Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Adli tatilde süreye dikkat!

Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, 20 Temmuz 2023’de başlayıp 1 Eylül 2023 tarihinde sona erecek olan Adli Tatil’de süre ile ilgili iş ve işlemlere dikkat edilmesini hatırlatarak lüzumu halinde avukatlardan profesyonel hukuk yardımı alınmasını önerdi.

Afyonkarahisar Baro Başkanı Av.

 

Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, 20 Temmuz 2023 tarihinde başlayıp 1 Eylül 2023 tarihinde sona erecek olan Adil Tatil sürecinde yürütülecek adli iş ve işlemlerle ilgili hatırlatmada bulundu.

“SÜREYE BAĞLI İŞLEMLERDE ZAMAN AŞIMI ÖNEMLİ”

Av. Turgay Şahin, Adli Tatil döneminde bazı mahkemelerin duruşmalara ara verdiğini, bazı mahkemelerin doğası gereği duruşmalara devam ettiğini söyledi. Şahin, “Adli tatilde hukuki işlemlerin bir kısmı için süreler duruyor. Ama bazı yargı yollarında, sürelerin durmadığını ve kanundan kaynaklı sürelerin adli tatil boyunca işlemeyeceği, ama hâkimin verdiği sürelerin ise devam edeceğini hatırlatmak isterim. Bu anlamda artık sosyal medya da, internet üzerinde, adli tatilde devam edecek işler ile duracak işlemler konusunda yeterli bilgi var. Ama işlerini kendisi takip eden vatandaşların bu konuda dikkatli olmasını ve gerektiğinde de vatandaşlarımızın avukatlardan bu konuda yardım ve bilgi almalarını öneririm. Çünkü süreye bağlı olan işlemlerde hak düşürücü, zaman aşımı süresi göz önüne alındığında ciddi bir hak kaybına neden olabilecektir. Adli tatil süresinin kısaltılması ya da kaldırılması için bir çalışma başlatıldı. Ama görüldü ki hâkimlerin düzenli olarak bu süre içinde izinlerini kullanması aslında yargıyı yavaşlatmıyor. Tam tersi görüldü ki adli tatil ileride keyfi ya da karışık olarak izin kullanmaların önüne geçiyor. Böylece adli tatilden sonraki sene içinde iş ve işlemlerin daha düzenli olarak görülmesini sağlıyor. O yüzden adli tatil eski hale getirildi. Bir kısaltılmış adli tatil uygulaması denendi. Ama bunun çok da yargıya fayda sağlamadığı görüldü. O yüzden adli tatilin yerleşik, geleneksel uygulaması, yargı camiasının özellikle hâkim ve savcıların izinlerinin belli aralıklarla kullanılmasını zorunlu hale getiren şekilde işlemektedir. Adli tatil iznini kullanan hâkimler bir sonraki adli tatile kadar bir daha mazeret ve sağlık ihtiyacı dışında ki bunları izinden saymıyoruz bir daha izin kullanmıyorlar. Böylece kesintisiz bir yıl boyunca vatandaşa ve adalete hizmet etmek durumunda oluyorlar.” dedi.

“ADLİ TATİL SÜRECİ HAYIRLARA VESİLE OLSUN”

Turgay Şahin, sözlerini şöyle tamamladı: “Adli tatil sürecinden yararlanan yargı mensupları adli yıl boyunca verimli hizmet vermektedir. Bu anlamda adli tatil yargıyı düzene koyan bir uygulamadır. Adli tatilin bu sürede istirahat edecek olan yargı mensuplarıyla, çalışacak olan yargı mensuplarına hayırlı olmasını dilerim. İnşallah yeni adli yıl başladığında dinlenmiş olanlar bütün enerjileriyle, şevkleriyle ve gayretleriyle kesintisiz bir şekilde adaletin tecellisi için gayret ederler. Adli tatil sürecinde mecburen çalışmak zorunda olan hâkimlerimiz var. Çünkü doğası gereği çalışan mahkemelerimiz var. Tabii savcılarımız da var. Onlar da izinlerini adli tatilden sonra kullanacaklar. Onlar içinde inşallah gerekli izinlerini kullanıp kalan mesailerini, adalete ve Türk milletine hizmette geçirmelerini diliyorum.”

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti