Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

15 yıl Çalışan Kıdem Tazminatı Alır Mı?

15 yıl çalışan kendi işten ayrılsa da kıdem tazminatı almaya hak kazanır mı?

15 yıl çalışan kendi

15 yıl çalışan kıdem tazminatı alır mı?

Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için; işveren tarafından işten çıkarılıyor olmak ve iş yerinde bir yıl çalışmış olmak gerekiyor. Çalışanların kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için işten çıkarılmaları gerekiyor. Ancak 15 yıl çalışıp, 3 bin 600 prim gün sayısını dolduranlar kendi isteği ile işten ayrılıp, tazminatını da alabilir.

Kendi isteği ile işten ayrılanlar ile bir yıldan az işyerinde çalışanlar tazminat alamazlar. Erkek çalışanlar askerlik nedeniyle işten ayrıldıklarında, kadın çalışanlar da evlendikten sonra kendi isteğiyle işten ayrılmak isterlerse kıdem tazminatı alabilirler.
Bir işyerinde 15 yıl çalışan ve 3 bin 600 prim gün sayısını tamamlayanlar kendi istekleri ile işten ayrılsalar da kıdem tazminatını alabiliyor. İlk kez sigortalı olduğu tarih, 8 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar 15 yılı doldurup, 3 bin 600 prim gün sayısını tamamladıklarında kıdem tazminatına hak kazanıyorlar. Tazminat alabilmek için 15 yıl, 3 bin 600 prim gününün aynı işyerinde doldurulması gibi bir zorunluluk yok. Farklı işyerlerinde, farklı sürelerde çalışsa da önemli olan toplam çalışma hayatında 15 yıl, 3 bin 600 prim gününü doldurmuş olmak yeterli.

Sigortalılık süresini ve prim gün sayısını doldurup da yaştan dolayı emekli olamayan, yaşı bekleyenler kıdem tazminatını alıp, işten ayrılabiliyorlar.

1999 tarihinden sonra işe başlayanlar ise 4 bin 500 prim günü, 25 yıl sigortalılık süresini doldurmaları halinde tazminat alabiliyorlar.

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti