Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon Lisesi’nde “Demirel” hüznü – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Afyon Lisesi'nde "Demirel" hüznü

Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in vefatı, 1940-1941 eğitim öğretim yılında mezun olduğu Afyon Lisesi’nde de üzüntüye neden oldu

Ankara’da tedavi Gördüğü hastanede solunum yolları enfeksiyonu ve kalp yetmezliği nedeniyle 91 yaşında hayatını kaybeden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Afyonkarahisar’da mezun olduğu Afyon Lisesi’nde hüzün hakim. Okuldan mezun olan iki Cumhurbaşkanı’ndan biri olan 9. Cumhurbaşkanı Demirel, 1940-1941 eğitim öğretim yılında 88 okul numarası ile liseden mezun oldu. Demirel’in mezun olduğu okulda bulunan okul müzesinin bir köşesi Süleyman Demirel köşesi olarak düzenlendi. Köşede merhum Cumhurbaşkanı Demirel’in diploması, yağlı boya tablosu, okulu ziyaret ettiğinde çekilmiş olan bir fotoğraf ve okula hediye ettiği ve içinde imzasının bulunduğu efsane fötr şapkası sergileniyor.
AFYON LİSESİ’NE
EK BİNALAR YAPTIRDI
Afyon Lisesi Okulu Müdürü Turgay Bingül, okulun mezunları arasında bulunan en ünlü simalardan birinin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel olduğunu belirtti. Ölüm haberini üzüntüyle öğrendiklerini ifade eden Bingül, ” 9. Cumhurbaşkanımızı Süleyman Demirel’in vefat haberini aldık. Afyon Lisesi mezunu olan Demirel’in ölüm haberi bizleri derinden üzdü. Kendisine daha önce burada bir müze oluşturmuştuk. Burada Demirel’in bir köşesi vardı. Bu köşeyi daha da düzenleyerek karnesi, diploması, notlarının tamamı buradadır. Kendisinin çok başarılı olduğunu, Afyon Lisesi’nde çok başarılı bir öğrenci olduğunu görüyoruz. Bu üzüntülü haberden sonra birçok vatandaşımızın okulumuzdaki müzemizi geleceğini tahmin ettiğimiz için bizde hazırlıklarımızı ona göre tamamladık. Süleyman Demirel Afyon Lisesi’ne çok büyük önem verirdi. Okulumuza ziyaretlerde bulundu. 1997 yılında Cumhurbaşkanlığı döneminde okulumuza ek binalar yaptırarak büyük hizmetlerini gördük” dedi.
ÖĞRENCİLİK YILLARI
BAŞARILARLA DOLU
Süleyman Demirel’in, anı köşesinde sergilenen diplomasında derslerinin tamamına yakınının notunun 10 üzerinden 10 olduğu dikkati çekiyor. Okulun 88 numaralı öğrencisi Demirel’in, edebiyat, sosyoloji, tarih, coğrafya, cebir, geometri, astronomi, fizik, kimya, yabancı dil ve askerlik derslerinden 10, tabiat bilgisinden 9, jimnastikten ise 7 alarak mezun olduğu görülüyor.
İSLAMKÖY’DE
TOPRAĞA VERİLECEK
Süleyman Demirel’in İslamköy’de defnedileceği alan önceden belirlenmişti. Süleyman Demirel Demokrasi Müzesi ve Külliyesi’nin de bulunduğu İslamköy’ü yukarıdan gören Çalca Tepe’de, Demirel için yaklaşık 10 metrekarelik ve 3 metre derinlikte anıt mezar yeri geçen yıllarda hazırlanmıştı. Demirel’in önce İslamköy Mezarlığı’nda bulunan aile kabristanlığındaki eşi Nazmiye Demirel’in mezarının yanına, sonra anıt mezar yapılacak alana mı defnedileceği, yoksa doğrudan Çalca Tepe’de hazırlanan yere mi defnedileceği henüz netlik kazanmadı. Demirel’in cenazesi devlet töreninin ardından cuma günü İslamköy’de toprağa verilecek. (Kocatepe Haber Merkezi)

Fotoğraflarla Afyon ve Demirel

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in adını taşıyan ve
Isparta-İslamköy’de açılışı yapılan ‘Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nde sergilenen fotoğraf ve belgeler, Demirel’in 90 yıllık yaşamından kesitler sunuyor

Bu fotoğraflar arasında Demirel’in Afyonkarahisar’da çekilmiş pozları da var. İlk iki kare Demirel’in ortaokul ve lisede yatılı olarak okuduğu yıllarda Afyon Lisesi bahçesinde çekilmiş fotoğrafları. 3. kare ise dönemin Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel’in Afyon Hükümet Konağı önünde, Afyonlularca karşılanışı görülüyor.
Diğer fotoğraf karesinde ise eski Cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel Afyon Lisesi’nde öğrenim gören arkadaşlarıyla birlikte Anıtpark Utku Anıtı önünde görülüyor.
Son fotoğraf karesi ise Demirel’in 2006 yılında Afyonkarahisar’a yaptığı ziyarette dönemin Afyon Valisi Haluk İmga ile görüşmesi yer alıyor

Afyon’a ayrı önem verdi

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ortaöğretimini Afyon Lisesi’nde tamamlaması nedeniyle Afyonkarahisar hayatında ayrı bir önem taşıdı

Önceki gün hayatını kaybeden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 17 Eylül 1997 yılında Cumhurbaşkanlığı görevinde iken Afyon Lisesi’nin ek binalarının açılış törenine katılmıştı. Öte yadan Demirel 2004 yılında da Afyon Lisesi’nin pilav gününe katılarak okul yıllarındaki arkadaşlarıyla biraya gelmişti.
HEMŞEHRİLERİM DİYE HİTAP EDERDİ
Demirel siyasi hayatı boyunca da Afyonkarahisar’ı bir çok kez ziyaret etmişti. Demirel, Afyonkarahisar mitinglerinde vatadaşlara “hemşehrilerim” diyerek seslenirdi.

“Siyasette ciddi, sosyal hayatta çok sevecendi”

Geçirdiği rahatsızlıktan kurtulamayarak 91 yaşında hayatını kaybeden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in bir dönem birlikte siyaset yaptığı ve aynı zamanda aile dostu olan Afyonkarahisar Belediye eski Başkanlarından Mehmet Sami Hancıoğlu, “Ciddi bir devlet adamıydı, özel hayatında ise çok sevecen, arkadaş canlısı ve çok zeki bir insandı” dedi

GENÇ OLSAYDI,
ORTADOĞU’DAKİ KARIŞIKLIĞI ÇÖZMEK İÇİN KATKISI OLURDU
Bir dönem Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı da yapan eski Belediye Başkanı 75 yaşındaki Mehmet Sami Hancıoğlu 1980 darbesinin ardından 5 yıl siyasi yasaklı olduğu için politikadan uzak kaldığını dile getirdi. Yasağın kalkmasından sonra 1989 yılında Süleyman Demirel’in isteği üzerine Doğru Yol Partisi’den (DYP) Belediye Başkanlığı için aday olduğunu belirten Hancıoğlu, 1989-94 yıllarında Belediye Başkanlığı görevinde bulunduğunu hatırlattı. Aile dostu ve siyasi dostu Demirel’in hayatını kaybetmesinin üzüntüsünü yaşadığını belirten Hancıoğlu, “Merhumun ölümünün sadece Türkiye için değil, Dünya için bir kayıp olduğunu düşünüyorum. Şu Ortadoğu’nun böyle kaynayan bir kazan olduğu zamanlarda, onlara yönetecek akıllı bir insanın olduğunu düşünüyordum. O biraz daha genç olsaydı, Ortadoğu’daki karışıklıklardan Türkiye’yi selamete çıkarmak için büyük katkıları olurdu” dedi.
SİYASETTE CİDDİ,
SOSYAL HAYATTA
ÇOK SEVECENDİ
Hancıoğlu, 80 darbesinden sonra Demirel’in yanına birçok kez gittiğini kendisinin de birçok kez yanına geldiğini ifade ederek, “Isparta’ya geldiği zaman mutlaka giderdim. Ailesi ile Şevket Demirel ile de dostluğumuz vardı, sık sık görüşürdük” diye geçmişi hatırlattı.
Aklına ilk gelen şeyin Dünya’nın en önemli liderini kaybettiği olduğunu aktaran Hancıoğlu, “Sadece Türkiye değil, Dünya çok önemli bir liderini kaybetti. Dünya’daki birçok ülkeler arasında oluşan itilaflara onun aracılığıyla çözüm bulduğuna şahitlik ederdim. Dünya’ya akıl verecek kadar önemli, bilgili ve değerli devlet adamı olduğu ilk aklıma gelen şeydir. Ciddi bir devlet adamıydı, ancak özel hayatında çok sevecen, arkadaş canlısıydı. Her şeyden önce çok zeki bir insandı. Onların aile toplantılarında da bulundum. Düğünlerine giderdim. Resmiyetlere çok fazla dikkat etmezdi, ancak devlet adamlığın taviz vermeyecek kadar ciddi bir devlet adamıydı” diyerek duygularını dile getirdi.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti