Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zahit Sagun dualarla uğurlandı

Mevlevi kültürünün önemli temsilcilerinden

Mevlevi kültürünün önemli temsilcilerinden Zahit Sagun vefat etti

Marulcu Mahallesinden, merhum Sabri Sagun’un oğlu, merhume Cemile Sagun’un eşi, Sarim Sagun, Peyker Sagun, merhume Gülper Özkara’nın ağabeyi, Uzun çarşı esnafından Suheyp Sagun ve Selman Sagun’un amcası Zahit Sagun’un cenaze namazı dün ikindi namazını müteakip Paşa Camii’nde kılındı.
1955 yılında, Afyon Musiki Derneği kurulmuş, bu Derneğin oluşturduğu Mevlevi ekibinin mıtrip heyeti de 1962 yılında Antalya Festivali’ne katılarak o dönemlerde unutulmuş olan Sema geleneğini yeniden canlandırmıştı. O dönemde Konya’da bile mıtrip heyeti ve semazen geleneğinin bulunmadığı dikkate alındığında, Zahit Sagun’un da aralarında bulunduğu Afyonkarahisarlı Mevlevilerin Mevlevi kültürüne sağladıkları katkı büyük bir izi olarak tarihteki yerini aldı. Bugün Hakk’ın rahmetine kavuşan Sagun, bu tarihi ekipte yer alıp, hayatta olan son kişi idi. Mevlâna Celaleddin Rumi’nin 696. Ölüm yıldönümü münasebetiyle, Halk Eğitimi Merkezi salonunda, 18-20 Aralık 1969 tarihlerinde düzenlenen anma töreninde Sema gösterisi de yer almıştı. Programın açılış konuşmalarını Osman Ünver ve Mehmet Oruç yapmışlar; Ekrem Taşkınsel ile Nazım Bursalı da Mevlâna’nın şiirlerini okumuşlardır. Programın ikinci bölümünde, Mevlevi musikisinden örnekler sunulmuş bunu, Nazım Bursalı’nın na’tı şerif, Kemal Bayık’ın ney taksimi, uşşak peşrevi, Afyonkarahisarlı Küçük Mustafa Dede’ninBayati bestesi ve sema gösterisi izlemişti.
Mıtriphey’eti, neyzenler Kemal Bayık, Ah-
met Abay, Mustafa Demirkol, Abdullah Uğur,
Ahmet Kalaycıoğlu, kemaniler Ekrem Taşkın-
sel ve İhsan Sami Doğan, Kudümzenler Ke-
mal Alpergül ve Zahit Sagun, ayinhanlar Na-
zım Bursalı, Emin Doğrusoy ve Abdullah Akar’dan oluşurken; Ahmet Öğüt, Enver Turunç, Mehmet Dönergöz, Rıza Sarı, Selçuk Bayraşa, Bekir Alpergül ve Ahmet Doğrusoy’dan teşekkül
etmişti.
>> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi