanları ile cami, çeşme, han, hamam, türbe, mezarlık gibi sosyal yapılarla ev, konak gibi sivil yapılardan oluşan 1136 adet taşınmaz nitelikli kültür varlıklarımız bulunmaktadır. Yıllık ortalama 10 bin ziyaretçisi olan müzenin yeni ören yerleri ile yeni açılacak müze kompleksi ile beraber değerlendirilmesi halinde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelecektir.” diye konuştu. Müze Müdürü Arkeolog Mevlüt Üyümez, ulaşımın kavşak noktasında bulunan Afyonkarahisar’da bölgenin kültürünü yansıtacak turizme hizmet etmek ve kaynaklarından yararlanmak amacıyla modern bir işletme üzerine kurulu, çağdaş donanımlı müze kompleksinin yapım aşamasında olduğunu söyledi. Üyümez, yeni müze kompleksinin 25 bin metrekarelik alan içinde 5 katlı müze, üç katlı büro, 3 katlı kafeterya ve konferans salonu ile otopark olarak inşa edileceğini sözlerine ekledi.
TÜRKİYE’DE İLK MÜZE
AYA İRİNİ’DE KURULDU
İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Kazım Çengelci yaptığı konuşmada, Türkiye’de müzeciliğin 1846 yılında Avrupa’yı gezip gören komutan ve elçi Fethi Ahmet Paşa tarafından Ayasofya Camii arkasında bulunan Aya İrini Anıtı’nda kurulduğunu belirtti. Ulusal kurtuluş savaşı sırasında da müzecilik savaşlarının devam ettiğini kaydeden Çengelci şöyle konuştu: “Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde Türk Asari Antika Müdürlüğü kurulmuş 1922 yılının Kasım ayı içerisinde bir genelge yayımlanmıştır. Cumhuriyetin ilanı sonrası kurulan hükümet programında uygun yerlerde yeni müzelerin kurulacağı yer almıştır. 1923 Yılından başlayarak 1937’ye kadar 30 adet önemli ve büyük müze kurulmuştur.” Açılış konuşmaları sonrasında Afyonkarahisar belgeseli izlendi Doç. Dr. Selim Pullu tarafından “Dünya Kültür Mirasının Korunması ve Frig Vadisi” konulu sunum yapıldı. Halk oyunları gösterimi ile program sona erdi. Programa; Vali Yardımcısı Ali Şanlıer, AKÜ GSF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Okcin Akşit, Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti