Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Afyon’da işletmeler salgına rağmen ayakta durdu”

“KOBİ’ler Dijitalleşiyor Türkiye Kazanıyor”

“KOBİ’ler Dijitalleşiyor Türkiye Kazanıyor” başlıklı toplantıda konuşan ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar’da işletmelerin Kovid-19 salgınına rağmen ayakta durduğunu söyleyerek, “Bu, ilimizin pandemi
etkilerinden hızlıca kurtulabileceğine yönelik bir ipucu vermektedir” dedi

 

ATSO, Yeni Arayışlar Girişimi Platformu, Helpmatik Akademi ve Kanal Ekonomi işbirliğinde, video konferans aracılığıyla “KOBİ’ler Dijitalleşiyor Türkiye Kazanıyor” başlıklı toplantı düzenlendi.
Toplantıda, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser Afyonkarahisar ekonomisi hakkında ayrıntılı bilgi verirken, Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan ve Tempo Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Murat Akar, bilgi ve tecrübelerini aktardı.
“DİJİTALLEŞME HER SEKTÖRDE ÖNEMLİ”
Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak tarafından yönetilen toplantıda ilk konuşmayı ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser gerçekleştirdi. Serteser, “Dünyamız, 2020 yılının başından itibaren, yeni tip koronavirüs salgını dolayısıyla daha önce alışık olmadığı gelişmelere, üretim yöntemlerine ve toplantı usullerine şahit oluyor. Bugün düzenlenen toplantı gibi, bizim Meclis ve Yönetim Kurulu toplantılarımız, eğitimlerimiz, Meslek Komitelerimiz’in toplantıları da video konferans yöntemiyle gerçekleştiriliyor. Odamız, bu süreçte TSE Covid-19 Güvenli Hizmet Belgesi almıştır. Bugünkü toplantının konusu olan dijitalleşme, her sektörde çok önemlidir. Bu son yaşanan pandemi sürecinin de dijitalleşmeyi hızlandırdığını düşünüyorum. Biz de bunun dışında kalamayız. Bunun dışında kalırsak sistemin çok dışında kalmış oluruz ve geride kalırız.” dedi.
“PANDEMİNİN ETKİSİNDEN HIZLI KURTULACAĞIZ”
Afyonkarahisar’da Kovid-19 salgınına rağmen işletmelerin ayakta durduğunu belirten Serteser, “İşyerlerimiz, hem esnek çalışma modeli ile tanıştı; hem de kısa çalışma ödeneğinden yararlanarak işçiyi, emekçiyi de mağdur etmeme ve üretimi devam ettirme gayreti gösterdi. Bu gayret, bugün de devam ediyor. Afyonkarahisar’da, 2020 yılında Kovid-19 salgını dolayısıyla ihracat konusunda düşüş yaşandı. Ancak genel olarak ilimiz bu noktada çok fazla etkilenmedi. Bu, ilimizin pandemi etkilerinden hızlıca kurtulabileceğine yönelik bir ipucu vermektedir.” ifadelerini kullandı.
“DOĞALTAŞ İLK SIRADA”
Serteser, Afyonkarahisar’ın ihracat performansında öne çıkan sektörler hakkında da açıklama yaparak “Mermer denilince akla ilk olarak gelen il olan Afyonkarahisar, 2019 yılında 363 milyon 664 bin dolarlık ihracata imza atarken, 2020 yılında 323 milyon 437 bin dolarlık ihracat yaptı. İhracatımızın lokomotif sektörü, çoğunluğu doğaltaş olan madencilik ürünleridir. İhraç kayıtlı satışlarla bu ihracatımız 400-450 milyon dolara çıkmaktadır. Madencilik ürünlerinde 2020 yılını 200 milyon 482 bin dolarlık ihracat ile kapattık. Bu sektörde 2019 yılı ihracatımız ise 205 milyon 631 bin dolardı. Doğaltaş sektörümüz en az kayıpla bu pandemi sürecini atlatıyor. Blok mermer ihracatında azalma var, işlenmiş, katma değerli ürünlerin ihracatında artış var. Bu sektörün önemli pazarlarından olan Çin Halk Cumhuriyeti’nin pandemi dolayısıyla uzun süre kapalı olmasını göz önünde bulundurduğumuzda, madencilik sektörünün ihracatında yaşanan 2,5’luk bir kaybın telafi edilebilir olduğunu görüyoruz. Pandemiden sonra hem blok bazında, hem de katma değerli ürünler bazında doğaltaş sektörünün yıldızı parlayacaktır. Bu sektörün birçok sorunu var, birçok desteğe ihtiyacı var. Madencilik sektörü, cari açığın kapanmasında doğrudan rol alan bir sektör, bu nedenle önümüzdeki dönem daha fazla desteğin verilmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
“YUMURTACILIĞIN BORSASI AFYON”
ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, şöyle devam etti: “Afyonkarahisar, aynı zamanda yumurtacılığın borsası, günlük yaklaşık 20 milyon yumurta üretim potansiyeli ile sektörün merkezi durumundadır. İlimizin ihracatında ikinci sırayı alan ve çoğunluğunu yumurtanın oluşturduğu su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe 2020 yılında, 2019 yılına göre yüzde 41,29’luk bir gerileme yaşadık. Bu sektör, 2019 yılında 55 milyon 609 bin dolarlık ihracat yaparken, 2020 yılında 32 milyon 650 bin dolarlık ihracata imza atmıştır. Yumurtacılık özelinde baktığımızda ise 46,3 milyon dolar olan ihracatımızın 26 milyon dolara düştüğünü görüyoruz. 2019’un Nisan ayında Irak’ın yumurta ithalatını durdurması ile sıkıntılı günler geçiren yumurtacılık sektörü, dövizdeki artış ve pandeminin etkisiyle maliyetlerin yükselmesi sonucunda 2019’un kayıplarını telafi edemedi. Ancak bu konuda Oda olarak çalışmalarımız sürüyor. En kısa zamanda bu sektörde yeni pazarların bulunması konusunda adım atılmasını planlıyoruz.”
Serteser’den sonra konuşan Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan ise Doğtaş Mobilya’nın markalaşma sürecini anlattı. Tempo Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Murat Akar da konuşmasında, dijitalleşmenin yaygınlaşması için yaptıkları çalışmalardan bahsetti.
Programda Türkiye İhracatçılar Meclisi Doğaltaş Maden Sektörü Konsey Başkanı ve TEMMER Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, Sera Konstrüksiyon Donanım ve Ekipman Üreticileri ve İhracatçıları Derneği ile Kozanlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Halil Kozan, Kozanlar Grup Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Kozan ve Türk Mermer Maden Vakfı Başkanı Ali Kahyaoğlu da söz alarak görüşlerini dile getirdi. >> Burak AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti