Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zehirli etleri yiyen 7 kara akbaba ölü bulundu

Afyonkarahisar’da nesli tükenme tehlikesi

Afyonkarahisar’da nesli tükenme tehlikesi altında olan ve Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) kırmızı listesinde yer alan 7 kara akbaba, ölü bulundu. Kara akbabaların, yırtıcıları öldürmek için çevreye atıldığı değerlendirilen zehirli etleri yemesi sonucu öldüğü belirlendi

 

Afyonkarahisar’ın Üçlerkayası Keçili mevkiinde, IUCN’nin kırmızı listesinde yer alan, nesli tehlike altında ve koruma statüsünde bulunan kara akbaba türüne ait 4’ü dişi 7 bireyin, kimliği henüz belirsiz kişi veya kişilerce yırtıcıları öldürmek amacıyla atıldığı değerlendirilen zehirli etleri yemeleri sonucu öldüğü belirlendi. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne (AKÜREM) getirilen kara akbabalar üzerinde inceleme başlatıldı.
AKÜ AKÜREM Müdürü Doç. Dr. Emine Hesna Kandır, “Geçtiğimiz hafta sonunda Afyonkarahisar Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından Merkezimize bir ihbar geldi. Duyarlı bir vatandaş Üçler Kayası Keçili mevkiinde 7 tane kara akbabanın öldüğünü belirtmiş. Bizler de bu kara akbabaların Merkeze getirilip ölüm nedenlerinin araştırmak üzere çalışmalarda bulunduk. Yapılan nekropsi çalışması sonucunda hayvanların zehirlenerek öldüğü ve hızlı bir şekilde ölüme yol açacak halde fare zehrinin kullanıldığını tahmin ediyoruz. Ama tabi gerekli net sonuç Etlik Araştırma Merkezi tarafından göndereceğimiz numunelerden ortaya çıkacak.” ifadelerine yer verdi.
“ONLARIN YOK OLMASI SALGIN HASTALIKLARIN ARTMASI ANLAMINA GELECEK”
4 dişi, 3’ü erkek Kara Akbaba’nın zehirlenme vakası ile ilgili ‘büyük bir kayıp’ değerlendirmesini yapan Kandır, “Kara Akbabalar yer yüzündeki leşlerin temizleyerek ekolojik sağlığa destek veren çevre sağlığını koruyan türler. Onların yok oluşu salgın hastalıkların artması anlamına gelecek bir sonuç ortaya çıkarmakta.” şeklinde konuştu.
“BİR YILDAN ÜÇ YILA
KADAR CEZASI VAR”
Hayvanların ölümü ile ilgisi olan kişilerin 1 yıldan 3 yıla kadar ceza alabileceklerini ifade eden Kandır, “Tahmini olarak ölüm nedenlerinin zehir katılmış etleri tüketmelerinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Bunda hedef olan aslında akbabalar değil. hedef ne yazık ki yırtıcı memeliler. Hayvan türlerine verebileceği zarardan dolayı kurt, çakal tilki gibi yırtıcı memelilere duyarsız vatandaşlar tarafından ne yazık ki etler doğaya bırakılabiliyor. Bu da oldukça ağır bir suç, bir yıldan üç yıla kadar değişen ve nakdi para cezası olan bir suç olmasının yanı sıra aynı zamanda bir de insanlık suçu.” dedi. >> Ş. Cüneyt BURSALIOĞLU’nun Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti