Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

5,5 ayda en uzun alt geçit : Kahraman Çelikalay’ın ruhu şad olsun

Afyonkarahisar’ın trafik yoğunluğunu azaltacak,

Afyonkarahisar’ın trafik yoğunluğunu azaltacak, 165 günde trafiğe hazır hale getirilen 20 milyonluk yatırım Şükrü Çelikalay Alt Geçidi düzenlenen törenle trafiğe açıldı

 

Açılışa; Vali Gökmen Çiçek, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Av. Ali Özkaya, Av. İbrahim Yurdunuseven, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, AK Parti il Başkanı Hüseyin Ceylan Uluçay, MHP İl Başkanı Mehmet Kocacan, İl Emniyet Müdürü Ali Temiz, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Yılmaz Kırgel, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, siyasi parti temsilcileri, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
“PROJELERİN TOPLU AÇILIŞINI CUMHURBAŞKANI YAPACAK”
İnsan odaklı hizmet anlayışı ile Afyonkarahisar’ı geliştiren ve değiştiren yatırımlara imza attıklarını ifade eden Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, 37 projenin seçim vaadi olarak verildiğini hatırlatarak, 50’ye yakın projeden 33’ünün ihalesinin yapıldığını 16 projenin tamamlandığını 17 projenin ise devam ettiğini belirtti. Projelerin toplu açılışının Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleri ile yapılacağını vurgulayan Başkan Zeybek açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Önceliğimiz ciddi bir trafik yoğunluğu olan bu bölgeydi. Ekiplerimiz ile birlikte mesai mefhumu gözetmeden gece gündüz çalışarak projesini düzenlediğimiz geçidimizin alt yapısını, içme suyu, kanalizasyon deplase hattını tamamladık. Bu yılın Mayıs ayında inşaatına başladığımız geçidin yapım süresi 195 gündü. Biz arı gibi çalışarak bu süreyi kısalttık ve 165 günde tamamladık. Belediye meclis üyelerimizle bir araya gelerek incelemelerimizi yaptık ve açılışa hazır hale getirdik. Dikey bahçe sistemi ile geçidimizi yeşillendirip, süsleyeceğiz. Bu peyzaj çalışmasını da önümüzdeki günlerde tamamlayacağız. Afyon’da siyasi olarak güzel bir birliktelik yakaladık. Bu birlik ve beraberlikten ötürü parti il başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Yüklenici firmaya, emeği geçen ekip arkadaşlarıma gününden önce burayı hizmete almamıza vesile oldukları için teşekkür ediyorum. Afyonkarahisar’ın kurtuluşuna ön ayak olmuş, şehrimizin yetiştirdiği âlim, mecliste ilk milletvekili olan İsmail Şükrü Çelikalay isminin verilmesini uygun gördük. 20 milyonluk bu yatırım şehrimize ve sürücülerimize hayırlı uğurlu olsun. Cenab-ı Allah kaza bela göstermesin.”
“BİZLER BİRİLERİNİN YAPTIĞI GİBİ MİLYONLAR HARCAYIP HEYKELLER AÇMIYORUZ”
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven ise,TBMM’de bütçe çalışmalarının başladığını ve Vekiller ile birlikte 15 gün boyunca bütçe için çalışacaklarını ancak bugünkü (dünkü) açılışta birlikte olmanın mutluluğunu yaşadığı belitti. Yurdunuseven, “Türkiye’nin bütçesini yapıyoruz ama biz dedik ki Afyonkarahisar’daki bu açılış bizim için çok önemli Sayın vekilimiz ile birlikte bu açılışı gerçekleştirip en kısa zaman da TBMM’de çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sayın Belediye Başkanımız söz vermişti gerçekleştiriyor. Gerçekleştirdiği için çok mutlu çok gururlu bizde onun arkasındayız. Bir yandan siyasi çalışmalarımıza devam ediyoruz bir yandan da buradaki siyasi çalışmalarımızla tüm siyasete tüm Belediye başkanlarımıza destek olmaya gayret ediyoruz. Buradan benim özellikle büyüdüğüm havasını soluduğum, suyunu içtiğim bu topraklara bizim tüm vekiller, tüm Belediye Başkanları olarak Afyonkarahisar’a çok büyük bir vefa borcumuz var. Çünkü biz buraların yemeğini yedik, suyunu içtik havasını soluduk bunun karşılığında da mutlaka vefamızı gösteriyoruz. İşte burada bugün (dün) açılışını gerçekleştireceğiz. Çok değerli Belediye Başkanımız 50’ye çıkarttı çıtayı inşallah onunda iki buçuk yıl dönemi içerisinde faaliyete geçirmek için bizde siyaseten üzerimize ne düşerse, ne gerekiyorsa destek olmaya devam edeceğiz. Bizler birilerinin yaptığı gibi milyonlar harcayıp heykeller, heykelcilikler açmıyoruz. Burada halkımıza hizmet edecek bir hizmet var. Bunu dışında 30’a yakın vatandaşımızın hizmetini sunacağımız çalışmalarımız var. Önümüzdeki dönemde bunları da çok hızlı bir şekilde gerçekleştireceğiz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Umuyorum kazasız belasız geçişler olur.” şeklinde konuştu.
“OLMAZ DENİLENİ YAPAN BELEDİYE BAŞKANIMIZI
TEBRİK EDİYORUM”
Alt geçidin 5,5 ay gibi kısa bir sürede tamamlamasının inanılması zor bir durum olduğuna değinen Vali Gökmen Çiçek, “Son zamanlarda her haftaya güzel bir müjde ile başlıyoruz. Afyonkarahisar’ı daha ileriye götürmek için birlik ve beraberlik içinde kararlı bir şekilde çalışıyoruz. Bu açılışın bir önemi de tamamlanma süresi. Böyle bir yapının 5 buçuk ay gibi kısa sürede ortaya çıkması inanılmaz bir durum. Olmaz denileni yapan Belediye Başkanımızı tebrik ediyorum. Her zaman buradaydı inşaatı inceledi, kontrollerde bulundu. Gece gündüz titiz bir takip ile bu muhteşem eseri hizmete aldı. Problemsiz ve sıkıntısız bir şekilde söz verdiği zamanda bu yatırımı şehrimize kazandırdığı için Başkanımıza sonsuz teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
TOPLAM UZUNLUK 265 METRE
Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından kurdele kesimi yapılarak alt geçitte incelemelerde bulunuldu. Direksiyon başına geçen Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Vali Gökmen Çiçek ve protokol üyeleri ile birlikte alt geçidi trafiğe açtı.
İhale süresi 195 gün olarak belirlenen alt geçit 165 günde tamamlandı. 17 Mayıs 2021 tarihinde başlayan çalışmalar 5,5 ay sürdü. Konforlu ve güvenli seyahat imkânı sunacak aynı zamanda Afyonkarahisar’ın trafik yoğunluğunu azaltacak karayolları alt geçidinin toplam uzunluğu 265 metre.

 

ŞÜKRÜ ÇELİKALAY KİMDİR?

Tam adı İsmail Şükrü olan bu değerli insan 1876 yılında Afyonkarahisar`da doğdu. Dava Vekili Mehmet İzzet Efendi`nin oğludur. İlköğrenimini Sübyan mektebinde, orta öğrenimini ise Rüştiye`de tamamladı. O sıralarda Afyonkarahisar`da bulunan Teğmen Hasan Şükrü Efendi`den özel olarak Cebir ve Kozmografya dersleri aldı. Daha sonra öğrenimini medresede sürdürdü. Müftü Ali Feyzi Efendi`nin derslerine devam ederek ondan 1902`de müderrislik icazeti aldı. Ayrıca Ziraat Fen Memuru Tahsin Bey`den özel olarak ziraatle ilgili dersler de aldı. Bu arada ders aldığı konularla ilgili araştırmalarda bulundu. Elde ettiği bilgileri kendi çiftliğinde denedi. Orak, çapa, silindir ve tohum atma gibi zirai iş makinalarının geliştirilmesiyle ilgili çalışmalar yaptı.
13 Mart 1909`da Afyonkarahisar Öğretmen Okulu`na Öğretmen olarak atandı. 13 Ekim 1911`de okulun Müdürlüğüne getirildi. 1 Mart 1912`de medreselerin ıslahı için kurulan komisyonda görevlendirildi. 20 Ekim 1915`te Darülhilafe Medresesi`ne öğretmen oldu. Bu arada, 1908`de İttihat ve Terakki Fırkası`nda politikaya girerek parti yönetiminde aktif görevler aldı.
İzmir`de 15 Mayıs 1919`da Yunan işgalinin başlaması üzerine, Milli Mücadele`ye katıldı. Kuvayı Milliye teşkilatının kurulmasına öncülük etti. Bir yandan topladıkları gönüllüleri cepheye sevk etmekle beraber İngilizlerin işgali altındaki depolardan gizlice silah ve cephane tedarik etti. Bu silahlarla milis kuvvetleri silahlandırdı. Ayrıca cami kürsülerinden yaptığı vaazlarıyla, ulusal harekâtın amaç ve hedefleri konusunda halkı aydınlattı.
Ayrıca Afyonkarahisar Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti`nin kuruluşu ve faaliyetlerinde de görev aldı. TBMM. 1. döneminde Karahisar-ı Sahip (Afyonkarahisar) milletvekili seçildi ve 23 Nisan 1920`de yapılan açılış töreninde hazır bulundu. O arada İstanbul’daki Osmanlı yönetiminin, Ankara`da toplanan meclisin meşru olmadığı yolundaki propagandalara karşı Hacıbayram Camii ve Zincirli Camide vaazlar vererek halkı aydınlatma çabasını sürdürdü. Mecliste Defter-i Hakani (Tapu-Kadastro), Adalet ve İrşad Komisyonlarında da görev yaptı.
İsmail Şükrü Hoca bütün bu çalışmaları yaparken, öte yandan Ankara ve çevresinden topladığı gönüllülerden oluşan bir birlik teşkil edip, Kütahya-Eskişehir-Afyonkarahisar cephesinde görev aldı. “Çelik Alay” adı verilen bu birliğin adı, daha sonra, Atatürk tarafından İsmail Şükrü’ye verildi.
Milli Mücadelenin önemli komutanlarından Ali Fuat (Cebesoy) Paşa, yayımladığı anı kitabında, Çelik Alay’dan şöyle bahsetti: “Anadolu`nun muayyen bir kısmını elde tutabilmenin ilk şartı, başında olduğum 20. Kolordu`nun sahası içinde olan Isparta-Afyonkarahisar-Eskişehir hattını elde muhafaza edebilmekti. Eskişehir`de İngilizler vardı. Eğer Isparta ve Afyonkarahisar`ı muhafaza edebilse idik, Eskişehir`deki İngilizleri atmak mümkündü. Isparta ve Afyonkarahisar`da milli kuvvetleri teşkil edebilme faaliyetimize lüzum kalmadı: Bu iki şehrimizde, iki din adamı, başı sarıklı iki mücahit başa geçmişler ve milli kuvvetleri tecrübeli kumandan siyaset ve basireti ile teşkilatlandırmışlar ve ilk anda yadırganacak bir kararla kumandayı da bizzat ellerine almışlardı. Isparta`da Hafız İbrahim Efendi, Afyonkarahisar`da Hoca İsmail Şükrü Efendi¦”
Haziran 1920`de Yunan ordusunun Alaşehir`i işgal etmesi üzerine Milli Savunma Vekili Fevzi Çakmak`ın ordu bünyesinden katkıları ve bizzat İsmail Şükrü Hoca`nın halkı teşvik ederek topladığı 700 kadar silah, 600 kadar mücahit ve 120 atla İzzettin Bey`in komuta ettiği Uşak cephesinde bir müdafaa hattı tesis etti. Çelik Alay Yunan ileri harekatını dokuz ay uğraştırarak düzenli ordunun hazırlanmasını sağladı, İtalyanların Isparta ve çevresinde barınmasını imkansız kıldı. Düzenli ordunun kurulması üzerine “Çelik Alay” 68. Alay içinde yer aldı.
Cephedeki görevini başarıyla tamamlayan İsmail Şükrü Hoca daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisine ve Şeriye-Evkaf Komisyonu`ndaki görevine döndü.
Kaleme aldığı “Hilafet-i İslamiye ve Büyük Millet Meclisi” adlı risalede mevcut bazı yazıların Ceza Kanununa göre suç teşkil etmesi dolayısıyla hakkında kovuşturma yapılmak üzere dokunulmazlığının kaldırılması, Adliye Vekaleti’nin 18 Ocak 1923 tarihli yazısıyla istendi ise de, 5. Şubece yapılan soruşturma sonucu verilen 14 Şubat 1923 tarihli rapor üzerine, buna lüzum görülmedi.
İsmail Şükrü Hoca, TBMM oturumlarında, 14`ü gizli oturumlarda olmak üzere 65 konuşma yaptı. 6 soru, 3 gensoru önergesi verdi. İktisat Vekili (İzmit Milletvekili) Sırrı Bellioğlu hakkındaki gensoru önergesi, Vekile güvensizlik ile sonuçlandı. Harp Kazançları Vergisinin Tahsiline Dair Kanuna Bazı Hükümler Eklenmesi hakkındaki Amasya Milletvekili Ömer Lütfi Yasinile birlikte yaptığı teklif, Hükümetin de katılmasıyla 23 Ağustos 1922`de 251 sayılı Kanun olarak kabul edildi.
Büyük Önder Atatürk’ün liderliğinde Türkiye Cumhuriyeti kurulurken, elbette değişik fikir anlaşmazlıkları oldu. Bu da elbette doğaldı. Zira kanunlar yapılırken ittifak sağlamak mümkün olmuyordu. Bu yüzden, ikinci dönem milletvekili seçimleri yapılırken, birinci mecliste görev yapan milletvekillerinin bazıları Meclis dışında kaldı. Bunlardan birisi de maalesef Çelikalay Komutanı, İsmail Şükrü Hoca idi…
Şükrü Hoca’nın Milletvekilliği sona erince Afyonkarahisar’a dönerek vaizlik hizmetine devam etti. 25 Aralık 1950 tarihinde de Afyonkarahisar’da vefat etti. Hoca evli ve iki çocuk babası idi.
TBMM, Milli Mücadeledeki hizmeti ve kahramanlıkları nedeniyle İstiklal Madalyası`yla ödüllendirildi…

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti