Yeşil OSB'de Altyapı İçin Önemli Adım
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, inşasından yatırımcı şirketlerin konumlanmasına kadar Yeşil OSB olarak tasarlanan Merkez 2'nci Organize Sanayi (Sinanpaşa) için önemli bir adımın atıldığını belirtti
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclisi’nin 2025 yılı Temmuz ayı toplantısında güncel gelişmeler hakkında değerlendirmede bulundu. Serteser, Yeşil OSB örneği olması planlanan Afyonkarahisar Merkez 2’nci Organize Sanayi Bölgesi (Sinanpaşa OSB) hakkında bilgi verdi. Serteser, “Bu hafta başında, Valimiz Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı başkanlığında gerçekleştirilen Sinanpaşa Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet Toplantısı’na katıldım. Toplantıda bölgenin gelişimine yönelik atılan kritik bir adımı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Toplantıda Sinanpaşa OSB’nin altyapı yapım işi ihalesine çıkılması kararını aldık. Alınan bu kararla, Sinanpaşa OSB’nin yatırım sürecinde önemli bir aşama daha geçilmiş oldu. Altyapı yapım işi ihalesi için gerekli hazırlıkların tamamlandığı ve ihale sürecinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmesi yönünde mutabakata varıldı. Alınan bu kararın, bölge sanayiinin gelişimi ve istihdama katkısı açısından büyük önem taşıdığını belirtmek istiyorum. Sinanpaşa OSB’nin altyapı çalışmalarının hızla tamamlanmasıyla birlikte, bölgenin daha fazla yatırımcı çekmesini istihdam ihracat ve katma değerli üretim olanaklarının artması bekliyoruz” dedi.
“İÇ VE DIŞ RİSKLER” VURGUSU
Serteser, enflasyon beklentilerinde istikrarın sağlanmasının güçleştiğini belirterek “TEPAV tarafından yayımlanan Para Politikası Değerlendirme Notunda enflasyonun Mayıs 2024’ten bu yana düşüşte olduğu belirtilmiş, ancak bu düşüşe rağmen enflasyonla mücadelenin sürdürülebilirliğinin giderek zorlaştığına dikkat çekilmiş. Özellikle iç ve dış riskler, enflasyon beklentilerinde istikrar sağlamayı güçleştiriyor. TEPAV, Merkez Bankası’nın faizle ilgili elinde sınırlı bir indirim alanı bulunduğunu, buna rağmen faiz indiriminin çok temkinli yapılması gerektiğini ifade etmişti. Hedeflenen enflasyonla mevcut görünüm arasında fark olduğu da vurgulanmıştı.
Ayrıca Türkiye’nin G20 ülkeleri arasında en yüksek enflasyona sahip ikinci ülke olduğunun da altı çizilmişti. TEPAV politika faizinin yüzde 43’e düşürülmesini, ancak gecelik borç verme faizinin yüzde 46 seviyesinde korunmasını öneriyordu. Tabi burada temel beklenti, yapısal tedbirler uygulanmadan enflasyonla mücadelenin kalıcı başarıya ulaşamayacağı yönündeydi. Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı son kararı bu beklentilerle paralel oldu ve politika faizi 300 baz puan düşürülerek yüzde 46’dan 43’e indirildi. Bu adım, para politikasında temkinli bir gevşeme sinyali verirken, fiyat istikrarını korumaya dönük sıkı duruşun da devam ettiği mesajını içeriyor” ifadelerini kullandı.
“SANAYİMİZ İVME KAZANDI”
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, değerlerdirmelerine şöyledevam etti:
“Başka bir güncel gelişme de Ticaret Bakanlığı tarafından Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik çalışmaları. Tüketicinin korunması ve doğru bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanan yeni düzenlemeler, sektör ihtiyaçları ve artan tüketici şikayetleri doğrultusunda güncelleniyor.
Taslak düzenlemeye göre, artık tartılarak satılan ürünlerde ambalaj ağırlığının yani daranın düşülmesi zorunlu hale geliyor. Böylece tüketiciler, yalnızca aldıkları ürünün net ağırlığı üzerinden ödeme yapacak. Bu yaklaşım Ahilik kültüründen gelen ölçü ve tartıda doğruluk ilkesini de yansıtıyor. Bir diğer yenilik ise yiyecek ve içecek hizmeti sunan işyerlerinde menü ve fiyat listelerine ulaşımın kolaylaştırılması. Lokanta, kafe, restoran gibi işletmelerin masa üzerinde karekod ile fiyat listelerini sunması mümkün olacak. Kapı önünde ve masada fiziksel menü bulundurma zorunluluğu ise devam ediyor.
Ayrıca bakanlık kriterlerine uygun işletmelerin fiyat listelerini dijital bir sistemde yayınlamasına imkan sağlanacak. Bu sayede tüketicilerin farklı işletmelerin fiyatlarını karşılaştırması daha kolay hale gelecek. Son olarak kitap, dergi gibi yayınların satışında da fiyat etiketiyle birlikte elektronik cihazlardan fiyat bilgisi sunulmasının önü açılıyor. Böylece hem sektör teknolojiye daha iyi uyum sağlıyor hem de tüketicilerin doğru bilgiye erişimi kolaylaşıyor. Ayrıca, başka bir olumlu gelişme de sanayi üretim endeksi verilerinde yaşandı. Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat’ın yaptığı açıklamaya göre, mayıs ayında sanayi üretim endeksi yıllık bazda yüzde 4,9, aylık bazda ise yüzde 3,1 oranında artış gösterdi. Bu artış, özellikle ihracatla birlikte sanayimizin ivme kazandığını ortaya koyuyor.”