Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Afyon Belediyesi yargıyı nasıl görmezden geldi?”

“Afyon Belediyesi yargıyı nasıl görmezden geldi?”

İYİ Parti İl Başkanı Mehmet İnkaya, yargı kararıyla mahalleden tekrar köye dönüşen köy muhtarlıklarına tüzel kişiliklerinin neden şimdiye kadar iade edilmediğini sordu. İnkaya, “Afyon Belediyesi yargıyı nasıl görmezden geldi?” dedi

 

İYİ Parti İl Başkanı Mehmet İnkaya partide dün öğlen düzenlediği basın toplantısında ma-halle statüsünden tekrar köy statüsüne dönen on köyün durumunu yorumladı.
“MAHALLEYE DÖNÜŞTÜRME UYGUN GÖRÜLMEDİ”
Mehmet İnkaya, 2014 yılında merkeze bağlı olan on köyün mahalleye dönüştürülüp, Resmi Gazete’de Küçükçobanlı ve diğer köylerin köy tüzel kişiliğinin kaldırılarak, Afyonkarahisar Belediyesi’ne dâhil edilmesi kararnamesinin yayınlandığını kaydetti. İnkaya, “Kararnamenin iptali davasını, 2013 – 759 sayılı müşterek kararnamenin iptaline dair Küçükçobanlı halkı ve bir vatandaş, Resmi Gazete’de yayınlanan karara itiraz davası açmıştı. Açılan itiraz davası sonucu, Danıştay’dan kasıt niyeti ve bilirkişi; yerinde köyde, inceleme yapmıştı. Bilirkişinin sonuç olarak görüşü, dava konusu işlemin Afyon kentinin, planlanmış gelişme kararı ile tutarlılık göstermediğine kanaat getirmiş tüzel kişiliğin kaldırılması köyün, iktisadi ve sosyal sürdürülebilirliğini ortadan kaldıracağına kanaat getirmişti. Diğer taraftan, sulak alanların, meraların, tarımsal alanların korunması, kırsal peyzajın bozulması gibi, çevresel olumsuzluklara neden olacağını belirtmişti. Kısacası kamusal yarar, şehircilik ilkeleri ve planlama esasları açısından, söz konusu Resmi Gazete’de yayınlanan, ‘köylerin merkeze dâhil edilerek mahalleye dönüştürülmesi uygun değildir’ diye bilirkişi raporunda bu şekilde açıklamıştı.” dedi.
“MAHALLELER TEKRAR KÖYE DÖNÜŞTÜ”
Konu ile ilgili keşfin 2018 yılında yapılıp, 26 Aralık 2018 tarihinde Yürütmenin durdurulması kararı verildiğini hatırlatan İnkaya, “Afyonkarahisar Belediyesi ve İçişleri Bakanlığı karara itiraz etmiş itirazları reddedilmiştir. Konu ile ilgili dosyanın karara çıkması 10 Şubat 2020 tarihinde Küçükçobanlı tüzel kişiliği ve bir vatandaş davacı olmuş, davalı ise İçişleri Bakanlığı, davaya müdahil olan taraf da Afyonkarahisar Belediyesi olmuştu. Mahkeme dava sonucu olarak, Resmi Gazetede yayınlanan kararnamenin, iptaline karar vermiş. Mahkeme Resmi Gazete de yayınlanan kararı bozdu ve gerekçeli kararını yazarak, onayladı. O dönem merkeze dâhil edilerek, Afyonkarahisar’ın mahallesi olan Ataköy, Erenler, Akçin, Bayatçık, İsmail köy, Küçükçobanlı, Çakırköy, Sadıkbey, Demirçevre ve Kışlacık mahalleleri bu kararla tekrar köye dönüştüğünü biliyoruz.” diye konuştu.
“KÖYLERİN TÜZEL KİŞİLİK
HAKLARINI İADE EDİN”
“Şimdi İYİ Parti olarak soruyoruz; Yargı kararına neden uyulmadı? Köy muhtarlıklarına tüzel kişilikleri neden şimdiye kadar iade edilmedi?” soruların soran İnkaya şöyle konuştu: “Köylerden su parası tahsilâtınız Afyonkarahisar Belediyesi’ nin hakkı mı? Köylerde köy tüzel kişiliği malları olan arsa, koruluk, mera, çayır v.b gelirlerini köy tüzel kişilikleri mi alıyor, yoksa Afyon Belediyesi mi alıyor? Köy özelliğini kaybetmiş örneğin, Erenler(Kumarlaş) köyümüzde yapı denetim, fen işleri, yapı izin ve yasaklarını nasıl yürütüyorsunuz? Köy Muhtarlıkları ile yapılan toplantıyı yerel basından duyduk. Köy Muhtarları yargı kararına rağmen nasıl görüş sundular? Afyon Belediyesi yargıyı nasıl görmezden geldi? Afyon Belediye Meclisince alınan köylere taşıma hizmeti, çöp toplama hizmeti götürmeniz, yasal mı? Afyonkarahisar Belediyesince köylere yapılan hizmetlere karşı değiliz. Hatta Belediye Meclisinde görüşülen bu konuya İYİ Parti ve Millet İttifakı üyeleri olumlu görüş belirttiler. Ancak yaşanan yaşatılan keyfiyete dikkat çekiyoruz. Yargı kararları bir üst mahkemeye itiraz etmekle de uygulamamak yapılamaz. Köylerin tüzel kişilik haklarını iade edin. Afyonkarahisar Belediyesi köylere yardım yapacaksa yapsın. Hukuk herkese lazımdır. Bir gün size de lazım olur diyor, geçmiş Kurban Bayramınızı tekrar kutluyorum.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi