Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon’da 31 diri fay var, binalar sağlam zemine yapılmalı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem

Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çağlar Özkaymak, Afyonkarahisar’da depremden zarar görülmemesi için binaların sağlam zemine yapılması gerektiğini belirtti

 

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Gün FM işbirliğinde süren Kampüs programına AKÜ Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çağlar Özkaymak konuk olarak katıldı. Özkaymak programda merkezin çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.
Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin çalışmalarına değinen Özkaymak, “Merkezimizde deprem tehlikesi ve riskinin belirlenmesi ve zararlarının azaltılması konularında çok disiplinli araştırma-geliştirme çalışmaları yürütmekteyiz. Bu çalışmalar ve geçmişteki deneyimlerden elde edilen sonuçları merkezi ve yerel yönetimler ile halkımızın yararlanmasına sunmaktayız. Depremin önlemesi ve zarar azaltma yani risk yönetimi, olaya müdahale ve iyileştirme yani acil durum yönetimi planlarının hazırlanması ve uygulanması konularında yerel yönetimlere destek olma ve halkın eğitimi, bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi çalışmalarını yürütmekteyiz.” diye konuştu.
“İRAP ÇALIŞMALARINI TAMAMLAYAH İLLERDEN BİRİYİZ”
Afyonkarahisar’ın İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) çalışmalarını tamamlayan illerden birisi olduğunu belirten Özkaymak, “Bilindiği üzere İRAP, illerdeki afet risklerini tanımlamaya ve azaltmaya yönelik hedef, strateji ve eylemleri belirlemek amacıyla illerdeki kurum/kuruluş ve diğer ilgili tüm paydaşlarla üretilmesi gereken bir yol haritasıdır. İlimizin bu çalışmaları tamamlaması oldukça sevindirici.” şeklinde konuştu.
“İL MERKEZİNE YAKIN OLAN ERKMEN, GECEK, GİBİ DİRİ FAYLAR VAR”
Afyonkarahisar’da deprem üretecek toplam 31 adet diri fay bulunduğunu söyleyen Özkaymak, “İlçelerimizden geçen diri faylar var. İl merkezine yakın olan Erkmen, Gecek gibi diri faylar var. Biz bu fayları analiz ederek, geçmişine bakarak potansiyelini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Teknoloji sayesinde bugün fayların hareketlerini takip edebiliyoruz. Merkez olarak devam eden TÜBİTAK projelerimiz var. Rektör Hocamız Sn. Mehmet Karakaş’ın da bizim çalışmalarımıza büyük katkıları oluyor. Kendilerine çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Binaların sağlam zeminlere sağlam bir şekilde yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Özkaymak, “Bunu yaparsak deprem bize zarar vermeyecektir.” dedi. >> Mustafa ERTÜRK’ün Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti