Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zafer Müzesi şehrimize yakışacak: Eroğlu’ndan Zafer Müzesi uyarısı: Restorasyon titizlikle yapılmalı

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu, Zafer Müzesi’nin görkemli bir şeklide hizmete sunulacağını söyleyerek, “Zafer Meydanının ortasında şehrimize yakışır güzel bir Zafer Müzesi kazandıracağız. Burası bir tarihi eserdir. Bu restorasyon çalışmaları titizlikle yapılmak durumundadır” dedi

 

Orman ve Su İşleri eski Bakanı, Küresel İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadele Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Zafer Müzesi” ile ilgili değerlendirmede bulundu.
“ZAFER MÜZESİ SON DERECE ÖNEMLİ BİR YER”
Veysel Eroğlu, İstiklal Harbi denildiğinde akla ilk gelen yerin zaferin kazanıldığı topraklar olan Afyonkarahisar oduğunu belirterek, “Şanlı Ordumuz, 25 Ağustos’u 26 Ağustos’a bağlayan gece Şuhut’tan hareketle Zafer Yolunu takiben Kocatepe’ye yürümüş ve 26 Ağustos 1922 günü sabah ezanıyla birlikte büyük taarruz başlatılmıştı. Şanlı Ordumuz aynı gün Kocatepe’den Sinanpaşa Ovasına inmiş ve Büyük Kaleciktepe’den Çiğiltepe’ye kadar olan 15 kilometrelik bir bölge düşman işgalinden kurtarılmıştır. 27 Ağustos günü de Kahraman Ordumuz Afyonkarahisar’ı düşman işgalinden kurtarmıştır. Başkomutanlık Karargâhı ile Batı Cephesi Komutanlığı Karargâhı, Şuhut’taki Büyük Taarruz Karargâhı ve Atatürk Evi’nden Afyonkarahisar’da şu anki Zafer Müzesine taşınmıştır. Zafer Müzesi, Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin planlandığı yer olması bakımından son derece önemlidir. Tarihimizde önemli yeri olan Zafer Müzesi, 1913-1914 yıllarında Hükümet Konağı ve Belediye Hizmet Binası olarak kullanılmak üzere o dönemin Belediye Reisi Saitoğlu Mehmet Sait Efendi tarafından yaptırılmıştır.” dedi.
“BAKANLIĞIM DÖNEMİMDE RESTORASYON TALİMATINI VERDİM”
Zafer Müzesinin 1930’lu yıllara kadar Belediye Binası olarak değerlendirildiğini kaydeden Eroğlu şunları kaydetti: “Bina 1985 yılına kadar farklı maksatlarla kullanılmıştır. 1985 yılında Başkomutan Tarihi Milli Park Müdürlüğüne tahsis edilmiştir. 26 Ağustos 1995 tarihinde ise Zafer Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Orman ve Su İşleri Bakanlığım dönemimde Zafer Müzesi ile bizzat ilgilenerek bu tarihi eserin kültür varlığına uygun olarak yenilenmesi ve müze ile alakalı restorasyon projelerinin hazırlanması talimatını verdim. Ardından yenileme projesinin hazırlanması için röleve, güçlendirme projesi, onarım ve yeniden tasarımlama projelerinin hazırlanması için ihale işlemleri tamamlanmıştır. Ancak daha sonra müzede depreme karşı bazı güçlendirme çalışmalarının yapılması gerektiği anlaşılınca söz konusu bu restorasyon projelerinin tekrar revize edilmesi gerekmiştir. Bu sebeple revize projelerin hazırlanması için tekrar ihale işlemleri başlatılmış ve projeler hazırlanarak Eskişehir Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun kararıyla onaylanmıştır.”
“RESTORASYON ÇALIŞMASI TİTİZLİKLE YAPILMALI”
Şehit kanlarıyla yoğrulan Afyonkarahisar’ın İstiklal Harbinde, istiklalin ve istikbalin kazanıldığı topraklar olarak tarihe geçtiğini belirten Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Zafer Müzesinde süren onarım projesi çerçevesinde öncelikli hedefimiz bu yapıyı depreme karşı dayanıklı hale getirmek, ardından da restore ederek daha görkemli bir şekilde hizmete sunmaktır. Burası çeşitli maksatlarla kullanılmış bir yerdir. Özellikle yeniden restore edilmesi gerektiği tarafıma iletildiği zaman burada tarihi esere hasar verme ihtimali olan birtakım eklentiler olduğunu tespit etmiştik. Bu incelemeler sonrasında depreme dayanıklı aslına uygun bir yapı inşa edilmesi için talimat verdim. Neticede burası Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği’ne göre ihale edilmiştir. Burası bir tarihi eserdir ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve koruma kurullarının denetimi altındadır. Bu restorasyon çalışmaları titizlikle yapılmak durumundadır. Tarihi eserlerin ihya çalışmalarının kontrol ve denetim altında titizlikle yapılması elzemdir.”
“ZAFER MÜZESİ BUNDAN SONRADA MÜZE OLARAK KALACAK”
“Biz burayı Afyonkarahisarımız’a çok iyi bir şekilde yeniden müze olarak sunmak istiyoruz.” diyen Eroğlu şu ifadeleri kullandı: “Yapılan depreme karşı güçlendirme ihalesi neticesinde bu tarihi binayı ilimizin ve ülkemizin en önemli müzelerinden biri haline getireceğiz. Neticede bu yıl içinde bu çalışmaların tamamlanması planlanmaktadır. Büyük Taarruz Karargâhı ve Zafer müzemiz muhteşem bir şekilde Afyonkarahisarımızın ve ülkemizin hizmetine sunulacaktır. Restorasyon işinin bitmesinin ardından 2023 yılı içerisinde ise iç mekân düzenlemesi yapılacak ve Zafer Müzesi orijinal hali olan Cumhuriyet öncesi mimari yapısına kavuşacaktır. Ayrıca iç mekân düzenlemesi ile o dönemde kullanılan materyallerle Zafer Müzesi zenginleştirilerek, istiklal harbi zamanında yaşananlara ışık tutan bir müze haline gelecektir. Ayrıca Afyonkarahisar Belediyemiz tarafından çok güzel bir ‘Zafer Meydanı’ hayata geçirilmiştir. Valilik ise tarihi eski Belediye Binasının çok güzel bir şekilde ihya edilmesiyle bu binaya taşınmıştır. Zafer Meydanının ortasında güzel bir Zafer Müzesini Afyonkarahisar’a kazandırmış olacağız. Zafer Müzesi, Afyonkarahisar’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun bir simgesi haline gelmiştir. Zafer Müzesi, bundan önce olduğu gibi yine müze olarak kalacak ve yapacağımız tanıtım çalışmalarıyla hem Afyonkarahisarlı hemşehrilerimize hem de ülkemizin dört bir yanından şanlı tarihimizin gelecek nesillere tanıtılması gayesiyle gelen ziyaretçilere hizmet edecektir.”
>> Burak AYDIN’ın Haberi