Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yozgat Eskiden Hangi İle Bağlıydı?

Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olduğu düşünülen Yozgat’ın tarihini sizler için araştırdık.

Anadolu’nun en eski yerleşim

Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir ili olan Yozgat,’ın Çekerek, Aydıncık ve Kadışehri ilçeleri ise Karadeniz Bölgesi’nde yer almaktadır.

 

2021 yılının Şubat TÜİK verilerine göre 14 ilçesi, 36 belediyesi, 558 köyü ve 234 mahallesi bulunan Yozgat, alan bakımından Türkiye’nin on beşinci ilidir. Yozgat’tan Ankara–Sivas kara yolu ile Samsun-Kayseri-Mersin kara yolları geçmektedir. Bu yollar, uluslararası taşımacılıkta önemli bir yere sahiptir.

YOZGAT ESKİDEN HANGİ İLE BAĞLIYDI?

Tarih boyunca, Hititler, Frigler,  Kimmerler, Lidya Krallığı ve Persler, Makedonyalılar, Kapadokya Krallığın ve Roma İmparatorluğu gibi birçok medeniyetlerin hâkimiyetinde kalmış olan Yozgat’ın eski ismi Bozok’tur. MS 395’te Roma İmparatorluğu ikiye bölününce Anadolu, Doğu Roma yani Bizans’ın egemenliğine geçmiştir. Timur’un Anadolu’dan ayrılması ile 1408 yılında Çelebi Mehmet tarafından Osmanlı Devleti’ne bağlanmıştır. 1847 yılonda yönetsel bölünmede, Bozok Livası Eyalet-i Sivas’tan ayrılarak kendi başına bir eyalet olan Yozgat, bu dönemde Bozok Eyaleti, Merkez Liva ile Kayseri Livasından oluşmaktaydı. 1867’de, Yozgat kazasının içinde bulunduğu Bozok Sancağı Ankara Eyaletine bağlıydı.