Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yerli otomobil Afyon’da üretilsin – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Yerli otomobil Afyon’da üretilsin

Hükümetin “milli” bir proje olarak nitelendirdiği, 2023’e kadar yetişmesi planlanan yerli otomobil üretiminde Afyonkarahisar da katkı sağlamaya hazır. Afyonkarahisar, hem coğrafi olarak hem de eleman ihtiyacını karşılayacak potansiyel olarak yerli otomobilin üretilme aşamalarında rol oynayacak bir kent

Murat ARISOY

Merhum Başbakan Necmettin Erbakan’ın önerdiği, merhum Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in uyguladığı “yerli otomobil” rüyasında “Devrim” arabalarından sonra ikinci girişim, gündemin maddeleri arasında. Hükümetin “milli” bir proje olarak nitelendirdiği ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağı belirtilen yerli otomobilde geri sayım sürerken Afyonkarahisar da coğrafi konumu ve eleman ihtiyacını karşılama potansiyeli ile yerli otomobil üretimine uygun bir kent.
BAKAN EROĞLU ÖNERDİ
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun da yerli otomobil üretiminde Afyonkarahisar’ın rol alması gerektiğini düşündüğü, bu konudaki fikrini de seçim öncesi Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan toplantıda işadamları ile paylaştığı kaydediliyor. Bakan Eroğlu’nun önerisinin işadamları ve sivil toplum kuruluşları tarafından da olumlu bulunduğu, ilgililerin “Nasıl katkı sağlarız” sorusuna cevap aradığı belirtiliyor.

Yerli otomobil için zemin var

Afyonkarahisar Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şehitoğlu, yerli otomobilin Afyonkarahisar’da üretilebileceğini söyledi. Şehitoğlu, Eskişehir’in İnönü ilçesinde Ford’un, Aksaray’da da Mercedes’in fabrikalarının bulunduğunu belirterek Afyonkarahisar’ın otomobil üretilmesi için her alanda avantajlarının olduğuna dikkat çekti

Afyonkarahisar Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şehitoğlu, Afyonkarahisar’daki gücün harekete geçirilmesi hâlinde yerli otomobilin bu kentte üretilebileceğini söyledi Şehitoğlu, “Afyonkarahisar ili sınırları arasında, Afyonkarahisar mülkiyeti içinde Zafer Havalimanı’na çok yakın mesafede yaklaşık 2 milyon metrekarelikbir arazi üzerinde Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu tarafından yakınen takip edilmekte olan bir planlama var. Bu arazinin Teknolojik Organize Sanayi Bölgesi olarak düzenlenmesi için çalışmaların sürdürülmekte olduğunu biliyoruz.Bu arazi için yerli otomobil fabrikası bize göre son derece uygun bir lokasyon olabilir” dedi.
ESKİŞEHİR VE AKSARAY ÖRNEĞİ
Eskişehir ve Aksaray’da benzer fabrikaların kurulduğunu hatırlatan Şehitoğlu, “Bir zamanlar Eskişehir’in İnönü ilçesine kurulması düşünülen Ford kamyon fabrikası veya Aksaray’daki Mercedes kamyon fabrikası kurulum planlaması sürecinde o tarihlerde kuşkuyla bakılan lokasyonlardı. Ama şimdi görüyoruz ki Anadolu’nun her yerine kolay ulaşılabilen bir nokta görülüyor.Yani bir zamanlar “bu iş olmaz “diyenler bugün bu başarıyı göz ardı etmemelidirler” diye konuştu.
YAN SANAYİ DE KURULABİLİR
Afyonkarahisar’ın işgücü olarak da değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Şehitoğlu, “Gereken istihdama katkı,nitelikli iş gücü ,teknik eleman ihtiyacına cevap verebilecek insan kaynağı da çok çok önemlidir.İşte bu en önemli mesele de bize göre Türkiye’de düşünülmesi en uygun bölge yapıyor ilimizi.Ayrıca çok güçlü alt yapısı olan ve emin adımlarla ilerleyen gelişen bir üniversitemiz var bunu da göz ardı etmemek lazım.En önemlisi de Afyonkarahisar ilimizin komşu illeri de dikkatle incelenirse iş gücü konusunda da bu bölge çok ön plana çıkacaktır.Ayrıca yan sanayi ,yedek parça gibi ihtiyaçlara da yakın olan ilimiz bize göre değerlendirilmelidir. Bu bölge aynı zamanda Gemlik-Bursa limanlarına yakın,tren ve havayolu ulaşımının da içinde olan bir bölgedir” ifadelerini kullandı.
MARMARA DIŞINDA OLMALI
Yerli otomobil fabrikasının Marmara Bölgesi dışında bir yere kurulması gerektiğine işaret eden Şehitoğlu, şöyle devam etti:
“Son dönemde karayolu ulaşımında yapılan büyük yatırımlar ile Bursa’ya 2 saat,İstanbul’a 3,5 saat ,İzmir’e 3 saat,Antalya’ya 2 saat mesafede olan ilimiz her bölgeye hakim konumda demektir.Ayrıca İstanbul -İzmir otoyolu ile Marmara bölgesinin iç Anadolu’ya yakın komşu sınırlarına kadar endüstriyel sanayinin çok yakın Zamanda ilerleyeceğini de biliyoruz hatta bazı dünyanın çok büyük endüstri ve ağır sanayisinin bu yol güzergahında bir çok yeni alanlar satın aldığını biliyoruz. Dolayısı ile yerli otomobil fabrikası kurulacaksa zaten Marmara bölgesinin dışında kurulmalıdır zaten bu bölge artık dolmuş vaziyettedir ,bu detayı da göz önünde bulundurmak lazım.”
HERKES SIRAYA GİRECEKTİR
Kamuoyunda “Sivil toplum kuruluşları ve resmi kurumlar yerli otomobilden satın alsın” beklentisinin oluştuğunu hatırlatan Şehitoğlu, “Milletini vatanını seven her vatandaşımız yerli otomobil satın almak için adeta sıraya girecektir. Bu milletin başarısı olacaksa milletin her kesiminden de bu başarıya ortak olmak isteyenlerin olduğu kuşkusuz.Çok geç kalınmış bir projedir bize göre. Bu milli otomobil markasının bir an önce hayata geçirilmesi lazım. AFSİAD olarak Afyonkarahisar ekonomisine yön veren değerli sanayici işadamlarımız da kuşkusuz bu projenin bir tarafında olacaklardır. Afyonkarahisar ‘a kazandırılacak yerli otomobil fabrikası projesi için sonsuz desteklerimizi bir daha bildirmek isteriz” dedi. >> Murat ARISOY’un haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti