Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

YİNE Mİ İTHAL! – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları
YİNE Mİ İTHAL!

Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından gündeme getirilen, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda istişare edilen, daha sonra da İstanbul Maden İhracatçıları Birliği nezdinde kabul gören, “İstanbul’daki Üçüncü Havaalanı’nda yerli mermer kullanılsın” fikri, askıya alındı. Üçüncü Havaalanı ihalesini alan konsorsiyumun, Brezilya’dan doğaltaş ithal edip kullanacağı belirtiliyor.
BU KADAR BÜYÜK İŞ
YAPACAK FABRİKA YOK MU?
Üçüncü Havaalanı’nda Türk mermerlerinin kullanılmasına “Türk taşında radyasyon yüksek” gerekçesiyle karşı çıkılıyor. Bu konuda herhangi bir verinin olup olmadığı bilinmezken, konunun perde arkasında ise “ticarî ilişkiler”in bulunduğu öne sürülüyor. İddialara göre bir ithalatçı firma, “Türkiye’de bu denli büyük iş yapacak, bu kadar mermeri üretecek firma yok” propagandası ile ilgililerin dikkatinin yurtdışına çekilmesine neden oldu. Bunun sonucunda Brezilya’dan doğaltaş ithal edilmesine karar verildi.
YERLİ İTİBAR PROJESİNDE YERLİ MERMER YOK
Hürriyet Gazetesi’ne isim vermeden açıklamada bulunan Üçüncü Havaalanı ihalesini alan şirket yetkilileri, “İhtiyacımız olan herhangi bir malzemede, kalite standardı uygunsa mutlaka yerliyi tercih ediyoruz. Bu konuda büyük özen gösteriyoruz” dedi. Ancak bu standardın neye göre ölçüldüğü hakkında da belirsizlik var. İddialar doğru çıkarsa, Türkiye’nin en büyük itibar projeleri arasında gösterilen Üçüncü Havaalanı’nda Türk mermeri kullanılmamış olacak.
KARAMAN İŞ MERKEZİ VE DEVLET HASTANESİ
Türk mermerinin lokomotif illerinden Afyonkarahisar’ın yerli doğaltaş kullanımı ile ilgili ilk hayal kırıklığı Üçüncü Havaalanı değil. Daha önce Karaman İş Merkezi ve Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nin yapım sürecinde de inşaatlarda yerli doğaltaş kullanılması talep edilmiş, ancak bu talep kabul görmemişti. İthal doğaltaşın kullanılması da tartışmalara neden olmuştu.
YERLİ MALINI ÖZENDİREN GENELGE UNUTULDU MU?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlık görevini sürdürdüğü 2011 yılında, kamu inşaatlarında yerli malı kullanılması hakkında Genelge yayınlanmıştı. Genelgede “4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alımlar ile Devlet Malzeme Ofisinden gerçekleştirilecek alımlarda öncelikli olarak Türkiye’de üretilen ürünlerin tercih edilmesini ve kamu kurum ve kuruluşları yöneticilerinin bu konuda gereken duyarlılığı göstermelerini önemle rica ederim” ifadeleri yer almıştı. Bu genelgenin ardından basın mensuplarının karşısına çıkan yetkililer, yerli malının kullanılmasının teşvik edileceğini ve konunun takipçisi olacaklarını söylemişti. >> Murat ARISOY’un Özel Haberi

 

 

ÜÇÜNCÜ HAVAALANI NEDEN ÖNEMLİ?
Türk mermer işletmecileri, Üçüncü Havaalanı’nı “Yerli doğaltaşın vitrini” olarak görüyor. Üçüncü Havaalanı’nın ayakta kaldığı sürece Türk mermerinin de orada görüleceğini düşünen mermerciler, “Maliyetine üretim yapmaya hazırız. Yeter ki yerli doğaltaş kullanılsın” görüşündeler. Mermerciler, Üçüncü Havaalanı’nda ithal doğaltaş kullanılacağı yönündeki bilgileri, yaklaşık 3 aydır yetkililerle paylaşıyor.
Üçüncü Havaalanı, toplam 76,5 milyon metrekarelik bir alana sahip. Havaalanı, ilk açılışta, yılda 90 milyon yolcu ka-pasiteli olacak. Proje bittiğinde yılda 200 milyon yolcuya hizmet verilebilecek. Günlük 3 bin 500 uçağın Üçüncü Havaalanı’ndan kalkacağı hesaplanıyor. Ana terminal binası inşaat alanı ise 1,3 milyon metrekare.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti