Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yumurta Üretici Birlikleri güçlendirilmeli – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Yumurta Üreticileri Birliği
Yumurta Üretici Birlikleri güçlendirilmeli

Afyonkarahisar Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Ali Çelikten, Başbakan Binali Yıldırım’ın Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki toplantısından önce ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’in makam odasında Başbakan Yıldırım’la görüştü. Yumurtacılık sektöründeki gelişmeler ve sorunlar hakkında Başbakan Yıldırım’a sunum yapan Çelikten, “Sektörün üzerinde arz ve talep dengesizliği nedeni ile üreticimiz zarar etmektedir. Bu giderilmeli. Çünkü, 2023 yılında 500 milyar dolar ülkemiz ihracat hedefine güvenerek sektörde büyümüş, sektörümüz adına payına düşenin hedefin yarısını ihracat olarak yapmıştır. 2013 yılında 407 milyon dolar, 2014 yılında 405 milyon dolar, 2015 yılında bu 275 milyon dolara ve bu yıl 130 milyon dolara gerilemiştir. Bu miktarın yüzde 30’unu Afyonlu üreticiler yapmıştır. 2015 yılında üretici özsermayesi ile üretimini sürdürürken 2016 yılında bankaların kıskacına düşmüş ve istese de üretimini durdurmaz hâle gelmiştir. Bu da sektörün krizini derinleştirmektedir. Ayrıca zararına ihracat yaparak, ülkemizdeki üreticiler kendi kaynaklarını bitirmek üzeredir” dedi.
TARİH KALDIRILMALI
Yumurtlama tarihi ve KDV sorunlarının sürdüğünü kaydeden Çelikten, “Zarar etmesine karşın yumurtlama tarihi ve KDV sorunumuz devam etmektedir. Yumurta üzerine istenen koşullar ülkelere göre değişmektedir. Bizim ülkemizde ve Kuzey Irak’ta 30 gün, Güney Irak’ta 60 gün, Ortadoğu’da 90 gün ve Afrika ülkelerinde 6 ay son tüketim tarihi değişmektedir. Biz üreticiler yumurtayı neye yazacağız? Bu nedenle yumurtalama tarihi kaldırılmalı ve sadece ülkemizde işletme numarası yazılarak izlenebilir olan ve ambalajlama üzerindeki etiket bilgileri düzenlenerek satışa arz edilmelidir” ifadelerini kullandı.
İHRACAT DESTEKLERİ ARTSIN
Yumurta Üretici Birlikleri’nin güçlü olması için düzenleme yapılmasını talep eden Çelikten, şöyle devam etti:
“İhracata gönderilen yumurtalardan çifte vergilendirme yapılmakta ve gümrük sorunları yaşanmaktadır. Bu konuda girişimler ve nakliye desteği talebi istemekteyiz. Yumurta başına verilen ihracat desteklerinin artmasını talep etmekteyiz. Yumurta Üretici Birlikleri’nin yaptırım gücü olmadığı için, üreticileri sadece mevzuat ve iyi üretim koşullarını sağlama konusunda hizmet verebiliyoruz. Bu durum sektörün sahipsiz kaldığı sitemlerini ve görüşlerini yaptırmaktadır. Arz ve talebi ayarlamak için regülasyon görevimiz olmalı. En azından civciv alım müsaadesi birliklere verilebilir. Yumurta faturaları Borsa tescili yerine üretici birliklerine tescili yapabilir. Süt Üretici Birlikleri gibi destekleri dağıtabilmeliyiz. Üretiye para dağıtmayınca birlikte hareket edilmiyor.” >> Murat ARISOY’un Haberi

 

 

GEZEN TAVUK HATIRLATMASI

 

Afyonkarahisar Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Ali Çelikten, yumurta üreticilerinin sorunları Başbakan Binali Yıldırım’a arz etti. Çelikten, Başbakan Binali Yıldırım’a yaptığı sunumda, “gezen tavuk” olgusuna da dikkat çekti. Çelikten, şöyle konuştu: “Bizler Yumurta Üreticileri Birliği olarak kayıtlı, biyogüvenlik kurallarına uygun üretim yapan müesseseleriz. Gezen tavuk ve köy tavukçuluğu entegre üretim bölgelerinde için izin verilmemeli. İşletmesinde gerekli şartları sağlayanlar ile sağlamayanlar aynı kefeye konulmaktadır. Bu sıkıntı ihracat hedeflerine de zarar vermektedir. Gezen tavuk sayısı her geçen gün artmakta ve 25-30 milyonu bulmaktadır. Kayıtsız ve kontrolsüz üretim her şekliyle biz üreticilere zarar veriyor, bazı belediyeler, Ziraat Odaları ve Tarım Kredi Kooperatifleri ön ayak olmaktadır.”