Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon’da ne yenir

UNESCO tarafından Türkiye’nin 3 Gastronomi Şehrinden birisi olarak belirlenen Afyonkarahisar’da ne yenir?

UNESCO tarafından Türkiye'nin 3

Afyonkarahisar UNESCO tarafından Gaziantep ve Hatay ile birlikte Türkiye’nin 3 gastronomi kentinden birisi ilan edildi. Gastronomi kenti Afyon’da ne yenir?

Coğrafi olarak kültürlerin ve doğanın kesişme noktasında bulunan Afyonkarahisar’ın bu özelliği mutfağına ve lezzetlerine de yansımış durumda.

Afyonkarahisar’da tencere ve kazan yemeklerinden hamur işlerine kadar, tatlılardan et yemeklerine kadar birbirinden değerli lezzetlere ulaşmak mümkündür. Afyon’da ne yenir sorusunun cevabını şöyle özetleyeliriz:

Afyonkarahisar sucuğu

Afyonkarahisar’ın yüzyıllardır üretimi yapılan ve ünü ülke dışına taşmış bulunan sucuğunu çarşı merkezindeki tüm sucukçulardan temen etmek mümkündür. Fitay-kalite dengesi gözetilerek yapılacak sucuk alış-verişinde şehir merkezinde satış noktaları bulunan yaklaşık 20  sucukçunun 20’sinden de sucuk alış-verişi yapılabilir. Hemen hemen hepsi kendi imalatı olan sucukları satan Afyonkarahisarlı sucukçuların baharat ve et-yağ formüllere değişiklik göstermektedir. Resmi kurumlar tarafından sürekli olarak denetim altında tutulan Afyonkarahisar Merkez’deki sucuk üreticileri satış noktalarında sucuk ve pastırmaları müşterilerine sunmaktadırlar.

Pişmiş ya da kızarmış sucuk alıp tüketmek isteyenler de tüm AVM, lokanta ve ızgaracılarda Afyonkarahisar Sucuğunu bulabilirler. Tüketicilere tavsiyemiz fiyatı çok ucuz olan sucukları tercih etmemeleridir.

Afyonkarahisar lokumu

Afyon’da ne yenir,elbette lokum yenmeden olmaz. Afyonkarahisar’ın şekerleme ve lokum ürünleri birbirinden güzel lezzetler taşımaktadır. Şehir merkezindeki lokum ve şekerleme satıcılarının büyük bir bölümü kendi imalatı olan ürünleri satmaktadır. Ana yollar üzerindeki tesislerde de lokum ve şekerleme satışı yapılırken, taze ürün bulunması açısından şehir merkezindeki üreticilerin tercih edilmesi tavsiye edilir. Kaymaklı lokum Afyonkarahisar’ın en özel lezzetlerinden birisidir. Sıcak havalarda aynı gün içerisinde tüketilmesi, tavsiye edilirken serin havalarda dayanma süresi artmaktadır. Kaymakı lokumun yanı sıra içerisinde her türlü çeşnisi bulunan lokumlar damak zevkine göre tüketilebilir.

Afyonkarahisar hamur işleri

Afyonkarahisar’ın hamuş işleri arasında haşhaşlı katmer, kıymalı ve peynirli ağzıaçık, mercimekli ve patatesli bükme, patatesli Afyon ekmeği, haşhaşlı ekmek sayılabilir. Patatesli ekmek dışındaki ürünler sokak tezgahlarındaki ürünlerden tercih edilmemelidir. Patatesli köy ekmeği de altının temizliğine, pişkinlik derecesine ve süngerimsi yapıya sahip olup olmadığına göre tercih edilmelidir. Afyon’da ne yenir diyenler hamur işlerini mutlaka denemelidir.

Afyonkarahisar’ın lezzet durakları

Afyon’da ne yenir sorusunun cevabını nokta atışı veren mekanlardan bazıları

Gastronomi Konağı: Tarihi Karahisar Kalesi’nin eteğinde, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından işletilen tarihi bir mekandır. Yemekleri güzel, fiyatları uygun, servisi düzgündür.

İkbal, Özdilek, Kolaylı Tesisleri: Şehirlerarası ana güzergahta bulunan bu tesislerdeki gıda maddeleri de tüketime uygundur.

Aşçı Bacaksız: Tarihi lokantanın kuzu tencere kebabi ve kaymaklı ekmek kadayıfının yenilmesi mutlaka tavsiye edilir

Salim Usta: Afyonkarahisar’ın tencere yemekleri ve et yemeklerinin bulunabileceği merkezi noktadaki lokantada menüdeki her mekten azar azar konulan meşhur “Aşçı tabağı”nın yenilmesi tavsiye edilir.

Lale Pide: Afyonkarahisar şeir merkezinde bulunan Lale Pide’de Afyonkarahisar’a özgü etli pide, peynirli pide ve karışık pidelerin her türlüsü güvenle tüketilebilir. İskender kebapları da tavsiye edilir.

Gamze Döner: Afyonkarahisar şer merkezindeki Gamze Döner kendine özgü iskenden döneri ve sucuk döneri ile ün yapmıştır. Her ikisi de güvenle tüketilebilir.

Kayra Börek: Afyonkarahisar’ın meşhur hamur işleri haşhaşlı katmer, kıymalı ağzıaçık, peynirli ağızaçık, mercimekli bükme, patatesli bükme, haşhaşlı öğme, cimcik hamuraşı gibi ürünleri buradan temin edilebilir.

Hidayet Usta: Afyonkarahisar’ın meşhur manda kaymağı ile ekmek kadayıfı Hidayet Usta’nın yerinden birlikte ya da ayrı ayrı temin edilebilir.

Nur Lokantası: Afyonkarahisar’ın meşhur çorba çeşitleri, paça ve keşkek yemeği güvenle tüketilebilir. Ayrıca hamur tatlıları da son derece güzeldir.

Nurzade Mehmet Efendi: Kendine özgü yoğurtlu, salçalı köftesi ile işkembe çorbası Afyonlular’ın tercih ettiği ürünlerdir.

Köfteci İrfan: Deden toruna devam eden bu lezzet noktasında ekmek arası yapılan lezzetli köfte denenmelidir.

 

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti