Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon Katı Atık Tesisi Çevrecilikte Örnek Oldu

Afyonkarahisar Çevre Hizmetleri Birliği Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi 2023 yılı içerisinde de Evsel Katı Atıkların geri dönüşümü ve çevreci belediyecilik anlamında Türkiye’de ön sıralarda yer aldı.

Afyonkarahisar Çevre Hizmetleri Birliği

Afyonkarahisar merkez ve 17 ilçe, 60 belediye ve İl Özel İdaresine bağlı 420 köy olmak üzere iln tamamına katı atık hizmeti veren Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi çevre ve insan sağlığı için tehdit olan “katı atık sorunu” nu ortadan kaldırdı.

19 BİN 500 MEGA WAAT ELEKTRİK ÜRETİMİ YAPILDI

Tesise gelen evsel katı atıklar içerisinde ısıl değeri yüksek atıklar ayrıştırılarak alternatif çevreci yakıt üretilerek, Biyometanizasyon Tesisi ile organik atıklardan enerji ve elektrik üretimi yapılıyor. Geri dönüşümü mümkün kağıt-karton, metal, cam, plastik gibi atıklardan hammadde elde edilerek geri kazanım sağlanıyor. Böylece büyüyen ve gelişen ülke ekonomisine büyük ölçüde katkılar sağlanıyor. Tesise gelen atıkların türlerine göre ayrıştırıldığı ve geri dönüşümünün yapıldığı Katı Atık Ön İşlem Tesisinde 2023 yılında kâğıt-karton, plastik, metal, cam gibi geri dönüştürülebilir toplam 2.204,50 ton atığın geri dönüşümü sağlanarak doğanın kirlenmesi önlenmiş, atıklar ekonomiye geri kazandırıldı. Organik atıklardan elektrik üretimi sağlanan Biyometanizasyon Tesisinde 59.507 ton organik atığın işlenmesi ile elde edilen biyogazdan ve 2009 yılından bu yana işletilmekte olan düzenli depolama sahasından geçtiğimiz yıl 119.000 ton atığın depolanmasından elde edilen biyogazdan 17 bin 900 hanenin yıllık elektrik tüketimine denk gelen 19.500 Mega watt elektrik üretimi yapıldı.

22 BİN TONLUK ATIKTAN YAKIT ELDE EDİLDİ

Katı atıklar içerisinde gelen ısıl değeri yüksek atıkların hammadde olarak kullanıldığı Atıktan Türetilmiş Yakıt Tesisinde 22.000 ton ısıl değeri yüksek atık son teknoloji makinelerle ayrıştırılarak yakıt elde edildi. Çimento fabrikaları fosil yakıt yerine bu yakıtları kullanarak hem çevreye katkıda bulunuldu,  hem de ekonomik olarak tasarruf  edildi. Biyometanizasyon Tesisi ve Atıktan Türetilmiş Yakıt Tesisi ile geçtiğimiz yıllara kıyasla düzenli depolama alanına gönderilen atık miktarında azalma sağlandı. Afyonkarahisar’da 2023 yılında 192 bin ton atık üretilmiş ve bu atıkların yüzde 37’sini geri kazanılarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2023 yılı geri kazanım hedefi olan yüzde 35 oranı yakalandı.  Böylelikle düzenli depolama lotlarından 160 bin metreküplük alan tasarrufu sağladı. Söz konusu alan 64 olimpik yüzme havuzu büyüklüğündedir. Şehrin hastane, sağlık ocağı, poliklinik vb. noktalarından çıkan tıbbi atıkları da yine Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi alanında hizmet veren Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisinde son teknoloji makinelerle insan katkısı olmadan sterilize edilmekte ve tamamen zararsız hale getirilerek bertarafı sağlanıyor. Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi ayrıca çevre illerimize de hizmet sağlamaktadır. 2023 yılı içerisinde toplam bin 698 ton tıbbi atık sterilize edilerek bertarafı sağlandı.

SEKİZ AYRI NOKTADA TRANSFER İSTASYONLARI BULUNUYOR

Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisinin Afyonkarahisar il genelinde 8 ayrı noktada Katı Atık Transfer İstasyonları bulunuyor. Her ilçe, köy ve kasaba kendisine en yakın transfer istasyonuna atığını getirip atık miktarlarını kayıt altına aldırarak istasyonda bulunan tırlara naklediliyor. Bütün ilçe, belde kasaba, köylerin atık miktarları kayıt altına alınıyor. Transfer istasyonları sayesinde katı atıklar, şehrin çeşitli noktalarından merkez tesise birçok çöp aracı gelmesi yerine tırlarla geliyor. Sayı olarak bakmak gerekirse trafiğe yaklaşık 21 bin çöp aracının çıkması yerine sadece 3 bin adet tırla katı atıklar merkez tesise taşındı.  Böylece hem trafik sorunu oluşmadı hem de emisyon salınımının önüne geçilerek yine doğamızın temiz kalmasına katkıda bulunuldu. Tesisin çalışmaları neticesinde şehrin hiçbir noktasında vahşi çöp depolama alanı kalmadı. Günlük ortalama 500-550 ton evsel katı atığın alındığı tesiste katı atıklar sorun olmak yerine hem elektrik üretiminde kullanılıyor hem de hammadde olarak geri dönüştürülüyor. Tesisin ülke ekonomisine katkısıyla birlikte çevreye, doğaya katkıları paha biçilemez konumda olduğu dikkat çekiyor.