Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon artık turizm şehri – Kocatepe Gazetesi

2. Gastro Afyon Lezzetler
Afyon artık turizm şehri

2. Gastro Afyon Lezzetler Festivali 2019 açılışı dün öğleden sonra Park Afyon AVM yanındaki alanda gerçekleşti.
“AFYON DANA YAKMA İLE GÜNDEME OTURDU”
Açılış töreni öncesi festival alanını gezen Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, geçen yıl pişirilmesi esnasında yanan ve festivalin tanıtımına katkı sağlayan 200 kilogramlık dana çevirmenin bulunduğu noktada çevirmeye “Kahramanız burada” dedi. Festival hakkında açıklama yapan Tutulmaz, “Geçen yıl bilindiği üzere bir dana yakma merasimi vardı. Dana yakma ile muhabir Satılmış Akkaş kardeşimizin sayesinde Türkiye’nin gündemine oturduk. Bu yıl danamız başrolde. Ama bu yıl yanacak mı? Yanmayacak mı? Hep beraber göreceğiz. Biz sadece dana ile değil. Bütün lezzetlerimiz ile vatandaşlarımızın beğenisine çıktık. Afyonkarahisar turizmin merkezidir. Turizm denince akla lezzet gelir. Onun için bütün Afyon’un lezzetlerine herkesi bekliyoruz” diye konuştu.
Vali Tutulmaz, “Dana çevirme ile herkes fotoğraf çektiriyor sizde çektirecek misiniz?” sorusunu, “Evet bizde hep birlikte fotoğraf çektireceğiz.” şeklinde cevaplandırdı. Tutulmaz, beraberindeki katılımcılarla dana çevirme önünde festival anısına fotoğraf çektirdi.  

 
AFYON LOKUMU TADINDA FESTİVAL
Afyonkarahisar’ın mutfağını ve yöresel lezzetlerini dünyaya tanıtacak 2. Gastro Afyon Lezzet Festivali Afyon Efelerinin gösterisiyle başladı. 2. Gastro Afyon Lezzetler Festivali 2019 açılışında Türkiye Aşçılar Federasyonu Milli Takım Direktörü Öğretim Görevlisi Şef Ozan Güngör tarafından yabancı katılımcılar isimleri okunarak takdim edildi. Festivalin açılış konuşmasını Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Hamza Kalkan yaptı. Türkiye’nin farklı kültürlerle zenginleşerek geliştiğini belirten Kalkan, “Ülkemiz insanlık tarihine damga vurmuş bir medeniyetin mirasçısıdır. Bu miraslardan biri de mutfaklarımızdır. İnşallah Gastro Afyon Lezzet Festivali ile hak edilen yere geleceğiz. Yeni nesilleri bu şuurla yetiştirmeliyiz. Mecburiyetimiz bu amacı gerçekleştirirken Anadolu’nun en güzel ve renkli kültürüne sahip Afyonumuzun tanıtımına katkı sağlamış bulunacağız. İnşallah Afyon lokumu tadında bir festival gerçekleşmesini temenni ediyorum.” dedi. Kalkan festivalin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
“AFYON GASTRONOMİ ŞEHRİ OLMAYI HAK EDİYOR”
Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz, festival süresince Afyonkarahisar’ın coğrafi işaret tescilli ürünleri, coğrafi işarete aday ürünler ve aday olması düşünülen ürünler ile yemekler hazırlanacağını vurguladı. Bu yemeklerin katılımcılara ikram edileceğini belirten Açıköz, “Gastronomi festivalleri son dönemlerde oldukça ilgi görüyor. Afyonkarahisar gastronomi şehri olmayı hak eden bir il. Bugün büyükelçilerimiz, şeflerimizde burada ne kadar zengin bir mutfak olduğunu görecektir. Gastro Afyon Lezzet Festivalinin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, festivalin hayırlı olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.
“GASTRONOMİ ALTERNATİF TURİZM”
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven’in konuşmasının ardından törenin son konuşmasını Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz yaptı. Bu yıl 2’incisi düzenlenen Gastro Afyon Lezzet Festivali ile şehrin önemli bir değerine vurgu yapmak istediklerini açıklayan Tutulmaz şöyle konuştu:
“İlimizi tanımlarken termalin mermerin, zaferin ve lezzetin merkezi diye tanımlıyorduk. Son yıllarda sağlık ve sporun merkezi kavramlarını de ekledik. Çok yönlü olarak ilimizin değerlerini tanıtmaya ve bu değerleri işe, aşa dönüştürmeye başladık. Son dönemde turizmin çok yönlü olarak gelişmekte olduğunu görüyoruz. Geçmişte turizm sadece deniz ve kültür turizmi olarak ele alınıyordu. Ancak ��imdilerde bu alanda tıkanma meydana geldi. İnsanların farklı şeyleri keşfetme güdüsü, ihtiyacı ortaya çıktı. Bunun bir sonucu olarak ta alternatif turizm yolları daha da gelişmeye başladı. Gastronomi de geleneksel turizmin yanında alternatif turizminin konusu oldu. Gelenekseldi çünkü her gidilen yerde yeme içme kültürüne bakma, onu deneme ve arkasından onları değerlendirme de toplumların genel olarak alışkanlığı içerisindeydi. Ancak son yıllarda sadece Gastronomi anlamında gezilerin olduğunu görüyoruz.”

 
“KÜLTÜR YAŞATILIYOR KAZANÇ İMKÂNI DA VAR”  
Afyonkarahisar’ın yol üstü turizminde önemli bir il olduğunu belirten Tutulmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir taraftan tarih boyunca önemli kültürlere ev sahipliği yaparak lezzet kültürüne farklı bir katkı sağlamış, bir taraftan da günümüzde çok sayıda kişi ilimizden geçmek suretiyle lezzetlerimizi tatma imkânı bulmaktadır. Bu durum aslında çok yönlü olarak elimizi güçlendiriyor. Hem geleneksel kültürümüzü yaşatmamıza, hem de bundan belirli bir parasal değer kazanma imkânımız var. Yani ürettiğimizi satabiliriz. Günde buradan neredeyse bir milyona yakın insan geçiş yapıyor. Bu aslında ilimiz adına önemli bir nimettir. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Otellerimize çok sayıda misafir geliyor. 27 bin yatak kapasitemiz var. Bu yatak kapasitemizin önemli bir oranda doluluk oranıyla devam ettiğini gördüğümüzde gastronominin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor.  Festivale gelen şeflerimiz lezzetlerimize yenilikler ekleyebilir. Bu şeflerimizden faydalanabilirsek geleneksel mutfağımızın yanında yeni mutfaklara da sahip oluruz. En önemli hususta; Çok sayıda öğrencimiz burada aşçılık ve mutfak eğitimi alıyor. Öğrencilerimizin şeflerimizle teması onları motive edecektir.”

 
“AFYON ARTIK TURİZM ŞEHRİ”
Afyonkarahisar’ı marka şehir haline getirmek için gayret edildiğini söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz, Gastro Lezzet Festivalinin bunun parçası olduğunu kaydetti. Okuduğu bir makalede turizm denilince akla sadece Antalya, İzmir, Muğla ya da Afyon mu gelmeli ifadesinin kendisini çok mutlu ettiğini söyleyen Tutulmaz, “Benim de yapmak istediğim buydu. Artık turizm denince akla ilk gelen il Afyon oluyor. Bu bizleri oldukça mutlu etti. Bu kendiliğinden olmadı. Son 15 yılda yapılan yatırımlar, son iki yılda yaptığımız tanıtım faaliyetleri ile Afyonkarahisar artık bir turizm şehridir. Artık turizm denince akla gelen 5-6 vilayetten birisi de Afyonkarahisar’dır. Ne kadar övünsek azdır. Ben öncelikle Türkiye Aşçılar Federasyonuna, Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneğine, valiliğimiz bünyesinde çalışan ve bu festivale emek veren arkadaşlarıma, kamu, kurum ve kuruluşlarına, üniversitelerimize teşekkür ediyorum. Halkımız ve esnafımız destek oldukça bu etkinlik kalıcı olacaktır.” dedi.
3 TON AŞURE İKRAM EDİLDİ
Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve misafirler Afyon mutfağından lezzetlerin yer aldığı stantları ziyaret ettiler. Mutfak atölyelerini, haşhaş ezme standı, kadınların sıcak sıcak hazırladığı hamur işleri lezzetlerini, Afyon yumurtasının çeşitlerini, Afyon sucuğu pişirilen standı protokol üyeleriyle birlikte ziyaret eden Vali Mustafa Tutulmaz, emeği geçen ve festivale destek olan herkese teşekkür etti. Festival kapsamında pişirilen 3 tonluk aşure büyük ilgi gördü. Aşure dağıtımı sonrası sema gösterisi sunuldu. Profiterolden yapılan Afyon kalesi, lokumdan yapılan Türkiye haritası, kaymak ve muzun birleştirildiği yeni lezzet, kabak süslemeleri ve dana çevirme en çok ilgi gören stantlar oldu.  
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti